Marina Ahlm, Terapeut, kropps- och fotvård

Det kom mail angående hur en producent vid SVT, Malin Olofsson agerat för att lura en icke ont anande människa in i programmet ”Vaccinkrigarna” som är en häxjakt på vaccinskeptiker. Sådan propaganda var väntad då det handlar om att indoktrinera befolkningen till att ta kommande coronavaccin. Jag har försökt kontakta Malin ”Carolina” Olofsson och Emelie Simmons, frilansjournalist för att höra deras syn, de har dock inte besvarat denna förfrågan./BP

ARTIKEL AV MARINA AHLM
i syfte att försvara sig mot oseriös journalistik från SVT/Malin Olofsson (”Nickname Carolina”) och Emelie Simmons.

Jag är en person som är kritisk till vacciner och nu har SvT bestämt sig för att hänga ut mig i offentlig TV. Varför kan man fråga sig? Vad är mitt brott? Jag har försökt få dem att svara ett flertal gånger utan framgång.

Ända sedan jag började utforska baksidan av vacciner för 16 år sedan så har det varit viktigt för mig att dels se bevis för det som påstås samt att hålla debatten på en saklig nivå. På den tiden var det inte så vanligt med en dator i varje hus. Jag minns att jag satt vid en stor skärm som gav stickande förnimmelser i ansiktet. Jag hittade i alla fall tillräckligt med information för att ta beslutet om att tacka nej till vidare vaccinering av våra barn. Första barnet hade fått de tre första sprutorna och blev förändrad vid den 3:e dosen. Vi avvaktade därför med MPR-vaccinet. Andra barnet fick svåra kramper och var sjuk under en längre period efter sin första vaccindos. Detta gjorde att jag ville få lite mer kött på benen. När jag tidigare tagit upp vaccinfrågor med BVC gav de mig ett kompendie med hur farliga sjukdomarna vi vaccinerar emot är.

Jag förstod det inte precis då men senare slog det mig att det inte är en sjukdoms allvarlighetsgrad som är avgörande för om ett vaccin är säkert och effektivt. Nåja, jag och min man kände oss säkra i vårt beslut. Visst hade vi en del diskussioner med dem i vår närhet men det blev ofta till snudden på ovänskap så vi lät mest bara bli att diskutera mer om det.

När det blev allt vanligare med att vara på nätet såg jag hur andra människor som ifrågasatte vacciner blev idiotförklarade. Jag säger inte att jag är helt perfekt och aldrig agerar utifrån känslor men är det något som gör att jag tänder på alla fyra cylindrar så är det när folk dumförklarar och nedvärderar andra för att de tycker, tänker är annorlunda. Just detta hände en dag och jag försvarade människan som blev påhoppad. Efteråt fick jag ett tack på mejlen. Det visade sig vara Linda Karlström och vi började mejla varandra.

Ett tag efter det så frågade hon om jag ville vara med och skriva om vacciner på en sajt. Jag sade ja och skrev under några år artiklar om sådant jag tycker att man har rätt att få veta om vaccin (om man nu har intresset för det). Det är dock ett väldigt hårt klimat på nätet och inte sällan bli man idiotförklarad och nedvärderad. Det har till och med hänt att mitt företag blivit uthängt på grund av meningsskiljaktigheter i ämnet.

Runt 2015 började jag skriva en bok om ämnet. Jag kände dock att hela grejen med att engagera sig i frågan tog upp alltför mycket tid och jag ville koncentrera mig på annat, framförallt min familj. Boken tänkte jag göra klart och såg den som mitt avslut i frågan. Men tiden gick och det var svårt att hitta inspiration till att göra klart den.

Senaste året har jag flera gånger tänkt att jag låter bli och kastar den i soptunnan. Men så fick jag ett samtal…

Samtalet handlade om en händelse i maj 2019. Jag hade tidigare blivit kontaktad på facebook av en kvinna som sade sig heta ”Carolina” Olofsson. Hon var en vaccinkritisk mamma som skulle flytta från Berlin till Sverige. Eftersom klimatet är tuffare i Sverige än i Tyskland för kritiker så var hon orolig över hur hon skulle bli bemött. Hon undrade om vi kunde skapa en kontakt. Eftersom jag välkomnar de flesta människor så var det såklart inga problem. De var ett fåtal chattkonversationer vi hade och hon berättade även att hon skulle vara med i en film som skulle handla om en mammas resa för att hitta information om vaccin. Jag skrev att jag inte kunde lova att jag hann engagera mig så mycket i det men kunde absolut ses någon gång och diskutera projektet.

