PRESSRELEASE
2020-02-04

Sista striden, långfilmsdokumentär om Dr Erik Enby och hans kamp för att återfå sin läkarlegitimation efter att ha utsatts för rättsröta iscensatt av prof. Dan Larhammar på Forum för Vetenskap och Folkbildning och vars artiklar i GT Expressen har lett till en häxjakt med stöd av påhakande medier.

TRAILER

Sista striden har premiär 8 mars kl. 17.00 på Bio Mauritz Filmhuset.

Biljetter på Tickster LÄNK
Biljettpris 120,- plus eventuell admkostnad. Ett visst antal biljetter kommer att hållas för den som kommer direkt till bion.
Vägbeskrivning till Filmhuset vid Gärdet i Stockholm.

Evenemanget på Facebook här
Gilla på Facebook här. (Gamla namnet Justitiemordet i länken).

Filmen är producerad av Börje Peratt med ett förflutet i Sveriges Radio och SVT och som under 2019 vunnit dryga 20-talet priser vid internationella filmfestivaler.

Sista striden är uppföljare till ”Läkaren som vägrade ge upp” (Vimeo) som uppmärksammats internationellt och vunnit pris som bästa internationella långfilm i Berlin och fått silvermedalj vid Atlanta i USA. I svenska medier, inte ett ljud trots exempellösa framgångar med ofta fullsatta biografer. Inte så konstigt kanske då den redogör för mediedrevet riktat mot Erik Enby där de flesta större medier följde Expressen i fotspåren och utan källgranskning förmedlade Expressenreportrarnas fabricerade lögner utifrån en anmälan initierad av Dan Larhammar. Larhammar har tidigt fått chansen att ge sin syn på filmerna om Erik Enby men han har skrivit att den första var vinklad innan den börjat produceras och sedan avstått och inte förrän nu då den andra filmen är klar sagt sig villig att besvara mina frågor i ett mail.

En undran rör hur så många medier har kunnat bli megafon för Vetenskap och Folkbildning? Ett nätverk av anonyma nättroll vars uppgift är att trasa sönder människors karaktärer, liv och yrkeskarriärer. Och i spetsen för detta VoF går tredje ordförande i Kungliga Vetenskapsakademien och en professor vid KTH.

Olle Johansson formulerar sig om detta här, vilket också ingår i filmen.

Bonnierkoncernens tidningar har inte tillåtit någon kritik mot denna antihumanistiska rörelse, (antihumanism är deras ursprungliga ideologi) men man klappar sig för bröstet som värnare av press- och yttrandefrihet. Journalistikens uppgift är också att granska just samhällsfientliga yttringar. SvD, VLT och UNT har haft modet att rapportera och att anta artiklar om detta men inte Expressen och DN. Trots flera försök har alla blivit refuserade.

Expressen och DN är inte ensamma om att mörka problematiken. AB, TT, TV3 och Public Service har också agerat lydiga pådrivare av häxjakten.

Expressens f.d. chefredaktör Thomas Mattsson har i ett mail förklarat sin syn på saken:

“Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) beslöt att dra in Erik Enbys legitimation och journalistiken i allmänna nyhetsmedier om detta fall har varit full[t] rimlig.”

Den avsatte chefredaktören Thomas Mattsson nämner inte att det var Expressens drev med 20-talet reportrar som satte igång förföljelsen och häxjakten på Erik Enby som ledde till att Enby förlorade sin legitimation. Dock nämner han att en rad andra medier också har redovisat Enbys metoder.  Ja, Expressens reportrar har lagt grunden till att lögnerna spridits om Enbys metoder.  Det är så ryktesspridning och mediedrev uppstår. Mattsson blir därmed något av sinnebilden för fejknyheter i Sverige och har även av kollegor fått utstå  hård kritik.

Välkommen till premiären 8 mars!

Börje Peratt

Filmare, journalist, forskare

3 COMMENTS

 1. Äntligen kommer “Sista striden” som är uppföljaren av dokumentären “Läkaren som vägrade ge upp”.
  Jag vet – tack vare kanaliseringar – att filmen kommer att skaka om hela media- Sverige i dess grundvalar.
  Det är angeläget och viktigt Börje Peratt att du skipar rättvisa då domstolar inte kan det. Kunde heller inte i min vildaste fantasi tro att media är så korrumperad. Sverige borde ha fler journalister med etik och moral i bakhuvudet. Tack Börje Peratt för att du finns.

 2. Hej Lil

  Instämmer med Lil,
  Börje, själv har jag hela tiden trott på Dig och vad Du levererar ang Ditt arbete med “Läkaren som vägrade ge upp”. Tror att “Sista Striden” kommer bli en rejäl skräll. Börje, Du kommer att nå Ditt mål att med filmen avslöja allt det vi alla önskar. Erik använder ofta ordet “Etablissemanget”
  DU var otroligt tuff i första filmen och nu har jag sett trailern på `Sista Striden ´och där lägger Du in en växel till ` Underbart och jag säger bara TOI,TOI ,TOI
  Stor kram,
  Wiveca

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.