Fullmånemeditation 28 oktober 2023 klockan 22.23

0
513
Måne spelar sig i vattnet

Foto: susan-lu4esm, Pixabay.com LÄNK Månen Natt Reflexion – Gratis foto på Pixabay – Pixabay

Mänskligheten ropar just nu efter fred och harmoni. Inom stora delar av den buddhistiska kulturen praktiserar man fullmånemeditation. Idag den 28 oktober 2023 infaller den exakta tiden för fullmånen klockan 22.23. Meditation för fred kan speciellt utföras under två dygn före och efter. 

TEXT: KERSTI WISTRAND
FOTO: Myriams-Fotos, Pixabay.com

När jag för drygt sextio år sedan utövade yoga ingick fullmånemeditationen som en del i detta. Vid exakt fullmåne samlades yogagruppen för att visualisera en fullmåne som belyste ett hav. Vi visualiserade en strand där vi satt och mottog månens ljus i våra sinnen. Vi affirmerade fred och kärlek för jorden och dess folk. Vi visualiserade samtidigt att vi blev genomlysta av månens ljus. Detta för att förstärka våra implementationer.

Inom stora delar av buddhismen är det brukligt att utföra speciella meditationer vid fullmåne. Den tibetanska buddhismen praktiserar då den s.k. chenrezig-meditationen. Fullmånens påverkan infaller två dygn före och efter exakt fullmåne. Under denna period förstärker de kosmiska krafterna de affirmationer som munkar och nunnor mediterar på. En snabbare manifestation äger på så vis rum.

Himlakropparnas läge vid fullmåne

Denna oktobermånad är en tid då ovanligt många kosmiska händelser sammanfaller.

 Sedan i våras har solen kastat ut långa eldkvastar av gas och plasma, de s.k. solprotuberanserna, som påverkar oss bioelektromagnetiskt. Den 28 oktober kl 22.23 inträffar dessutom den exakta fullmånetiden. Extra mycket energier når oss från kosmos.

Under fullmåne står de tre himlakropparna solen – jorden – månen i så gott som rät linje med jorden i mitten. Under en kortare period kastar jorden sin skugga mot månen.

Jorden är till cirka 70 % täckt av vatten. Månens dragningskraft ger upphov till tidvattnet som ger variationer, flod och ebb, i oceanernas vattennivåer. Under fullmåne är floden ovanligt hög, vilket benämns springflod.

Man räknar med att vår hjärna består av ca 85 % vatten. Ungefär 15 % av den mänskliga hjärnan består av vätskerum och varje dag produceras en halv liter vätska i vår hjärna. Denna vätska utsätts också för månens dragningskraft. Känslor, tankar och intentioner påverkas. Om du är lycklig blir du ännu lyckligare under fullmånen och är du sorgsen blir du än mer sorgsen.

Yang och yin – solens maskulina energi och månens feminina energi

Inom gammal kinesisk filosofi talar man om två motsatta energiprinciper, vars interaktion influerar allting i universum. Yang är den positiva, ljusa, varma och aktiva. Yin är den negativa, mörka, svala, inkännande. Yang motsvarar den maskulina principen i tillvaron medan yin motsvarar den feminina. I ursprungsfolkens mytologi finns många berättelser om den maskulina solen och den feminina intuitiva månen.

Varje manifestation och födelse i universum sker genom en sammansmältning av den maskulina och feminina principen.

Under fullmåne är jordens läge mitt emellan den maskulina och den feminina principen. En stark kosmisk kraft skapas på jorden. Det är därför en viktig tid att tona in på dessa förhöjda energier och använda dem till att manifestera och skapa det liv vi önskar oss på jorden. Det är en god tid för att till exempel meditera för fred och mänsklighetens väl. Det är också rätt tid för att sätta upp nya mål i sitt eget personliga liv. Genom att medvetet skapa rätt kvalitet i sitt inre kan man nå dessa mål snabbare.

Fullmånemeditationens olika steg

I andliga sammanhang mediterar man för jorden och mänsklighetens lycka och harmoni. I vårt moderna samhälle kan vi emellertid också använda denna fullmånetid för personlig utveckling eller personliga önskningar:

Sitt på en tyst plats. Andas djupt och lugnt och stilla ditt sinne.

Steg I:  Gör din önskan kristallklar och fyll den med positiv energi. Skriv gärna ned den i detalj, men skriv det som om det redan har hänt. Känn och tänk: ”Jag är så tacksam att jag redan har fått ett bra arbete” istället för ”jag önskar att jag får ett bra arbete”. Det är viktigt att verkligen känna känslan av glädje och tacksamhet för det nya arbetet. De kosmiska energierna runt fullmånetiden förstärker och skyndar på processen.

Steg II: Blunda, visualisera och affirmera dina önskningar och känn som om de redan har inträffat. Sänd tacksamhet till universum.

Steg III: Man kan ”månbada” under detta moment, dvs känna sig omsluten av månens ljus.

Rena sig i fullmånemeditationen

Under fullmånen är det också rätt tid att göra sig av med gammalt psykiskt bråte och rena sig för en nystart. Du kan skriva ned önskningar och affirmationer för att sedan visualisera att dessa önskningar redan är uppfyllda och bär frukt. Bränn sedan pappret och medan det brinner försöker du att känna att universum förlöser dina önskningar.

Avsluta alltid med att känna tacksamhet.

Kersti Wistrand

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.