Kort därefter fick jag ett mejl av en Emelie Simmons som ville berätta om sitt filmprojekt. Hon beskrev sig själv som djupt kristen och att filmen var hennes mission. De bokade in en dag i maj där vi skulle ”träffas i trädgården och samtala”. Kom dit osminkad och blek eftersom jag legat sjuk. Blev förvånad när kamerautrustningen stod redo men de övertalade mig till att bara filma lite och jag fick så gärna låna deras smink och en hårsnodd. Efter frågorna tog jag och ”Carolina” en promenad längs ån och Emelie filmade. När vi kom tillbaka så berättade de att de haft en dold mikrofon. Jag sade direkt att jag ej tyckte det samtalet skulle vara med i en saklig och bra film om vacciner. Efter detta tänkte jag inte mycket mer på händelsen. Hade inte så mycket kontakt med Linda under den här tiden i heller så vi pratade inte om projektet.

Så en dag var där ett hemligt nummer som flera gånger försökt ringa. Eftersom jag inte svarade fick jag till slut ett sms där det stod att det var de som filmat och att de snarast ville få kontakt. Ringde senare på kvällen när jag skulle köra hem. Hade hörlurar men höll ändå på att köra av vägen på grund av chocken jag fick. En kvinna i princip skrek och anklagade mig för att vara orsaken till att små barn dör och skadas. De var från SVT och de skulle ta med promenaden och det vi pratade i sin film.

Efter det försökte jag nå SVT kring klarhet i vad allt detta handlar om. Till slut fick jag följande mejl:

Från: Malin Olofsson <>

Hej Marina,

det har kommit till min kännedom via SVT kontaktservice att du inte uppfattade mitt namn när vi talades vid i telefon i förra veckan.
Jag heter Malin Olofsson och jobbar alltså på SVT. På den här mejladressen kan du nå mig om du har frågor angående din medverkan. Jag kommer att återkomma till dig i god tid före publicering huruvida du medverkar i filmen eller ej. Om du medverkar så kommer du att få veta dina citat innan de sänds.

Med vänliga hälsning
Malin Olofsson

Efter detta har jag inte hört någonting. Idag publicerades avsnitt 1 av 3 i SVT:s program ”Vaccinkrigarna”. Igår kväll skrev jag mejl till ansvariga undrade om detta betyder att jag ej ska vara med. Fick tillbaka:

Från: Malin Olofsson <>

fuck

hon skrev ju ett mejl med hänvisningar till FB som jag skickade till dig men sen svarade vi inte”

Antagligen var detta inte menat att komma till mig… Jag avvaktade och efter cirka 1 timme fick jag följande:

Från: Malin Olofsson <>

Hej,
ledsen att jag inte hört av mig till dig om att du inte är med i första avsnittet bortsett från en kort presentation. Vi funderar fortfarande på om inspelningen från promenaden ska vara med eller inte. Om den är med så blir det i del 3 som sänds den 16.e december. Jag hör av mig så snart vi har bestämt oss.
Vänliga hälsningar
Malin Olofsson

Jag svarade:
”Tack, jag fick även ditt första mejl med ”fuck”. Jag förstår att ni tänker ha med promenaden och att ni glömt höra av er och att jag därmed ej kommer få någon möjlighet att försvara mig.

Ni kan fortsätta fundera på en lösning och samtidigt fundera på det etiska i hur ni har behandlat mig som individ. Ni hävdar att ni granskat mig ”som person”. Är någon timmes intervju under falska förespeglarna allt som krävs för att ni anser er ha granskat en person?

Vad exakt är det ni anser att jag gjort? Skrivit kritiskt om vaccin? Är det förbjudet?

Lämnade vaccin.me bakom mig för ca 4 år sedan och det är ungefär lika länge sedan jag skrev en artikel på den sajten. Ni får gärna klargöra för mig varför min person behöver granskas. Har ni svårigheter att bemöta sakfrågorna eftersom det är så viktigt för er att ge er på människor på det personliga planet?

