Glädjens Påsk med Fabergés påskägg!

0
1605

Renässansägget. Foto: Opsa, Pixabay.com

Inom den ortodoxa kyrkan är påskdagen en glädjens och segerns dag och påskägget symboliserar transformationen Jesu död – uppståndelse. Mellan 1885 och 1917 tillverkade guldsmeden Fabergé 57 ägg efter det att tsaren Alexander III i St. Petersburg instiftat traditionen med juvelbeklädda ägg till tsarinnan Maria Feodorovna.

TEXT: KERSTI WISTRAND

För några år sedan inträffade en solskenshistoria som överträffar de flesta. Platsen var en loppmarknad någonstans i amerikanska Mellanvästern och mannen var en skrothandlare, intresserad av metallföremål. Vad fångade hans intresse just denna dag 2014 om inte ett metallägg! Han vände och vred på det. Vilket ovanligt ägg: till synes av guld och räfflat på längden samt ståendes på tre förgyllda fötter! På sidorna fanns  vackra juveler, men om han trodde de var av glas eller ädla stenar, förtäljde inte historien. Förundrad fann han att ägget gick att öppna. Inuti låg ett riktigt gammaldags fickur i guld och fortfarande i fullgott skick. ”Vilket påskägg!”, tänkte han.

Sagt och gjort! Skrothandlaren tänkte på guldvärdet och att han skulle kunna sälja det vidare med vinst och slog till. För motsvarande 85 000 kronor var ägget hans. Men se, det gick inte så lätt som han trodde att sälja det gyllene påskägget vidare med vinst. Alla tyckte att han begärde ett överpris så han gick till en juvelerarbutik för att få en professionell utvärdering av ägget. Det visade sig till allas överraskning vara ett äkta ägg tillverkat i Peter Carl Farbergés verkstad i St. Petersburg under ledning av den finske guldsmeden August Holmström!

Ägget som gavs till tsarinnan Maria Feodorovna 1887 innehåller en Vacheron Constantin-klocka. Ägget sågs senast på en utställning i St Petersburg i mars 1902. Och nu dök det upp igen!

Skrothandlaren sålde sitt Fabergéägg för 210 miljoner kronor – och blev alltså miljonär på kuppen!


Här kan du se en kort video om guldägget som skrothandlaren hittade: LÄNK 

Vem var då Peter Carl Fabergé?

Fabergé och de kejserliga äggen

Det första Farbergéägget tillverkades 1885 på beställning av tsar Alexander III. Han hade just gift sig med Dagmar av Danmark som därigenom bytt namn till Maria Feodorovna. Hon hade sänts till tsaren i St. Petersburg för ett arrangerat äktenskap, kände sig ensam och deprimerad i det främmande landet och längtade hem. Hennes make kom då på idén att muntra upp henne genom att beställa ett juvelerarägg som påskpresent. Detta första ägg var av vit emalj och när man öppnade det låg där en gula av emalj överdragen med guld, som även den gick att öppna och se: gulan förvandlades, transformerades, till en liten kyckling i guld. Maria blev överförtjust i det fantastiska ägget och det blev till en tradition att hon varje påsk fick ett nytt utsökt ägg, alltid med en liten överraskning inuti. En glädjande påsk med andra ord! Sonen Nicholas II fortsatte senare med samma tradition.


Foto: Mikail Ovinnikov, Wikimedia commons

Peter Carl Farbergé föddes i St. Petersburg 1846. Han var son till en tyskbaltisk juvelerare och en mor som var dansk och alltså landsmaninna till tsarinnan. Han följde i sin fars fotspår och utbildade sig hos kända juvelerare och guldsmeder i olika europeiska länder. Tsaren blev förtjust i hans konstfulla arbeten och såg till att föremålen visades i Eremitaget som exempel på förstklassiga moderna ryska hantverk. 1885 fick Farbergé uppdraget att tillverka det första kejserliga påskägget. Mellan 1885 och 1916 skapade Peter Carl Fabergé 57 mycket kreativa och konstnärliga ägg till den ryska tsarfamiljen. Varje ägg tog ett helt år att tillverka. Fabergé designade ägget med ett nytt tema varje år och dussintals juvelerare arbetade sedan fram det. Här nedan visas några av dem:


Foto: Vårblommor. Gryffindor, Wikimedia commons


Foto: Monica 1607, Pixabay.com


Kröningsägget. Foto: Uklondoncom. Wikimedia commons


Foto: Påskägg 1901. Walters Art Museum, Wikimedia commons

Efter ryska revolutionen 1917 plundrades de ryska kejserliga boningarna och äggen spriddes ut i landet. Några stals av plundrare och resten lades i Kremls valv i Moskva. Under 1930-talet sålde Josef Stalin fjorton ägg på västerländska auktionshus för att få in pengar. Drottning Elizabeth II av England äger tre av dem.

Fortfarande finns sju borttappade Fabergéägg kvar att finna, så ut och leta på loppisarna när Coronan är över – så har ni något roligt att se fram emot!

Men varför var påskäggen så betydelsefulla i Ryssland? Nedan följer en förklaring.


Liljekonvaljägget. Foto: Pedro Szekeley, Wikimedia commons

Symboliken bakom påskägget

Ägget står för ett skapelsens under och en metaformos, förvandling. Vi människor har i likhet med alla andra däggdjur ett förflutet från ett ägg, i sanning en metamorfos, en omdaningsprocess.

I en del skapelsemyter världen över förekommer världsägget som en symbol för universum och skapelsen. Inom ortodoxa kyrkan står påskens ägg för förvandlingen av död till uppståndelse.

Den ortodoxa kyrkan är huvudkyrka i bl.a. Ryssland och Grekland. Den betonar påsken mer än någon annan högtid. Påsken firas här främst som en glad segerfest och långfredagen betonas inte så starkt. Den stora dagen är påsksöndagen då man upplever att Jesus uppstod från de döda. Även om man inte går i kyrkan andra tider på året så gör man det under påsk och på påsknatten är t.ex. grekiska kyrkor fyllda till bristningsgränsen. Många besökare har tagit med sig målade ägg till kyrkan. Dessa delas ut efter gudstjänsten.

Strax före midnatt släcks ljuset i kyrkan och det blir alldeles mörkt och tyst. Alla står och väntar med ett vaxljus i handen. Plötsligt tänder prästen sitt eget och går runt och tänder vekarna på de omkringståendes. Alla hjälps sedan åt att tända varandras ljus. Snart lyses hela kyrkan upp av ett hav av ljus. Påskdagen har börjat och Jesus har uppstått! I procession går alla ut ur kyrkan och vandrar runt den vilket symboliserar hur kvinnorna på påskdagens morgon skyndade till Jesu grav som då visade sig vara tom. Prästen läser Bibelns berättelse om uppståndelsen och ropar med hög röst: ”Kristus är uppstånden!” varpå församlingen svarar: ”Ja, han är sannerligen uppstånden!” Stämningen är glad och uppsluppen. Så går man in i kyrkan igen till en nattlig mässa i glädje och lovsång. Innan man går därifrån får man ta med sig av äggen som symboliserar Kristi död och uppståndelse.


En inre stillhetens, skönhetens och glädjens påsk tillönskas alla läsare!

Kersti Wistrand

Källor: Youtubevideos

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.