Dokument inifrån: Att rädda ett barn 2020: Åttaårige Elias är spårlöst försvunnen. Hans skolbänk har stått tom i flera veckor. Samtidigt får journalisten Bo-Göran Bodin två tips som berättar helt skilda historier om vad som hänt pojken. Är han räddad eller kidnappad? Foto: SVT

TEXT BÖRJE PERATT
Pressbilder med tillstånd från SVT
Ursprungsartikel på: Om Media och Kultur

Såg igår alla tre delar av SVT- dokumentären ”Att rädda ett barn” som visas på SVT play fram till 30 nov 2010. Vad var det egentligen som hände?

… En undersökande dokumentärserie om ett fall som upprört 100 000-tals på Youtube och Facebook, men som ingen journalist vågat berätta om (SVT)

På ena sidan står en kvinna som i tingsrätten förlorat vårdnaden om sitt barn men som inte accepterat myndigheternas beslut efter att modern under flera år hade anklagat pappan för att ha utsatt sonen för misshandel och sexuella övergrepp. Fem förundersökningar och flera utredningar av socialtjänsten kom fram till att mammans beskyllningar var grundlösa och istället framträdde bilden av en kvinna som manipulerade sin son på ett otillbörligt sätt och i praktiken utsatte honom för psykisk och social misshandel.
Detta påminner om en liknande historia i Dr Phil där mamman på motsvarande sätt anklagat sin exman men avslöjats av Dr Phil. [1]

Mamman hade i det aktuella svenska fallet efter beslutet om förlorad vårdnad först gått till organisationen Atsub (Föreningen Anhöriga till sexuellt utnyttjade barn) för att få hjälp att skapa positiv uppmärksamhet för att återfå vårdnaden om sitt barn. Där hade hon inte upplevt sig få detta stöd och då vänt sig till en annan förening, BRY (Barns Rättsskydd). Där fick hon fullständig tilltro till en historia som utmålar exmannen i synnerligen kränkande ordalag. På den andra sidan således pappan som efter flera utredningar fått vårdnaden om detta barn men nu genom Bry såg sig uthängd i sociala medier som pedofil.

I tre delar får vi följa hur journalisten Bo-Göran Bodin tar sig an detta känsliga fall för att bringa klarhet. Föreningen BRY som engagerat sig mangrant på mammans sida med Agneta Bravélius, BRYs grundare, i täten och hennes nätverk.

Monica Dahlström-Lannes var engagerad för barns rättigheter redan på 70-talet. Nu har hon gett sig djupt in i en konflikt mellan en pappa som fått vårdnaden om sin son och en mamma som inte accepterat myndigheternas beslut och rymt med barnet. Foto: Lars Granstrand, Lars Widegren./Svt

I BRYs ledarkvartett finner vi förutom Bravélius en pensionerad polis, Monica Dahlström-Lannes, utmålad som kontroversiell sexualbrottsutredare i ett antal uppmärksammade fall av påstådd incest och pedofili, en advokat som inte satt sig in i fakta men som hävdar att myndigheterna konspirerat i ”ond tro” och en äldre psykoterapeut som i förväg, utan utredning och utan att ha träffat honom, dömt pappan som psykopat och pedofil. Det visar sig att denne psykoterapeut vid första mötet har fascinerats av mamman, förälskat sig och betalat 250 000 kronor till henne vilket möjliggjorde hennes flykt. Han åtalades också för detta men frikändes i brist på bevis.

Den samstämmiga berättelsen från denna fyrklöver tycks från början trovärdig och faktagrundad men ganska snart står det klart att ingen av dem har satt sig in i fallet, läst utredningarna eller ens träffat pappan som de angriper. Istället ger fyrklövern intryck av att uppträda som pseudoskeptiker: ”Den psykologiska bakgrunden kan beskrivas som ”svart-vit” förhållande till verkligen. Man anser sig ha rätt även om det finns fakta som pekar åt motsatt håll. Vid rättsfall får det till konsekvens att man inte undersöker viktiga detaljer eller i värsta fall planterar ”bevis” och hittar på förhållanden som är ren lögn…”

Nätverket från BRY utanför Rådhuset demonstrerar till stöd för mamman med anklagelser som visar sig sakna grund.
Foto: Lars Granstrand/SVT