Jag träffade er journalister med en tro om att vi skulle samtala och ta en fika i trädgården. Hade legat i feber och hade inte tänkt komma. När jag infann mig i rummet stod kamerorna redo. Ni lånade gärna ut lite smink så ni kunde få lite filmtid och svar på era frågor, vilket ni fick.

Sedan skulle ni bara filma när vi gick en sväng ute. När ni berättade att ni spelat in med hemlig mikrofon sade jag genast att jag ej ville att det skulle vara med i filmen eftersom det är spekulationer kring olika infallsvinklar och inga åsikter. Att diskutera liv och död, svag och stark är komplexa frågor med många infallsvinklar och inget man kan ge ett enkelt svar på. Är det alltid bra med dödshjälp? Är det aldrig bra med dödshjälp? Ska för tidigt födda barn alltid räddas? Är det alltid rätt att rädda svaga och sjuka människor? Sådant är inte bara ja eller nej eller svart eller vitt.

”Carolina Olofsson” hävdade att hon skulle flytta till Sverige och önskade träffa likasinnade. Vari är brottet med att diskutera och spåna runt med någon man tror är en begåvad och självtänkande människa?

Förklara gärna för mig på vilket sätt det blir en objektiv och saklig rapportering när ni väljer att ha med sådana diskussioner tagna ur ett sammanhang och utan en möjlighet att belysa hela bilden?

Jag är glad att jag vidtagit åtgärder för allt detta är så oetiskt och felaktigt som det bara kan bli. SvT har varit den källan jag tidigare trott varit den mest pålitliga i Sverige. Men nu vet jag bättre.

/Marina”

Idag såg jag första avsnittet av denna dokumentär. Den klargör en hel del för mig. Efter allt som hänt så förstår jag att diskussionen måste fortsätta. Människor klumpas ihop och utsätts för ”guilt by association”. Folk hävdar att anti-vaxxare inte är värda något och de får skylla sig själva om de utsätts för skit och granskning. Alla som kritiserar vaccin är likadana, de tror på konspirationsteorier, är foliehattar och har inget att komma med. Man kan tydligen antingen bara vara för eller vara emot. Det finns liksom inget mellanläge.

Ämnet är så otroligt polariserat, så infekterat. Det verkar inte finnas någon rim eller reson. Att vara vaccinfanatiker är i princip lika illa som att bara vara emot. Vetenskap väljer inte sida. Den är till för att komma så nära sanningen som möjligt. Det är ett faktum att det finns brister i forskningen om vacciner. Till stor del handlar det också om en livsåskådning. Vilken värld vill vi ha? Hur ska vi förhindra sjukdom och död? Det måste gå att diskutera saker oavsett om man tycker olika. Och vad är egentligen sanningen?

Det är intressant att se program gjorda av förespråkarna. Av någon konstig (eller inte) anledning så använder man alltid just mässlingen för att bevisa för människor att vacciner är så bra och det går alltid att hitta någon som farit illa av sjukdomen. Och det är alltid de som väljer bort vaccin som är orsaken. Men hur var det nu de sade i dokumentären? Skulle man bygga fakta på känslomässiga argument och anekdotiska historier?

Varför nämns till exempel aldrig ”The Re-Emergence of Measles in Developed Countries: Time to Develop the Next-Generation Measles Vaccines”? Artikeln är skriven av Poland, en av världens främsta vaccinförespråkare och våra myndigheter refererar ofta till hans publikationer. I artikeln beskrivs det att utbrott kan ske både på grund av att en del inte vaccinerar men även på grund av att flera människor inte uppnår ett skydd efter vaccinering. Det är alltså inte ovanligt att mässling uppkommer i välvaccinerade populationer. Till exempel var där ett utbrott i oktober 2011 i Kanada där över 50% av de 98 individerna fått två doser mässlingsvaccin. Att det nuvarande vaccinet kan utrota mässling är tveksamt.

Men oavsett så är lång ifrån alla sjukdomar det finns vaccin emot detsamma som mässling. Mässling är en luftburen virusinfektion. Att dra paralleller mellan mässling och att bebisar måste få vaccin mot hepatit-B (som är en sexuellt överförbar blodsmitta) eller mot Hib (som är en bakterie som lever i vår normalflora och som orsakar väldigt få dödsfall) är endast propaganda för att driva igenom en så hög vaccinationstäckning som möjligt.

