Sara Danius har avlidit i en ålder av 57 år

1
461
Sara Danius

Sara Danius bortgång väcker sorg och förstämning. Även om de inre kretsarna kände till hur hennes sjukdom utvecklats så kom ändå beskedet denna lördagmorgon 12 oktober 2019 som en chock.

TEXT BÖRJE PERATT

Sara Danius som Svenska Akademiens ständig sekreterare blev mer känd för svenska folket då hon nominerade Bob Dylan till Nobelpriset i litteratur. Se Kersti Wistrands artikel: Bob Dylan – Årets nobelpristagare i litteratur 2016.

Jag ska villigt erkänna att även om Dylan tillhör mina toppfavoriter så hade jag i ett sådant sammanhang hellre sett Leonard Cohen. Men det är historik och istället framträder Sara Danius roll som rättskämpe inom akademien. När jag skrev om detta i artiklarna Svenska Akademien i ändlöst fall, Äppelkorgen i snabb förruttnelse på Svenska Akademien och Horace Engdahl gräver Svenska Akademiens grav kontaktade jag Sara Danius och hennes uppskattning av stödet från Humanism & Kunskap kändes uppriktig och ärlig.

Hon hade en drottnings aura men också en rebellisk konstnärs. Hon stod på barrikaderna för inte bara rättstänkande, hon blev också en ikon för metoo rörelsen och feminismens krav på jämställdhet. På frågan vad hon skulle komma att tillföra som första kvinna på posten som ständig sekreterare, log hon och svarade: ”Högklackade skor!” Vi vet att det blev mycket mer än så.

Man brukar säga att Gud tar hem sina favoriter först och ändå känns det något orättvist att hennes familj och närmaste, Sverige och världen förlorat denna röst och denna vackra själ.

Idag går våra tankar till Sara Danius och hennes familj.

Börje Peratt

Föregående artikelHimmel över Berlin
Nästa artikelSydsamiska som språkval i Vilhelmina
Börje Peratt, filmare, författare, journalist, musikskapare, bildmakare och har verkat som producent på Sveriges Radio och regissör på Sveriges Television. Yrkesutbildad vid Dramatiska Institutet. Han har också producerat samhällsinformation och utbildningsfilmer inom medicin och sjukvård för landsting, sjukhus samt om doping för Riksidrottsförbundet, Olympiska kommittén och Dopingkommissionen. Peratt har en beteendevetenskaplig akademisk bakgrund med fil mag i pedagogik och fil kand i psykologi. Forskningsintresse- "Om medvetandets uppkomst".

1 KOMMENTAR

  1. Fint Börje att du skrev om Sara Danius. Visste inte att du hade intervjuat henne. Så bra det känns att du genom Humanism och Kunskap gjorde detta! Tack

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.