BRY-kampanjen mot pappan tycks helt och hållet basera sig på mammans förmåga att dupera och fyrklöverns oprofessionella hantering av ärendet. Med hjälp av Facebook och ett utbrett nätverk lyckas BRYs generalsekreterare Agneta Bravélius bygga upp en masshysteri med enligt henne 100 tusentals följare som spyr sin ilska över pappan. Ett gäng bloggare slår också följe i häxjakten. Bravélius nätverk når in i riksdagen och i stadshuset där främst moderata kvinnliga politiker inte bara öppnar dörrarna utan en moderat kommunalpolitiker, Eva Solberg, deltar till och med i planeringen av det som i domen kom att rubriceras som ”egenmäktighet med barn, grovt brott – och för grovt förtal.”

Eva Solberg (M) Fullmäktigeledamot Stockholm Foto SVT

Bilden av Bravélius och hennes häxjakt förskräcker och förutom att få med sig högt uppsatta politiker visar det sig att hela spektaklet tycks gå ut på att bygga upp hennes egen (?narcissistiska/neurotiska?) persona och föreningens intäkter via bidrag från alla följare.

En kvinnlig läkare är också indragen i konspirationen mot pappan och hon vittnar uppenbarligen falskt till förmån för mamman och utger sig för att slumpmässigt ha fått barnet som patient men det visar sig att hon i flera år har ingått i kretsen kring Bry och utfört en (påhittad) diagnos på uppdrag av Bravélius. Trots det som från början tycktes vara allvarliga anklagelser från läkaren så dömer tingsrätten återigen till pappans fördel.

Avslöjande om läkarens sannolika mened kommer senare då filmmakaren, Bo-Göran Bodin, upptäcker inspelade scener som visar på ett nära förhållande mellan Bravélius och läkaren. Bodin följer upp detta spår med att på Facebook finna mängder av kommentarer och ”gillande” flera år tillbaka i tiden som vittnar om långvarig och nära samverkan mellan läkaren och nätverket kring Bry. Det står alltmer klart att deras bedrägliga beteende rättfärdigas av en brist på moral som innebär att alla medel är tillåtna.

Mamman har nu överklagat domen. Om det går vidare skulle samtliga i kretsen kring henne kunna anmälas för mened och grovt förtal.

Som ordförande i Atsub, Birgitta Holmberg, formulerar det:

En mamma som idag sett dessa sidor, vilken panik får man inte om man skulle gå till polisen. Detta kommer att skada så många barn.

Utfallet av detta ärende, Bravelius och Brys agerande är en katastrof för barn som verkligen har drabbats av övergrepp. Skammens rodnad lägrar sig över alla inblandade i övergreppen på pappan och hans son.

Bry har lyckats få flera kända personer att ställa sig bakom dem samtliga har nu hoppat av ändå skyltar Bry fortsatt med dem på sin sida.

Vad återstår för fyrklövern? Göra en pudel, rulla sig i tjära och fjädrar och be fadern och sonen om förlåtelse? Läkarens mened borde rendera i att man drar hennes leg.

Börje Peratt
Filmmakare & journalist

Youtube liknande fall i USA
Dr Phil

4 COMMENTS

  1. bra artikel, sammanfattar mina intryck om denna märkliga historia. En välgjord dokumentär som skrämmer. Vilket fruktansvärt vapen sociala medier kan bli i galningars händer, då människor idag verkar ha tappat förmågan att tänka själva och ifrågasätta påståenden. Fyra foliehattar som drar igång en lynchmobb som förr rill offentliga hängningar eller skampålen.
    Jag skulle för övrigt vilja se påföljderna för de politiker som lät sig dras in i detta.

  2. Samma typ av människor och resonemang som driver den s.k. klimatfrågan. Samma svartvita demonisering av ”motståndarna”. Skrämmande att ingen verkar genomskåda det.

    • Vad menar du , ingen verkar genomskåda. Dokumentärens producent har visat båda sidor och vägrat att blint gå på ”beställarens” bild. Jag har också den uppfattningen att beställaren och flera medhjälpare är skyldiga till kidnapping. Liksom överiga följare är skyldiga till bedrägligt förfarande, ärekränkning osv. Är du av annan uppfattning?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.