Hade myndigheterna varit seriösa och endast rekommenderat ett eller kanske två väldigt viktiga vacciner och sedan låtit resten vara frivilliga så hade rekommendationerna varit mer trovärdiga. Som det är nu så fylls det allmänna vaccinationsprogrammet på med det ena efter det andra vaccinet oavsett om det verkar behövas eller ej. Ta Gardasil till exempel. Vi har redan bra screening och en bra behandlingsmetod. Ta pengarna och lägg dem på annat som behövs mer! Fler och fler doser krävs också eftersom vaccin inte ger samma skydd som genomgången sjukdom. Detta måste ställas i relation till att det gjorts väldigt få studier på vacciners säkerhet och att vi ännu inte vet med säkerhet hur vacciner påverkar våra immunförsvar på längre sikt. Varför göra samhällen beroende av vacciner i onödan?

Det har kommit rapporter om att influensavaccinering kan leda till ett svårare förlopp av covid. Är detta något våra myndigheter utrett? Har de stoppat årets influensavaccinering? Inte vad jag vet. Borde man inte göra det innan man riskerar iatrogena sjukdomar. Minsta lilla ett kosttillskott misstänks vara skadligt så ska det dras in. Och det är ändå produkter som människor frivilligt går och köper. Talidomid, som orsakade neurosedyn, fanns kvar i skåpen i flera månader efter larmrapporter. Exempeln är många. Det finns en övertro på nyttan av vad vacciner och läkemedel kan åstadkomma, något som tyvärr leder till onödig skada och sjukdom.

Det finns fortfarande inga bevis för att influensavacciner minskar dödligheten och säkerhetsriskerna är inte helt utredda. CDC erkänner också att upprepade influensavacciner kan försvaga immunförsvaret efter påföljande influensavaccinationer och tillägger att ”dessa fynd kräver ytterligare undersökningar för att (vi ska) förstå immunresponsen på upprepade vaccinationer”. Det finns övertygande forskningsresultat som säger oss att det har sitt pris att stimulera immunsystemet och att vacciner kan interagera negativt, även om de riktas mot samma virus, vilket är fallet när det gäller influensa. Men ändå lobbas det hårt för dessa vacciner.

Mot bakgrund av dessa kunskaper verkar det oansvarigt att råda människor att vaccinera sig mot influensa vartenda år under hela livet. När nu även dessa rapporter kommit om ett svårare förlopp av covid så kan man inget annat än att tolka detta som ett gigantiskt, okontrollerat experiment med människor. Hur ofta har och sker sådana företeelser? Men vi ska bara lita på myndigheterna. De har rätt.

Jag måste dock tacka SVT. Tack vare er är min bok snart klar. Ni har döpt er dokumentär till ”Vaccinkriget”. Om vi inte hade det innan så har vi det definitivt nu.

Tack förordet.

Marina Ahlm

Källor

 1. https://www.bmj.com/content/371/bmj.m4058?fbclid=IwAR1U8Ns7Mh4mVscvERTzH0hRAfBFDkelf_0NYtwjYwOVnlgpym4bx3SawVI
 2. https://peerj.com/articles/10112/
 3. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3558270 fbclid=IwAR1GuqYepakE7sUU0R3q5vc_Tec2fSyqNuBu_M23NYwvVeTe2s63cwX5fog

15 COMMENTS

 1. Hej!
  När mina barn var små på 80-talet så vägrade jag att vaccinera dem…Det var oerhört tufft att som ensamstående mamma stå emot det enorma trycket från barnläkare och sköterskor på BVC men jag gav mig inte…Jag blev givetvis klassad som en dålig mamma som utsatte mina barn för fara genom att inte vaccinera dem. Tilläggas bör att mina barn var ”öronbarn” med ständigt pågående infektioner. Så varför försvaga deras redan kämpande immunförsvar ytterligare?

