Svenska Akademien i ändlöst fall

4
1029
Jonas Gardell i nätmagasinet Stoppa Pressarna
Skärmdump Jonas Gardell i nätmagasinet Stoppa Pressarna

Efter att ha ha rapporterat om turbulensen inom Svenska Akademien publicerar jag här den kanske sista artikeln i den serien som fick titeln “Horace Engdahl gräver Svenska Akademiens grav

TEXT BÖRJE PERATT
Originalartikel publicerad på Om media och kultur Här kompletterad med bilden av Jonas Gardell och hänvisar till Stoppa Pressarna och artikelns bilder på Horace Engdahl och Sara Danius LÄNK

Att Katarina Frostenson backade ett steg ur akademien var ett nödvändigt ont om än inte tillräckligt. Hon har alla möjligheter att återvända. Att Sara Danius näst intill sparkades ut var ytterligare ett bevis för Horace Engdahls maktfullkomlighet och hur illa det ligger till inom akademien.

Många känner nog empati för Frostenson och utan djupare kunskap om det äktenskap hon lever i så måste insikterna om Jean Claude Arnault, kulturprofilens omfattande svek inte bara mot akademien utan också mot henne, vara förkrossande. Må hon nu hämta sig. Ibland är det värsta som händer det bästa som kan hända.

Men det radikala och mest konstruktiva hade varit att kicka Horace Engdahl. Han är den ledamot i Svenska Akademien som visat störst missnöje med den avgående ständiga sekreteraren Sara Danius. På torsdagskvällen kommenterade han Danius utträde i SVT:s Opinion live.

“Behövdes något alldeles radikalt”

Engdahl har som tidigare ständig sekreterare både introducerat upphöjt och blundat för kulturprofilens omfattande klavertramp. Det står alltmer klart att Engdahl saknar kommunikationsförmåga och framträder som en obildad Trumpfigur i konfliktsituationer. Inte konstigt att närstående är livrädda för honom.

Känslan är att Sara Danius har starkt stöd både av kultursverige och svenska folket. När Svenska Akademien ska försöka resa sig ur askan hade Sara Danius möjligen varit den Fågel Fenix som skulle kunna lyfta institutionen. Det behövs en ledare av hennes integritet och moral.

Sara Stridsberg har också aviserat sitt utträde. Då återstår 10 och det är lätt att associera till Agatha Christie. Snille och smak lär inte känneteckna det återstående kotteriet.

Börje Peratt

Tidigare artiklar:

4 COMMENTS

  1. I ett upprop i Dagens Nyheter skriver över hundra svenska forskare att de kvarvarande ledamöterna i Svenska Akademien inte förmår bedriva verksamheten på ett värdigt och adekvat sätt. https://www.dn.se/kultur-noje/forskare-i-upprop-svenska-akademien-saknar-legitimitet/

    “I och med de senaste månadernas ovärdiga händelser vill vi, som är verksamma inom litteratur-, teater- och språkvetenskap med angränsande fält, uttrycka vår starka oro över Akademiens trovärdighet och framtid”, skriver de 150 forskarna som är verksamma inom litteratur-, teater- och språkvetenskap.

    “Vi tvingas konstatera att Svenska Akademien i dess nuvarande skick saknar legitimitet, och att de kvarvarande ledamöterna inte förmår bedriva verksamheten på ett värdigt och adekvat sätt”.

    Forskarna skriver också att det reformarbete som initierades under Sara Danius tid som ständig sekreterare snarast måste återupptas, så att Svenska Akademien kan bli den öppna, kulturbärande och kulturvårdande institution som dagens samhälle så väl behöver.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.