”The Pharmacist” är en dokumentär som handlar om apotekaren Dan Schneider i Louisiana i USA och hur denne till slut lyckades fälla ett stort amerikanskt läkemedelsföretag efter 20 års kamp. Videon som distribueras av Netflix är till stor del filmad av Schneider själv.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Just nu äger många drogrelaterade mord på unga män rum i Sverige. På samma vis blev den amerikanske apotekaren Dan Schneiders 22-årige son plötsligt ihjälskjuten i sin pick-up och detta inträffade redan i april 1999. Dödsbeskedet påverkade speciellt fadern hårt. Han börjar först undersöka vem som hade mördat sonen och blir som besatt av detta samt av att kartlägga orsakerna bakom de droger som florerar i hans närmiljö. Schneiders arbete blev ett viktigt startskott för att kartlägga opioidkrisen i USA där Big Pharma försöker få människor beroende av smärtstillande medel.

Sonen mördades då han köpte crack i en ruffig förort. Polisernas inställning var att ungdomarna fick vad de förtjänade, men Dan Schneider beslöt att gå till grunden med problemet och få fast mördaren eftersom polisen inte gick vidare med fallet. Han ville ha upprättelse för sin son som han inte visste var drogberoende. I början av dokumentären får man följa faderns desperata agerande och även ta del av hur det påverkar hela familjen.

Schneider slår upp telefonkatalogen och börjar ringa runt till grannar i området. Alla samtalen spelas in och etiketteras. En belöning på 10 000 dollar utfästes och hans fru och dotter går runt och knackar dörr och finner en femtonåring samt en kvinna som säger sig ha sett mordet. Efter ett års övertalande får han kvinnan att våga ställa upp och utpeka mördaren i en rättegång.

Apotekare Schneider har under en tid lagt märke till att många till synes helt friska ungdomar kommit in på apoteket med recept och köpt det starkt smärtstillande och narkotikaklassade medlet OxiContin som är en opioid och visar sig säljas på gatan. Hans efterforskningar visar att det är en barnläkare som nattetid skriver ut recepten med hjälp av sin läkarlicens. Detta tillvägagångssätt är inte så känt i slutet av 90-talet.

I sin kamp att reda ut både mordet på sonen och den växande problematiken med opioidberoende och kriminalitet i samband med det, försöker apotekaren få FBI och undersökande organisationer att ta detta på allvar. Han har spelat in sina samtal med FBI etc. och redovisar detta i dokumentären. Hela tiden växlar han upp och medvetandegör sin omgivning, vilket blir startskottet till att försöka ställa amerikanska läkemedelsbolag inför rätta. Argumentet är att de har satt som praxis att skapa läkemedelsberoende medborgare som egentligen inte behöver preparaten.

Resultatet blir att det stora läkemedelsföretag som stod för just detta smärtstillande medel, OxiContin, går i konkurs under 2019. Kampen har då pågått i tjugo år och tagit 100 000-tals liv i USA.

– Det finns 400 000 amerikanska familjer som hamnat i samma situation som jag och min familj, säger Dan Schneider. Receptutskrivningen av narkotikaklassade preparat skrivs fortfarande ut, men inte lika mycket som tidigare. Framför allt finns nu en lag där dessa läkare förlorar sin licens. Det är bra, men vad har hänt med alla dem som blivit beroende? Jo, de dör förr eller senare av sitt missbruk. De klarar inte av att sluta. Vi måste fokusera på att sprida kunskapen om allt detta i samhället, framför allt i skolundervisningen. Nu efter den fällande domen mot läkemedelsföretaget lyssnar folk, även politikerna, mer på mig.

Här kan du se en kort presentation av dokumentären, som hade premiär den 5 februari. Den är uppdelad på fyra avsnitt och kan streamas på Netflix

Här kan du läsa en artikel om hur två lokala apotek i West Virginia under tio år har skrivit ut över 20 miljoner narkotikapiller och gjort 70–80 % i gruvstaden Williamson beroende av narkotika LÄNK
De arbetslösa gruvarbetarna blir lätt beroende av dessa piller som de tar mot sina depressioner. Jag har tidigare beskrivit detta i artikeln ”Hillbillyfenomenet – vit amerikansk arbetarkultur i kris” LÄNK

Kersti Wistrand

1 COMMENT

  1. Tack Kersti för denna synnerligen viktiga artikel. Förr brukade man säga att det som händer i USA kommer tio år senare till Sverige. Dokumentären The Pharmasist möjligen ett exempel.
    Oavsett så illustrerar den problematiken med korrupt och demoraliserad läkemedelsindustri. /BP

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.