  I denna fullkomligt vansinniga hysterin om covid och vaccinet mot det så tänker jag på alla barn som ju inte har någon talan ang vaccin…Att vuxna tar beslut om att vaccinera sig får stå för dem och det val de gjort. Men barn har ju ingen som lyssnar och blir deras röst, så det blir barnen som får ta konsekvenserna av vuxnas val…
  Då kommer man ju till frågan om vem kommer att ta ansvar för de eventuella biverkningar som vaccin kan komma att ge? Läkemedelsindustrin blir det inte de har redan avsagt sig allt ansvar för ev biverkningar.
  Svenska staten kommer heller inte göra det för de kommer troligen att helt lägga över ansvaret på individen. Det vet vi ju efter hysterin med svininfluensa vaccinet där så många unga drabbades av narkolepsi. Det var ju inte ens en pandemi utan en lindrig variant av influensa, men våra myndigheter är på väg att upprepa samma misstag igen…
  Jag har helt slutat att lyssna på SVT och deras skrämselpropaganda…Tack för ordet!

 2. I min dotters klass var det hon och en flicka till som inte tog Gardasil-vaccinet…
  Många har verkligen ingen aning vad det är deras barn får injicerat.

  • Sophie, förtydligar din kommentar med några länkar som rör mycket allvarliga biverkningar av Gardasil. /BP

   https://sverigesradio.se/artikel/6256062
   Det svenska Läkemedelsverket har fått in tre anmälningar om unga kvinnor som misstänks ha fått den ovanliga sjukdomen POTS efter vaccinering mot livmoderhalscancer.

   Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA beslutade i juli att utreda om HPV-vaccin som ges mot livmoderhalscancer kan ge allvarliga biverkningar. Nu har de första fallen i Sverige rapporterats. De gäller tre unga kvinnor som misstänks ha fått sjukdomen POTS efter vaccinering med Gardasil. Sjukdomen leder till återkommande svimningar.

   https://www.lakemedelsvarlden.se/allvarliga-biverkningar-fran-gardasil-rapporterade/
   … ”Det är den amerikanska konservativa intressegruppen Judicial Watch som har gått igenom FDA:s biverkningsregister för HPV-vaccinet Gardasil. De beskriver rapporterna som en skräckfylld läsning. Enligt deras genomgång handlar drygt sjuttio procent av rapporterna om vanliga biverkningar som illamående, yrsel och klåda. Men resten innehåller allvarliga fall med förlamning, Guillain-Barrés sjukdom, ansiktsförlamning och krampanfall. Dessutom rapporterar de om tre dödsfall.”

 3. Tack för en viktig men samtidigt skrämmande information….
  Jag kommer att fördjupa mig ytterligare i dessa artiklar som rekommenderades…
  Som jag skrev i min tidigare kommentar så är det barn och unga som berör mig djup eftersom de oftast inte har någon talan när det gäller vaccin…
  Hoppas att fler vuxna vågar ta ställning och stoppa detta vansinne med våra barns hälsa….
  Ingegerd

 4. Jag brydde mig inte riktigt om vaccin innan. Jag var såklart skeptisk till att friska och unga människor skulle ta influensavaccin osv, jag är inte den som sväljer allt jag matas med. Men vaccinprogrammet till barn var jag inte skeptisk till, tyckte det verkade bra.
  SVT:s dokumentär har faktiskt övertygat mig om att läsa på mer om vaccin. SVT:s dokumentär gjorde mig skeptisk till vaccinprogrammet för barn. När någon propagerar och hela tiden lägger på en röst om att ”Det här uttalandet är fullständigt fel” gång på gång, och idiotförklarar människor gång på gång, blir jag irriterad. Det gör mig nyfiken på vad det är vaccinmotståndarna faktiskt vet som måste bekämpas på det här viset. Om vaccinmotståndet var så befängt hade folk förstått det själva, de hade inte behövt en propagandadokumentär som idiotförklarade människor åt dem. Jag är övertygad om att fler människor fungerar som mig, och reagerar på det här sättet av en propagandadokumentär.

  Din artikel, Marina, gav mig mer vatten på kvarnen. Det du skrev om att en av journalisterna utgett sig för att vara djupt kristen och att hon sagt att en film om antivaccin var hennes mission, gjorde mig så djupt äcklad över dessa ”journalister”. Vedervärdigt sätt och jag kan inte fatta att jag faktiskt betalar skatt till att sådana människor ska få tramsa runt på det här sättet. Om du, journalisten som gjorde detta, läser det här: Skäms på dig. Ifrågasätt din moral och etik, och gör en helomvändning som människa.

  Tack för mig.

