"Seglaren" Foto © Börje Peratt
”Seglaren” Foto © Börje Peratt

Lördag den 1:a februari hade vi först ett styrelsemöte på studieförbundet och sedan ett medlemsmöte på ett café.

Kersti Wistrand dök upp i slutet av styrelsemötet och berättade att hon tagit bilder på blommor som visade att våren var i antågande. Den 1:a februari!

Foto Kersti Wistrand

Kersti visade ett foto hon tagit på slänten vid Hornsgatan nedanför Maria Magdalena kyrka (Södermalm) på väg mot medlemsmötet. Snödroppar och vintergäck är utslagna sedan 20 januari. Hon berättade också att koltrastungar hittats i mitten av januari i ett fågelbo i en julgran som därför står kvar på en gård på Södermalm!

Efter styrelsemötet hade vi ett medlemsmöte planerat till ett kafé i närheten. Men kaféet var fullsatt och de accepterade inte bokning så vi trampade i gemensam tropp vidare till ett annat café som Carl Johan föreslagit vilket var mycket lyckat, gemytligt och bra mat, ja till och med mycket bra.

Hjördis kom lite sent till första mötesplatsen och missade oss och eftersom hon glömt mobilen hemma kunde vi inte nå henne. Sorry.

Vi tog under styrelsemötet beslut om att ha samtliga HKmöten i Stockholm i en möteslokal vilket i praktiken då oftast blir på studieförbundet. Vi beslöt också att ha årsmötet den 7 mars (flyttas till 8:e mars?) i anslutning till premiären av långfilmsdokumentären ”Sista striden”, uppföljaren till ”Läkaren som vägrade ge upp” om Dr Erik Enby (Se Läkaren… på vimeo).

Detta årsmöte kan flyttas en dag hit eller dit beroende på hur vi får lokal och biograf för premiären av ”Sista striden”. Just nu ett förslag om den 8 mars.

Det efterföljande medlemsmötet blev mycket intensivt och intressant med frågeställningar som flög genom luften, fångades upp och diskuterades. Kreativiteten var högoktanig. Mitt under det skulle jag ta fram ett mail från Kersti om hemsidan som diskuterats tidigare och fick just då ett mail från en amerikansk filmfestival som premierat en film vi gjorde för fem år sedan. LÄNK
Naturligtvis gjorde det mig själaglad och stämningen lyftes ytterligare om det nu var möjligt.

Kersti var dock missmodig och hon uttryckte det så här:

– Jag diskuterade det nya upplägget på Humanism och Kunskaps nättidning. Den nya nättidningen är större och vackrare i sin lay-out, men jag är kritisk till att alla prenumeranter fallit bort (Flera hundra, varav många utrikessvenskar) och att läsarskaran av mina artiklar därmed har reducerats. Även kommentarerna till en hel del av de gamla artiklarna har fallit bort vid bytet till det nya systemet. Går allt detta att återställa? Jag vill gärna ha svar av Torbjörn S. som varit behjälplig med bytet.

Svar: Kommentarerna är nog försvunna. Men artiklarna har inte fallit bort alla finns kvar. Däremot har vi förlorat lässtatistiken och facebookgillastatistiken. Den senare beror på Facebook. Lässtatistiken beror på tidigare uppgraderingar av sidan och så nu bytet av templet dvs den nya designen. Det är mycket som måste uppdateras i samband med nytt templets. Vi måste också få till nya rubriker och lite fler bildrader på första sidan. Det är ett ”work in progress”.

Men utan tvekan visar statistik att sidan fått fler läsare!

Kersti berättade också om ett möte med Didrik de Geer som har en ateljé i Vasastaden, där han framställer sina världsberömda mikrofoner LÄNK. Det lär bli en artikel av det.

Lisbet pratade en del om Joe Dispenza – ”som är läkare och hjärnforskare och dennes bok, ”Hitta din övernaturliga kraft” , som bygger på [den senaste] forskningen inom neurovetenskap, egigenetik och kvantfysik.
Det finns mycket att diskutera i denna bok, men det mest intressanta enligt Lisbet är att han skiljer mellan medvetande som han kallar ”kvantfältet” och materia.
Sin forskning stöder han på alla studier som han gjort med studenter, vars hjärnor han har fotograferat, före och efter meditationer som de har gjort efter hans anvisningar.
Han visar hur hjärnan i människan förändras genom sina tankar.
Här i Sverige talar man hela tiden om att alla förändringar sker i hjärnan och att medvetandet inte finns. Jag tänker t.ex på läkaren Anders Hansen som haft både sommarprat och program i TV om hjärnan.
I denna bok blir det enlig Lisbet helt övertygande att hjärnan är ett instrument för medvetandet som genom tankens kraft förändras.
Läs den och gör din egen uppfattning!”

