Folk och Fred – en nybildad folkrörelse

3
1485

Nätverket Folk och Fred bildades 19 april 2020 med syfte att arrangera återkommande folkliga möten samt ordna folkbildning och aktioner i frågor av brett gemensamt intresse. Humanism och Kunskap presenterar denna nya blivande folkrörelse nedan.

PRESENTATION: KERSTI WISTRAND
KÄLLA: Folk och Freds hemsida

Ett nybildat nätverk, Folk och Fred, har sett dagens ljus 19 april 2020.

Nätverket Folk och Fred samlar en stor bredd av människor och organisationer kring frågor om fred, miljö och välfärd mot militär upprustning. Följande fyra punkter bildar plattformen i ”den nya folkrörelsen” och nätverket är öppet för alla individer och organisationer som stödjer denna inriktning:

1. För freden, miljön och välfärden – stoppa den militära upprustningen!
2. Försvara alliansfriheten och stärk den civila beredskapen!
3. För fredskultur mot skapande av fiendebilder!
4. Fred på Jorden och Fred med Jorden!

Vägen mot dessa mål kan se olika ut för olika organisationer. En del vill värna om den gudomliga skapelsen. Andra vill lämna gården och lokalsamhället i gott skick för kommande generationer. Åter andra kan mena att värnandet av naturen och mänskliga värden måste gå före kortsiktiga vinstintressen som skapar växande privata skuldberg, nedmontering av välfärden och globala hot mot klimat, miljö och biologisk mångfald.

Nätverket Folk och Fred verkar genom flera underordnande nätverk. Ett sådant är ”Utan bönder ingen civil beredskap” samt ”Folk för fred i Sälen”.

Frågan om den bristande civila beredskapen har oroat miljö-, småbrukar-, omställnings- och solidaritetsrörelsen länge. Därför har nätverket Folk och Fred knutit an till miljö- och småbrukarrörelsens intressen. En viktig väg till fred går genom att minska samhällets sårbarhet i samverkan med bönder och småbrukare: ”utan bönder ingen civil beredskap!”.

”Folk för Fred i Sälen” bildades som en motreaktion på ”Folk och Försvars Rikskonferens”. Denna grundades 1946 och brukar arrangeras i Högfjällshotellet i Sälen och handlar om Sveriges försvar, säkerhet och krisberedskap. LÄNK

”Folk för Fred i Sälen” menar att ”Folk och Försvars Rikskonferens” sätter vinstintressen före det allmännas bästa och tror att ständigt ökad konkurrens, privatisering och allmän upprustning är vägen framåt.

I den verksamhetsplan som antogs vid bildandet av Folk och Fred ingick följande punkter:
· Stoppa militärövningen Aurora som för oss närmare Nato
· Skriv på FN:s konvention om kärnvapenförbud
· Riv upp värdlandsavtalet med Nato
· Satsa på avspänning och civil beredskap
· Resurserna till miljön och välfärden – stoppa militären

Du kan läsa mer på hemsidan: LÄNK samt facebook: LÄNK.

Inom ett par dagar kommer ett referat som handlar om nätverkets nästan tre timmar långa zoommöte kvällen den 3 december kring ämnet ”Nato, Nato finns överallt”.

Kersti Wistrand

3 COMMENTS

 1. Folk och fred är det en gammal rörelse som fått nytt liv?
  Folkkampanjen mot kärnvapen kärnkraft finn också.
  Vad kostar det att vara med i Folk och Fred och hur har föreningen konstituerat sig?

 2. Hej Hjördis,

  Jag får mejl från olika personer anknutna till olika ideella organisationer som vill göra sig hörda på nätet. Ganska nyligen fick jag höra talas om Folk och Fred.

  Jag är själv inte medlem utan ber dig klicka på länken till Folk och Freds hemsida. Där står säkert svaren på dina frågor. Länken finns i artikeln ovan.

  Jag har googlat för att finna svar om det är en nygammal rörelse som har återuppstått men ser bara att ”Fred och Folk” nämns som rubrik i en stor debatt 2014 där bl.a. ärkebiskopen Hammar deltog tillsammans med flera kända politiker. Initiativtagare var den ideella organisationen ”Fredsagenda 2014”.

  Folk och Fred säger sig vara ett nytt nätverk (19 april i år) och har av vad jag förstår bildats av gamla erfarna freds- och miljöarbetare.

  Ordet folkrörelse är mitt eget ordval och det kanske är oklokt att använda det på ett så tidigt stadium, men jag siktar högt i min vision. Inför allt som nu sker smygvägen måste ett ordentligt uppvaknande så småningom äga rum och då finns det fog för att redan nu kalla det folkrörelse, tänker jag.

  Det nya med Folk och Fred är den breda uppslutningen där även representanter för natur och miljö anslutit sig, vilket ger luft under vingarna. Flera initiativtagande personer tycks mig vara norrlänningar, inte så konstigt i så fall eftersom det är de som mest märker av Natos närvaro med stora övningar och den svenska försvarsmaktens tillmötesgående. Det är också i Sälen i Jämtland som Folk och Försvars Rikskonferens äger rum.

  Med hälsningar, Kersti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.