 5. Det står att dokumentären kan ses i ett år. Är det en bluff bland många? Länken kommer försvinna, för de lyckades inte klippa bort sanningen som lyste igenom. Eller tror de sig kunna få tittare att bli kritiska mot människans fundament av sanning genom observation? De utan erfarenhet har åsikter som passar eliten. Osakliga nätagenter trollar med känsloladdade förnedringskampanjer.

  Kontrasten i första avsnittet var mycket stark med berättarrösten som inte hade någon förankring och hjältarna som satte händer mot bussen fullklottrad av namn och de bad en ed för att hålla sig till sanning.

 6. Ett mycket bra inlägg Angelica!

  Jag vet att det är många som nu börjar ifrågasätta myndigheternas och även regeringens iver att förespråka vaccin….SVT dokumentär om vaccinmotståndarna och som de trodde skulle bli en framgång har istället inneburit misstroende och tveksamheter gentemot de som ska värna sin befolkning….Att underskatta människors klokhet är trots allt ingen god ide…
  Det här kommer inte att sluta väl, (tror jag) för när människor väl är vaccinerade och det uppstår komplikationer då går det inte att backa tillbaka och göra allt ogjort….

  Tack!

 7. Tack Marina. Håller med dig och upplever mig också ifrågasatt och anklagad över att vara skeptisk till vaccin. Min son fick en kliande knuta och har blivit allergisk mot aluminium efter sprutan han fick när han var 3 mån. Har läst mycket i samband med det här och avstått flera vaccin (dock inte alla) för mina tre barn. Upplever att BVC och läkare bedriver övertalningskampanj. Min dotter var den enda i sin klass som inte tog gardasil. Två tjejer på skolan fick ulcerös colit inte långt efter sprutan, skulle inte förvåna mig om det finns ett samband. Tråkigt att SVT sänder det här, har inte sett men det är redan så känsligt att försöka föra en seriös dialog kring vaccinets negativa sidor. Ser fram emot din bok.

 8. Sanningen om vaccinet : en historia om konspiration, kvacksalveri och mord
  av: L. R. Svensson
  Har du någon gång funderat på varifrån vaccin härstammar? Detta är historien om hur vaccinet växte fram i Europa på 1700-talet och hur vi människor sedan dess har utsatts för dess framfart. Boken ger en djupdykning i vilka intressen som skapat en världsomspännande vaccinationsindustri och hur samma intressen förvanskat delar av medicinkunskapen. Informationen som presenteras är både skrämmande och intressant och ger okonventionella förklaringar till epidemier och sjukdomar som förekommer och förekommit i vår historia. Om du verkligen vill veta hur vaccin fungerar och skapa dig en insikt på ett område som berör större delen av världens befolkning, då är detta en bok för dig.

 9. Hej och tack för din dokumentation Marina.
  I vår organisation META-Health International har en dansk terapeut utsattts för liknande, den gången var det inte vaccin utan kritiska frågor och erfarenheter i cancerbehandling som gällde. https://www.meta-health.info/open-letter-to-danmarks-radio/

  I sammanhang med Covid-19-kritik har nu studier publicerats som påvisar grupptänk och moralisering, så att man helt enkelt accepterar oetiskt beteende och ”häxjakt” då det är ”för en god sak” https://www.aier.org/article/study-highlights-blinding-moral-bias-against-questioning-lockdowns/.
  Lite tröst kanske men det visar att bladet kan vända, även om det tar sin tid.

 10. Jag är ledsen att vi stänger oss i sina information och åsiktsbubblor och att vi inte länge kan särskilja information från åsikt. Och jag värkligen menar ”vi” altså på både sidor om vi värkligen behöver att dela oss i samhället. Jag ser exakt samma beteende och attityd bland otroligt många som är både för och emot vaccinationer. Att ”de andra” är blinda, idioter, ignoranter – you name it… Vissa motsåndare vill inte prata med supporters och tvärtom. Vi är verkligen inte så olika. Som människor ska vi aldrig vara helt ofelbara och ska aldrig ha samma åsikter och tro på en och samma sak. Men specielt nu när världen blir ännu mer delat på alla möjliga sätt tycker jag att vi borde öppna oss för dialog. Den är ännu svårare när så många auktoriteter faller ner.
  Jag har läst otroligt mycket om vaccinationer innan min dotter kom – både för och emot. Helt medvetna om konsekvenser om man säger nej och biverkningar om man säger ja, tog vi besut att våran dotter ska vaccineras med preparat som erbjuds i Sverige.
  Tänk för en stund hur tänker ni nu. Finns det några/många som tänkte kanske ”ojjjj, nästa person som blev manipulerad av mainstream media”, eller ”hon kommer att ångra det”, eller ”inte ens värd att prata med henne”? Och tänk nu – är det någon bra start för diskution? Nej – det är ju inte det. Och jag ser samma attityd bland de som är ”för”.
  Anledningen till att jag lämnar den här kommentar är inte att övertyga någon till någonting. Om minst en person ska öppna sig just lite grann för dialog om det här eller annat ämne, då tycker jag att det var värd att kommentera.

