Kersti Wistrand i kärt återseende med Mikael Nordfors. Kungsträdgården 31 okt 2020. Foto Egen

Kersti Wistrand och flera andra medlemmar i Humanism & Kunskap besökte Kungsträdgården den 31 oktober 2020 för att få ett intryck av ett evenemang rörande Coronakrisen. Kersti lämnar här sin rapport.

TEXT KERSTI WISTRAND

Påpälsad två tröjor och regntät rock begav jag mig till Kungsträdgården för att lyssna och ta del av ”World Doctor Alliance, en kontinuerligt växande organisation som enats och vuxit sig starkare i samband med Covid -19”. Det duggade lätt och småblåste kallt när jag anlände en halvtimme i förväg, där de guloranga höstlöven låg hala och blanka på den svarta asfalten i parken. Ganska snart lotsades jag från den vanliga scenen mitt i Kungsträdgården till platsen vid Karl XII:s staty. Och där på en bänk satt Mikael Nordfors, som jag hade hoppats få se en glimt av.

Det blev ett hjärtligt återseende. För över fyrtio år sedan stod vi sida vid sida och dissekerade anatomiska preparat på Karolinska Institutet. Mikael fullföljde sin läkarexamen medan jag gick över till psykologlinjen efter några terminer. Jag ville forska kring nära dödenupplevelser och utbildade mig till psykolog.

Mikael var sig lik: lika genial, yvig och kreativ som jag mindes honom. Nu har han tagit initiativ till den svenska sektionen av ”World Doctor Alliance” vars mål är att tillsammans skapa en allians som verkar för att få ut fakta och informera om de mänskliga rättigheterna ”eftersom coronakrisen används som ett vapen av politiker att beskära våra friheter”.

Kungsträdgården 31 okt 2020 Foto BP

Folk strömmade in, säkert ett par – tre hundra. (Börje som var där längre än jag och gick omkring menar att det säkert kom mellan 750 – 1000 personer). Färggranna banderoller syntes här och där. Det tycktes mig mest vara medelålders aktivister på plats. Sorlet var öronbedövande där jag satt på en fällstol lite längre bort i utkanten av publikhavet och inväntade föredragen. Åhörarna hejade och pratade högljutt med varandra.

Ett par radiointervjuer pågick i närheten och jag hörde att en av de intervjuade berättade att hon följt utvecklingen med Rockefellerkoncernens förehavanden sedan 90-talet.

Så öppnades sammankomsten, starkt försenad: ”För sanning och frihet” som den inledande taleskvinnan sa efter det hon hade presenterat sig som mor till fyra barn. Hon avlöstes av ytterligare en kvinnlig deltagare som talade på engelska och mycket berättade om situationen i Irland. Mikrofonen fungerade dåligt. Jag hörde inte så mycket vad hon sa. Folk störde runt omkring mig, kanske har jag också sämre hörsel än i min ungdom. Av någon anledning dyker ofta narcissistiskt störda personligheter upp på sådana här allmänna tillställningar. De tycks suga in energierna från omgivningen och blåsa upp sina grandiosa själv och högljutt agera för att dra blickarna till sig. En sådan man gick runt högljutt ropande: -“Nu ska ni få se, era djävlar- snart kommer polisen och skingrar er! Vi var 57 personer på Mynttorget förra veckan och 12 poliser kom! Vänta bara, så ska ni få se.” [BP KOMMENTAR: Denna person sade sig representera SD och var mycket kritisk till den samling som han nu försökte störa. Han vill gärna vara på bild.]

Efter trekvart kom två poliser stillsamt vankande. När jag gick hem stod tre polisbilar vid operabaren med poliserna fredligt och i godan ro pratande med varandra. Det var allt.

Heiku Schöning. World Healt Alliance. Kungsträdgården 31 aug 2020. Foto B Perratt

Ordförande Heiku Schöning från Berlin höll ett strålande faktafyllt anförande med många applåder. Eftersom Carl Johan från vår förening antecknade så flitigt kunde jag stoppa händerna i fickorna för att värma dem och bara lyssna och njuta för nu fungerade mikrofonen tillfredsställande. Börje skymtade också bland publiken och jag kunde tryggt förlita mig på hans penna.

Så följden blev att jag även lyssnade på Mikael Nordfors´ inledning innan jag huttrande bestämde mig för att bryta upp och gå in i Katolska kyrkans kafé för en värmande kopp kaffe. Jag kan lika gärna skriva ned Mikaels föredrag från någon youtubevideo, tänkte jag.

Tillägg kl 22.40 1 nov: Efter samtal med en skärpt och analyserande person som var på plats under hela sammankomsten och dessutom under dagens presskonferens i miniformat, väljer jag att göra detta tillägg. Vi är närmare Orwells övervakningssamhälle än vad vi förstår. Censuren är mer omfattande än vi inser. Det är svårt att nå fram med fakta. Fakta beslås med stämpeln fake news och konspirationsteori. När det svenska World Doctor Alliance ska bildas är det viktigt med seriositet. Narcissistiska personer och personer som onödigt polariserar utöver sakfrågan ger motsatt effekt. Tyvärr fanns även dessa inslag med i sammanhanget i Kungsträdgården igår.

Kersti Wistrand

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.