Villebråd filmatiserad bok av Olga Tokarczuk

0
2386
Olga_Tokarczuk, Strzegom (Wikimedia Commons account: Fryta73
Olga_Tokarczuk, Strzegom (Wikimedia Commons account: FOTO Fryta73
Pokot (Villebråd) Agniezski Holland Film IMDb
Pokot (Villebråd) Agniezski Holland Film IMDb

På Nobeldagen 10 december kommer den polska författarinnan Olga Tokarczuk att ta emot sitt pris i litteratur. Passa på att se hennes filmatiserade bok ”Villebråd” som just nu visas på SVT play!

TEXT: KERSTI WISTRAND
FOTO: Studio Filmowe Tor, SVT filmrummet IMDb

Hinner man inte med att läsa böcker så kan ibland filmatiseringar vara en god ersättning. Passa på att se filmen ”Villebråd” som går på SVT play till 4 januari 2020. Den bygger på en bok med samma titel, Pokot, skriven av Olga Tokarczuk, 2018 års Nobelpristagarinna i litteratur. Hon har även varit med och skrivit filmmanuset:

Den pensionerade lärarinnan Duszejko bor med sina två tillgivna tikar, hennes enda familjemedlemmar, i det vackra bergslandskapet på den polska landsbygden. Hon lever naturnära och hälsar varje morgon solens uppgång tillsammans med sina hundar. Till den stund då hennes älskade tikar är försvunna och inte kan återfinnas trots all hjälp hon får av skolbarnen som ser upp till henne. Är det jägarna som avlivat hundarna? funderar hon i sitt upprörda sinne.

Filmen går större delen av tiden i mörka färger. Scenerna är inspelade under mörkare delar av dygnet samt någon gång vid solens nedgång eller uppgång. Lövträden står avlövade under de höstliga regnen och snön ligger tung över bygden och dess vägar där manliga macho- och tjuvjägare bilar runt för att ta sig ut i skogarna och skjuta eller snara villebråd. Det är endast i slutscenerna som dagen och solljuset visar sig i en lycklig nystart för lärarinnan i en helt annan del av den polska landsbygden där hon nu lever i ekologiskt samband med naturen och med nya familjemedlemmar bestående av vänner och två nya hundar av samma ras. Man får därför förmoda att ljus- och mörkeraspekterna är avsedda att förtäta stämningar och att höja spänningsnivåerna i det som sker där i skumrasket på gränsen mellan rå verklighet och besjälad natur. Den natur vars förespråkare den astrologkunniga naturälskaren Duszejko är.

Foto: Palka Robert/ Studio Filmowe Tor IMDb
Pokot (Villebråd) Foto: Palka Robert/ Studio Filmowe Tor IMDb

Flera säregna – och får man förmoda – för södra Polen typiska mansporträtt målas fram och vi får som åskådare ta del av några mäns öden med uppväxt i livets hårda skola under andra världskriget, där den starkaste överlever. Kanske är det mot denna bakgrund samt den gamla jägartraditionen som en del av de sadistiska och skrävlande jägarnas förhållande till djuren kan förstås. Djuren är underordnade människan och därför tillåtna att plågas, skändas och dödas även utanför jaktsäsongen. T.o.m. den katolske prästen och polismästaren stöder den åsikten och den djurälskande lärarinnan blir hårt tillrättavisad av dem båda då hon försöker föra de oskyldiga djurens talan. Männen håller varandra bakom ryggen; alla utom en manlig granne och en naturälskande insektsforskare som inspekterar skogarna i området.

Pokot (Villebråd) Foto: Palka Robert/ Studio Filmowe Tor IMDb

Så börjar den ene jägaren efter den andre påträffas döda i skogarna runt Duszejkos hus. Ofta är hon bland de första att finna dem och ofta finner hon också spår efter djur i närheten av offren. Är det djuren som på något vis tagit ut sin hämnd? Ja, så påstår hon. Stämningen tätnar allt mer och mot slutet av filmen förstår vi att djuren tagit ut sin rätt – men genom en mycket speciell människa.

Filmen har regisserats av Agnieszka Holland och Kasia Adamik och huvudrollerna innehas av Agnieszka Mandat, Wiktor Zborowski, Jacob Gierazal m.fl.

Olga_Tokarczuk, Strzegom (Wikimedia Commons account: Fryta73
Olga_Tokarczuk, Strzegom Wikimedia Commons account: FOTO Fryta73

Olga Tokarczuk

På tisdag är det alltså dags för den polska författarinnan och psykologen Olga Tokarczuk att ta emot Nobels litteraturpris 2018 ur konungens hand. Redan tidigare har hon tagit emot litterära priser hemma i Polen, där hon är väl känd och flitigt läst. Hon är född 1962 och debuterade som poet. 1995 gav hon ut berättelsen E.E. om en ung flicka som plötsligt får paranormala gåvor. Sedan utgavs en rad noveller, romaner, essäer och filmmanus. Hennes böcker är översatta till ett trettiotal språk. Vid sidan av författarskapet undervisar hon i kreativt skrivande vid två universitet samt sitter i redaktionen för en vänstertidskrift. Sedan det konservativa nationalistpartiet Lag och Rättvisa tog makten 2015 har regimen emellertid försökt blockera Tokarczuk eftersom hon öppet avglorifierar den polska historieskrivningen. Sålunda får hon inte längre statligt stöd för lansering utomlands.

Olga Tokarczuk växte upp i en vänster-intellektuell lärarfamilj med stort litterärt intresse. Hon utbildade sig till psykolog med intresse för C.G. Jung, arbetade som psykoterapeut under flera år innan hon helt gick upp för sitt författarskap. Hon gifte sig och fick en son, flyttade till en liten ort i bergskedjan Sudeterna på gränsen till Tjeckien och Tyskland där hon bodde många år. Denna miljö och dess människor har bildat underlag för flera av hennes böcker samt filmen ”Villebråd”.

Sedan 2004 är Tokarczuk medlem i Zieloni, Polens gröna parti. Filmen Villebråd visar på hennes starka miljö- och naturengagemang.

Se fram emot en spännande filmstund: LÄNK. Tyvärr är prisceremonin bojkottad av den polska regeringskontrollerade public service-kanalen TVP och hennes landsmän i Polen kan därför inte se Tokarczuks mottagande av Nobelpriset.

Kersti Wistrand

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.