  • Iga, Du vet antagligen vad som hände efter Svininfluensavaccin med svåra neurologiska skador som särskilt drabbade barn och familjer som tog sina liv för att undkomma smärtorna. Ditt barn är i en åldersgrupp där hon riskerar ingenting ovaccinerad eftersom barn inte märker av annat än möjligen en lätt förkylning. men hon riskera desto mer vaccinerad. Skulle hon drabbas av vaccinskador så vems ansvar är det?

   TT rapporterar
   Ytterligare ett dödsfall dagen efter covidvaccinering har rapporterats till Läkemedelsverket.
   Telegram från TT / Omni
   13 jan. 2021, 06.15

   Den nya rapporten kommer från Region Uppsala. Fallet gäller en multisjuk äldre person som avled dagen efter vaccination.
   ”Att vi rapporterar detta till Läkemedelsverket är en ren rutinåtgärd.

   Misstänkta biverkningar
   Fall om misstänkta biverkningar rapporteras både in av sjukvård och privatpersoner. På tisdagen utredde Läkemedelsverket totalt 38 fall som tillsammans innehåller totalt 96 misstänkta biverkningar. Viktigt att tänka på är att det är just misstänkta fall. Att de är inrapporterade betyder nödvändigtvis inte att symtomen beror på vaccinet.
   De misstänkta biverkningar som förekommer i flest fall är kända, förväntade och milda.
   – Det är till exempel huvudvärk, lokala reaktioner vid injektionsstället, trötthet, frossa och feber, säger Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket.

   Nästan hälften av de misstänkta biverkningarna, 42 stycken, bedöms som ”allvarliga” av rapportörerna. En del är sedan tidigare kända, men ovanliga biverkningar.
   Det finns ett fall av anafylaxi, alltså en allvarlig allergisk reaktion. Och det finns också ett fall av akut ansiktsförlamning. Båda två är kända och allvarliga biverkningar, säger Veronica Arthurson.

   Fem dödsfall
   Totalt 24 misstänkta biverkningar har både rapporterats som allvarliga och okända, vilket innebär symtom som tidigare inte kopplats till vaccinet i studier. Dessutom har fem dödsfall rapporterats i Sverige. Men det låter värre än vad det är, enligt Arthurson. [KOMMENTAR: Skulle 5 dödsfall låta värre än vad det är?]

  • Jag ser denna polarisering, och jag tror den härstammar till största delen av att ett samhälle ska följa en huvudlinje. Den kan vara rätt eller fel, det beror på perspektivet. Om man alltså inte samsas på att t ex vaccinering generellt, eller ett visst vaccin är ändamålsenlig att ta då blir det mer tryck på att bevisa andra sidan att man har rätt. Just med t ex mässlingvaccin finns stora övertygelsen att den är inte bara effektiv och säker, utan att den bara verkar då alla tar den. Och där blir trycket så stort att de som skulle vilja välja bort den blir tvingade.

   Problemet uppstår om vi inte får välja fritt, och om inte all information hanteras likvärdigt. Därför blir det kamp, och i kamp förhärdas sidorna. Alla som yttrar sig tilldelas till en sida och ofta till ett extrem , det är helt enkelt en hanteringsstrategi som man ser spelas ut. Så man behöver inte argumentera med förstånd, utan bara med emotioner och generaliseringar. Det är så man skapar och bekämpar ett fiende för att ha starkare grupptänk samt för att distrahera från andra problem. Divide et impera.
   Bara om vi hittar något som är ännu viktigare och angår oss alla kan det sedan förena oss igen. Såsom en ”riktig” påtaglig fara…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.