Idag sänds första delen av podden ”Diktatorer”, där Mao Zedong är först ut. Det är lättare för folk att förstå vad som är på gång i samtiden om de har redskapen från historien och kan överföra dem till vår tid, säger poddens skapare Parisa Amiri i SVT1: s Morgonstudion.

TEXT: KERSTI WISTRAND

”Vi lever i en aningslöshet vad det gäller historien”, anser journalisten och programledaren Parisa Amiri som har iranskt påbrå. Hon om någon borde veta vad en diktatur innebär.

Parisa Amiri är tillsammans med historikern Gunnar Wetterberg tvåfaldig vinnare i TV-programmet ”På spåret”. Kanske var det tillsammans med honom som idén till denna podds innehåll föddes. I ett av avsnitten i podden ”Diktatorer” kommer han att berätta om vår mytomspunne Gustav Vasa. Det blir en nyorientering där denne kungs roll som envåldshärskare belyses.

Andra diktatorer som kommer att presenteras är Hitler, där författaren Elisabeth Åsbrink även tar fram tänkbara orsaker bakom som lidande och sorg som gått i arv genom släkten. Författaren Patrik Lundberg står för Nordkoreaavsnitten. Idi Amin behandlas i ett annat avsnitt.

Vi har även en kvinnlig diktator, menar Parisa Amiri, och det är Cleopatra som slog ned oppositionen för att själv ta över. Med sin kvinnlighet och sexualitet fick hon det maktövertag som hon ville ha.

Gemensamt för envåldshärskarna är att de undanröjt statsskick som funnits där innan. De har använt sig av propaganda och manipulationer. De har ofta offrat miljontals människoliv på vägen till makten. De har haft storhetsvansinne och har ofta krävt personkult. De har varit sociopater.

I programmen ges förutom en berättelse om diktatorerna också en djupanalys om orsakerna bakom deras agerande. Amiri tycker sig se ett mönster. Alla är de på jakt efter upprättelse. De upplever sig ha blivit felbehandlade tidigt i livet och lägger skulden på omvärlden. Det anser det vara fel på samhället och vill ha upprättelse.

Parisa Amiri vill motverka populistiska ledare och att vi ska lära oss att se viktiga skeenden i vår samtid när vi lyssnar på podden. Idag har vi diktatorer i bl.a. Belarus, Brasilien, Ryssland och Kina.

Och hur är det med president Trump? Vad syftar han till? Använder han inte en smygande diktatorisk metod när han nu pläderar för att man ska poströsta i det kommande presidentvalet? Det är anmärkningsvärt och man bör kanske dra öronen åt sig när man märker hur en president försöker göra det svårare att rösta istället för tvärtom, säger Parisa Amiri.

Parisa Amiris önskan och avsikt är att vi som lyssnare ska få med oss ett kritiskt tänkande och bättre kunna använda historiska skeenden som ett facit till hur det ser ut idag.

Kersti Wistrand

podden ”Diktatorer”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.