Sara Danius ny ständig sekreterare på Svenska Akademien

2
1442
Sara Danius första kvinnan som ny ständig sekreterare i Svenska Akademin 2015 foto TT
Sara Danius första kvinnan som ny ständig sekreterare i Svenska Akademin 2015 foto TT
Sara Danius första kvinnan som ny ständig sekreterare i Svenska Akademin 2015 foto TT

Sara Danius –  första kvinnan som ständig sekreterare i Svenska Akademien.

TEXT: av Kersti Wistrand
Foto TT

Måndagen 1 juni tillträder Sara Danius, professor i litteratur och estetik, posten som den ständiga sekreteraren i Svenska Akademien. Hon efterträder Peter Englund och blir därmed den första kvinnan på posten. Hon invaldes i Akademien för två år sedan. Där sitter man livet ut, medan tjänsten som ständiga sekreteraren är på tio år.

Börshuset i Gamla stan i Stockholm hyser Nobelstiftelsen och Svenska Akademin
Börshuset i Gamla stan i Stockholm hyser Nobelstiftelsen och Svenska Akademin

 

Svenska Akademien instiftades 1786 av Gustav III. Den skulle bestå av ”aderton män” och väljas ur tre kategorier: ”skönlitterära författare, lärda och herrar” med syfte att ”arbeta uppå Svenska språkets renhet, styrka och höghet”. År 1900 åtog sig Akademien att utse mottagare av Nobelpriset i litteratur. Selma Lagerlöf var den första kvinnan som tilldelades detta pris 1909. Fem år senare blev hon även den första kvinnan att inta en stol i Svenska Akademien efter det att man gjort om stadgarna. Redan från början sammanträdde man i Börshuset vid Stortorget i Gamla Stan. Och där öppnar den ständiga sekreteraren porten en gång om året för att tillkännage nobelpristagaren i litteratur för världspressen och allmänheten.

Idag sitter sex kvinnor i Svenska Akademien: Gunnel Vallquist (född 1918), Kerstin Ekman (1933), Kristina Lugn (1948), Katarina Frostensson (1953), Sara Danius (1962) och Lotta Lotass (1964).

Svenska Akademien har stor betydelse för svenskt kulturliv och svenska språket. Den delar ut stipendier och priser, arbetar med språkvård och nya ord samt normer för stavning. De ger ut Svenska Akademiens ordlista (SAOL). Man kan sammanfattningsvis säga att Svenska Akademien står för bildning, språklig förmåga och excellens.

Vem är då denna kvinnliga pionjär på posten som ständiga sekreteraren?

Sara Danius
Sara Danius

Sara Danius

Sara Danius (född 1962) är dotter till författarinnan Anna Wahlgren i hennes första äktenskap med reservofficer, överstelöjtnant Lars Danius. Uppvuxen med svenska språkets betydelse i bagaget, tillbringade hon många år i England, där hon doktorerade. Idag är hon professor i litteratur och estetik vid Stockholms Universitet. Hon anses som intellektuell och spränglärd och skriver gärna om förhållandet litteratur och samhälle. I sin bok ”Den blå tvålen” skildrar hon 1800-talets realistiska litteratur på ett ambitiöst och originellt men ändå lättillgängligt sätt.

Sara Danius vill alltså skriva på ett lättsamt sätt så att hon kan nå ut till många läsare. Ett annat exempel på detta är hennes bok ”Husmoderns död och andra texter”, som kom ut 2014.

I Husmoderns död analyserar hon Bonniers kokbok från första bilagan 1960 fram till 2010 och konstaterar att rollen som husmoder inte existerar längre. Den första boken beskriver hur en husmor skulle flå hare, klyva hummer och plocka höns, men talar också om hur ål skulle tillredas. En massa verktyg som spik, hammare, klubba och vass kniv måste användas. Den levande ålen skulle spikas upp på en vägg med en spik mellan ögon och rakt in i huvudet. Blodet rann ur och eftersom det var giftigt skulle husmodern använda gummihandskar för att sedan med en kniv skära snitt och dra av skinnet från ålen. Idag är kokböckerna kliniskt rena och alla råvaror köps färdiga i butiken.
I Husmoderns död finns också texter om Orrefors glasbruk.

På en fråga vilka egenskaper hon har, svarar Sara Danius: ”Humor, engagemang och samtidigt distans och överblick till vad som pågår.” På frågan vad hon kommer att tillföra som första kvinna på posten, ler hon och skämtar: ”Högklackade skor!”  Sedan blir hon allvarlig och säger att hon vill återkomma med svar efter första året. Hon menar att allt är välfungerande som det är inom Akademien och att de har ett bra kansli. Hon trivs även med middagarna på Gyllene Freden i Gamla Stan, dit hela Akademien går efter torsdagssammankomsterna.

Sara Danius har just genomgått en mycket tuff behandling för bröstcancer och får sin sista strålning på Radiumhemmet nu i slutet av maj. På måndag den 1 juni tillträder hon posten som Ständiga sekreteraren i Svenska Akademien. Många kvinnor gläds med henne, gratulerar henne och önskar henne lycka till!

Kersti Wistrand

Källor: Intervju i TV 1 samt wikipedia.

 

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.