Midsommar i Sundborn, 2017. Youtube klicka på bilden

Vi önskar alla en skön midsommarafton som i år infaller fredag den 19 juni./ B. P.

Midsommardagen 20 juni 2020 står solen som högst på himlen klockan 23.43.

Forntida folk har över hela jorden lämnat spår efter sin soldyrkan just vid sommarsolståndet. Stora megalitiska strukturer, stensättningar, tempel och hemliga inre rum i grottor byggdes på så sätt att solstrålarna trängde längst in där under sommarsolståndet. Ett exempel är Stonehenge i England där den uppåtgående solen på sommarsolståndet passerade in och träffade altarstenen i centrum. Många människor har därför vallfärdat just dit under detta dygn för att utföra ceremonier.

Paracelsus beskrev att det fanns en jordisk sol, den vi ser på himlen, men att det också fanns en evig sol som är källan till all kärlek och vishet; kanske samma sol som nära- döden-upplevare vittnar om och som ger upphov till ett andligt medvetande om att vi alla hör ihop och är menade att samverka i kärlek.

Den kinesiske filosofen Lao-tse talade om att sommarsolståndet är en mycket speciell och vacker tid där en anslutning sker mellan himmel och jord, det gudomliga och det personliga, det andliga och det materiella, det inre och det yttre, (hjärtat och hjärnan). Den andliga betydelsen består i uppvaknande av den universella och eviga kunskapen… Att förstå detta mysterium är inkörsporten till all initiering, enligt honom.

Därför utfördes ceremonier vid forntidens heliga platser och initieringar i antikens mysteriekulter.

– Varför inte pröva, sätta sig ned på en naturskön plats, stilla sitt sinne och bara andas in och i tacksamhet ta emot de energier som kanske fortfarande existerar under denna magiska tid?/ K.W.

Humanism & Kunskap

Artiklar tidigare midsomrar
2019
I midsommartid 2018
2014

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.