Carl Johan delger här sin fundering på temat.
– ”På mötet i Blåbär kom samtalet in på temat medvetande – något som vi ju varit inne på tidigare.
Jag [CJ] gjorde en tankeutvikning, som knappt borde kallas det. Själv använder jag nog ordet för att säga att någon är ”medveten” om ett problem, en möjlighet eller ett hot. Mot den person som är medveten på detta sätt står den som är passiv eller låt oss säga aningslös, eller som ännu inte väckts till medvetande i en viss fråga. När vi i H&K talar om medvetande uppfattar jag det så att ”medvetande” är det som för oss utöver det mekaniska, kausala hos oss som individer. Vi kan alltså återanknyta till något ”högre”, mer ”gemensamt” än vår blotta individualitet.
När jag har hört andra tala om ”medvetande” ser de även detta som ett förnimmande som hör samman med våra biologiska funktioner. ”Medvetande” är alltså något som följer och lyder, snarare än bryter med eller övergår naturlagarna. Det tillhör den jordiska, horisontella dimensionen av livet. Det utpekas framför den ”Mayas slöja” som döljer livets gåta.
De personer jag mött som tänker så har ofta varit påverkade av sufismen, eller det som kallas den ”eviga filosofin” (philosophia perennis). Säkert finns dock denna kritik av ”medvetande” även hos andra. Sufisterna anser i varje fall att den högre kunskap som vi kan nå kräver ”intellektuell intuition”, (ej att förväxla till exempel med tänkaren Bergsons användning av samma term). Är då problemet bara språkligt, eller finns det (som jag antar) helt olika synsätt kring hur högre filosofisk kunskap kan nås, undrar jag.
Måste tillstå att jag inte alls har lagt ned den energi eller den tid som det nog tar för att få klarhet i frågan. Man bör ju pröva hur långt man kommer, det är en god regel, innan man bär sin olösta fråga till andra. Men jag gör det då jag tror att ni kommit längre när det gäller att tolka vad ”medvetande” innebär och på så vis kanske kan bespara mig en del av arbetet med frågan.”/Carl Johan

Undertecknad har i Vetamera skrivit en artikel om transpersonella fenomen där även Bergsons resonemang nämns.  Mer om Henri Bergson.

Undertecknad har även tagit del av Dispenza och är försiktig med att göra omdömen om ”senaste forskning”. Jag skrev om detta i mina böcker om Medvetandets uppkomst från 2011 och 2012. Och jag är tveksam till att använda kvant som förklaring till medvetandet. Då menar jag att man är kvar i fysikens förklaringar. Större delen av medvetandet står utanför gällande naturvetenskapliga försök till att beskriva medvetandet. Dessutom finns det forskning som visar hur organismer utan hjärna kommunicerar och hur hjärnan påverkas hos djur beroende på hur de uppfattar utmaningar. Men det drar för långt att här diskutera detta. Vi borde arrangera ett seminarium.

Lisbet är också angelägen att få ut sin saga om Landet långt bort och nära för att nå ut till barn med förklaringsmodeller som kan underlätta deras förståelse av världen och sin del i den.

Harsyra , Simon Koopmann, Wikipedia https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Fil:Klee_Wagenmoos_01.JPG
Harsyra , Simon Koopmann, Wikipedia

Merja hade varit och lyssnat på doktor Peter Martin på Functional Medicine och rekommenderade hans föredrag – ”med intressanta fallbeskrivningar. Han tar upp bland annat oxalatkristallerna och vilka lömska hälsoproblem de kan ställa till med.” Oxalat finns i spenat och även i harsyra. Denna fyrklöveliknande ört som ofta blev en räddning för undertecknad som nyckelbarn och hungrig i skogen. Men som visar sig i kan dessa örter (spenat och harsyra) med dessa oxalater i överdoser skada njurarna.

Ingela och undertecknad hamnade i en filosofisk diskussion om tankens betydelse för framtiden och nuets upplevelser.
Jo det blev en uppbyggande eftermiddag.

Eventuellt tillkommer flera kommentarer från dem som var med.

Sammanställt av
Börje Peratt

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.