Filmtips: Eye in the sky

0
1248
Eye in the Sky
Överste Katherine Powell (Helen Mirren). Foto: Scanbox Entertainment, Pressrummet, SVT

Ett tips kom in från Måna Wibron, Folkkampanjen mot Kärnkraft och Kärnvapen:  ”Se filmen Eye in the Sky som går på SVT till 13 januari 2021″. Kersti Wistrand följde rådet.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Den brittisk-kanadensiska filmen Eye in the Sky (1915) är väl värd att se för att förstå hur långt den moderna militära teknologin kan ha nått. Ända in i minsta skrymsle i våra vardagsrum. Och i samma nu förs informationen till militärhögkvarter på en annan kontinent.

Det förstås – det är svårt att veta var gränsen mellan uppdiktad och sann verklighet går, men faktum är att t.ex. cyberkrigföring (nätattentat) via satelliter pågår sedan länge.

Jag har läst de recensioner som skrivits om filmen på nätet. I samtliga läggs tonvikten på den humanitära vinklingen i terrordramat samt spänningen i filmen: är det okey att offra en liten flicka för att rädda livet på en mängd män och kvinnor? Filmen beskrivs som en spännande thriller snarare än att man fokuserar på teknologins utveckling då det gäller möjlig kontroll av människor och krigshandlingar. Den brittiska thrillern utspelar sig i realtid men rör sig snabbt och vigt över hela jordklotet via mobil- och datorskärmar.

Helen Mirren
Foto: Keith Bernstein, Scanbox Entertainment, Pressrummet, SVT 

Filmens innehåll

Överste Katherine Powell leder ett hemligt drönaruppdrag från Northwood Headquarters i Storbritannien. Den engelska underrättelsetjänsten har som mål att fånga tre högt uppsatta Al-Shababb-terrorister som gömmer sig i Kenya. Det hela äger rum i en samordnad aktion med USA och den kenyanska regeringen.

Till sin hjälp har man agenter på plats som exakt vet var och när terroristerna ska träffas: i ett hus i ett kenyanskt samhälle. Ett drönarflygplan zoomar in allt som försiggår på marknivå och förser högkvarteret i Storbritannien samt den amerikanska ledningen för de militära drönarna i Nevada, USA med direktinformation.

Små drönare med kameraöga används för att filma närbilder utanför och inne i huset. För att inte väcka uppmärksamhet eller avslöjas har drönarna formats till en fågel respektive en skalbagge som kan styras från en mobil på betryggande avstånd.

Terroristerna kommer i bilar, scannas och identifieras snabbt genom ansiktsigenkänning. Allt kan ses på skärmar i högkvarteret i Storbritannien där översten ger order.

Komplikationer uppstår när man ser att terroristerna planerar en självmordsattack. De är i färd med att sätta på sig bombvästar för att bege sig till marknaden.

Plötsligt gäller det att omforma uppdraget till att bomba huset och döda terroristerna. En av dem är dock en brittisk kvinna som radikaliserats och slutit sig till terrorgruppen. Det gäller att handla snabbt och få detta nya uppdrag godkänt av bl.a. höga jurister, olika brittiska och amerikanska utrikesministrar. Dessa befinner sig på olika håll i världen, bl.a. på statsbesök i Kina. Besluten måste fattas blixtsnabbt och man kan med stor förundran se hur allt detta verkställs medan terroristerna förbereder sig under högst en halvtimme. Kanske är det mest här som jag undrar om dikten överträffar verkligheten.

Just när attacken ska inledas och den amerikanske drönaroperatören Steve Watts står i färd med att trycka på knappen för att utlösa bomben upptäcks en liten flicka som säljer bröd precis intill huset där terroristerna befinner sig. Han vägrar att följa order så länge flickan är där.

Order går till en agent på marken som får i uppgift att köpa alla hennes brödkakor så att hon går därifrån. Uppdraget misslyckas och den kvinnliga översten tvingar underställda att ändå fullfölja bombningen.

Genom att se denna film förstår vi som är tekniskt obevandrade plötsligt något litet mer om hur möjlig kontroll av mänskligheten kan gå till och hur delar av moderna krig kan utspela sig genom ”ögat i rymden”. Ett liknande skeende inträffade för övrigt för endast några dagar sedan då Irans främste kärnfysiker sköts ihjäl med ett obemannat fjärrstyrt maskingevär fäst vid en obemannad bil inne på iransk mark och där ett annat land (Israel) mycket längre bort anklagats för att ligga bakom och ha avfyrat det.

Sedan Eye in the Sky gjordes har även den än snabbare 5G-tekniken kommit till.

Här kan du se trailern:

Filmen kan alltså ses i sin helhet på SVTPlay till den 13 januari.

Kersti Wistrand

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.