Sommarnatt Foto Börje Peratt

Midsommarnattens naturmystik. Här presenteras upplevelser beskrivna av de två norrländska kulturpersonligheterna Björn Ola Lind och Peter Stormare. Den 21 juni visar Viaplay TV Peter Stormares dokumentärserie om den amerikanska Kensington runstenen, som talade till honom.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Konstnären Björn Ola Lind är uppvuxen i Ånäset, Västerbottenostens vagga, en mil från havet, men bor idag i Järna. I en intervju med journalisten Gunilla Brodrej [1] berättar han hur hans naturälskande föräldrar under sommaren brukade ta med honom på paddelturer till gamla timmerstugor vid kusten där de bodde långt in på senhösten. Hans mor, som var keramiker, lärde honom lyssna av träden och vattnet. Allt i naturen har en stämma och det gäller bara att lyssna in och förstå den:

När min bror dog, bara 21 år gammal i en MC-olycka, gick vi ut till havet och lät ljudet från havet strömma genom kroppen. Det var en fantastisk tröst samtidigt som jag lärde mig lyssna till nyanserna i vattnets olika röster.

Björn Ola Lind är född med ett ovanligt gott musiköra och lyssnade tidigt in tonen från landskapet runt omkring sig, något som inte var ovanligt hos samerna som jojkade platsernas energier. Han är väl förtrogen med samisk kultur och har gjort TV-dokumentärer om deras mytologi, bl.a. om björnen i samisk folktro. Han har också gjort film om de ångermanländska hällristningarna med älgar.
Idag bor Björn Ola Lind i Järna, där han är gift med kulturministern Amanda Lind. På frågan om landskapet låter annorlunda här, svarar han:

– Klangen är definitivt annorlunda, men den övergripande bourdunton som jag hör här har en ljusare klang än i Ångermanland och mindre dynamik än i mina hemtrakter. Dessutom går tonen mer i dur än i moll här nere. Hos aboriginerna har man övat upp kunskapen att lyssna för att kunna orientera sig i landskapet. Deras historia sitter i landskapet och hur landskapet sjunger. Det påminner om samernas jojkar. Det är bara upp till lyssnaren att förstå det.

 

Peter Stormare i dokumentärserien ”The American runestone”, premiär på Viaplay den 21 juni. Pressbild.
Foto: Christian Gustavsson/Viaplay

I dokumentärserien ”The American runestone” som har premiär på Viaplay TV 21 juni försöker Peter Stormare ge upprättelse åt svensken som fann världens mest omdebatterade runsten i Kensington i Minnesota. [2]
Peter Stormare (1953) är skådespelare, regissör och musiker, en gång känd som en av Ingmar Bergmans favoritskådespelare. Han växte upp i Arbrå i Hälsingland där han också spelade gitarr och sjöng i rockband. Från 1990 har han medverkat i ett stort antal amerikanska filmer och bosatt sig i USA.

Även Peter Stormare har lärt sig att lyssna och vara lyhörd, inte bara på landskapet utan också på den dimension som ligger bortom vår vanliga sinnevärld. Han har i intervjuer berättat om sin gudstro och förmåga till inlyssnande och kontakt med ”den andra sidan”.

Under en inspelning av filmen Fargo i Minnesota på 90-talet hamnade han i Kensington där svenskamerikanen Olof Öhman fann en runsten på sina ägor när han grävde i jorden 1898. Inskriptionen i runskrift säger att stenen restes av vikingar 1362, över ett sekel innan Christoffer Columbus ska ha landstigit i Amerika. Fyndet av runstenen gav stor uppståndelse. Man kunde väl inte skriva om Amerikas historia hur som helst? Vetenskapsmän och journalister anlände till platsen.

Arkeologer och lingvister kom efter åratal av forskning fram till att stenen måste vara av betydligt senare datum. Det slutade med att Olof Öhman blev anklagad för att själv ha tillverkat runskriften, något som svårt skadade hans familj med två självmord som följd.

Peter Stormare fann många likheter med sig själv och Olof Öhman. Förutom att de liknar varandra utseendemässigt, utvandrade Öhman från en by granne till den där han själv är uppvuxen. Öhman var född exakt hundra år innan Stormare och utvandrade till USA exakt hundra år innan honom.

När Peter Stormare uppdagade historien om runstenen talade stenen till honom eller rättare sagt Olof Öhmans sedan länge avlidna hustru Karin, som bad honom att ställa allt till rätta så att hon och maken skulle få ro:

-Du är kallad hit, vi har kallat på dig för att vi vill att sanningen ska komma fram.

Dokumentärserien handlar om Kensingtonstenens äkthet eller inte lika mycket som upprättelsen av familjen Öhmans heder och Karin, ja hon har – från ”andra sidan”- uttryckt sin glädje och tacksamhet, enligt Peter Stormare.

Se gärna dokumentären 21 juni på Viaplay om du har möjlighet!

Kersti Wistrand

Referenser:

1. https://www.expressen.se/kultur/qs/brodrejbjorn-ola/ 2.https://www.svt.se/kultur/runstenen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.