Bob Dylan – Årets nobelpristagare i litteratur 2016

6
2342
Bob Dylan SvT

Bob Dylan SvT

När Svenska akademiens ständiga sekreterare Sara Danius öppnade dörren i börshuset exakt klockan 13.00 torsdagen den 13 oktober och kungjorde: ”Mina damer och herrar, Nobelpriset i litteratur 2016 har tilldelats Bob Dylan, som skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”, hördes både applåder, jubel och sorl av förvåning och skratt.

TEXT av KERSTI WISTRAND

Det har varit många gissningar på vem årets nobeltagare i litteratur skulle bli. Av de 114 nobelpris i litteratur som delats ut sedan 1901 har 14 gått till kvinnliga författare. Borde det inte vara dags för en kvinna och en poet? Någon från Afrika, Asien eller Latinamerika? Även länge sedan Nordamerika fick något nobelpris? Kenyanen Ngugiwa Thion´go och den syriske poeten Adonis har varit förhandstippade storfavoriter. Men Bob Dylan? Ett skämt? Är inte han en musiker och artist i första hand? Men nej, det är sant! Han har fått nobelpriset! I LITTERATUR! svtplay

Sara Danius
Sara Danius

Sara Danius motiverar med orden:

– Bob Dylan är en stor poet i den stora engelskspråkiga traditionen från Milton och Blake och framåt. Han förkroppsligar traditionen, inte bara den stora skriftliga utan också den långa och muntliga traditionen gör honom särskilt spännande. Hans repertoar sträcker sig hela vägen från Bibeln, vidare till Verlaine och Rimbaud, till folksångerna i Appalacherna till deltablues. … Beslutet om årets nobelpristagare i litteratur har tagits enhälligt av Svenska akademien.

Bob Dylan

Jag minns mycket väl när Bob Dylan började höras i svensk radio och TV under första delen av 60-talet. Hans karaktäristiska aningen hesa, nasala, nästan lite mässande sångstil tillsammans med hans rytmiska och något starka gitarrspel. Skivgenombrottet kom 1963 med den klassiska protestsången ”Blowing in the wind” som kom att spelas gång på gång i radio och allmänt sjöngs i många sammanhang. Bob Dylan var med på medborgarrättsmarschen i USA 1963, där han framträdde som sin generations uttolkare och en stark och samhällskritisk artist. Han sjöng sånger om de förtryckta och fattiga och sånger om att förbättra världen. Jag har tidigare skrivit om Bob Dylan i serien om Maktspelet kring kärnvapen. LÄNK

Bob Dylan föddes i Minnesota 1941 och tillhörde den judiska medelklassen. Hans verkliga namn är egentligen Robert Alan Zimmerman. Sedan mitten av 60-talet är han vid sidan av Rolling Stones ledande namn inom rockmusiken. Idag är han 75 fyllda och uppträder fortfarande. Nobelkommittén har idag ännu inte lyckats få tag i honom för att berätta den stora nyheten om priset. Lustigt nog uppträdde han igår kväll i Las Vegas tillsammans – ja, just det- enligt utsaga med Rolling Stones!

Bob Dylan låter sig omöjligt placeras i ett fack. Han är ständigt skapande och i olika genrer. Runt 1960 började han, som ovan nämnts, framträda med protestsånger och folkmusik med utgångspunkt från Woody Guthries och Pete Seegers sånger. Bob Dylan betydde mycket för medborgarrättsrörelsens framväxt på framför allt universiteten i USA. Kulmen på denna första period var ”The Time they are – a – changin´”, en LP från 1964.

Redan samma höst inleder han emellertid följande period med nya textteman där han lämnar protestsångerna för en alltmer abstrakt, surrealistisk stil med den tidens drogreferenser. 1965-66 är en konstnärligt stark tid, då bl.a. ”Like a rolling stone”, ”Mr Tamborine Man” och ”Vision av Johanna” skapas, liksom ”Just like a woman” med en intensiv kärlekshyllning till kvinnan. Musiken blir alltmer rockbetonad och han använder sig av el-gitarr/-orgel/-piano och ylande munspel samt sin karaktäristiska sångstil.

https://www.youtube.com/watch?v=OeP4FFr88SQ%20

I en tredje fas, efter ett kraschat kärleksförhållande och en tid av tystnad kommer ”John Wesley Harding” ut 1968. 70-talets tema handlar om ortodox judendom och senare nyväckt kristendom. Han söker en plats med gudomlig frid och ro. Under det följande decenniet tonas religiositeten ned.

Bob Dylans karriär spänner över ett halvt sekel. Han säger sig ha mognat med åren och lämnat ungdomens passioner. Numera ser han bortom alla roller och masker. 2009 kom han ut med en platta med julsånger.

Bob Dylan har gett ut 37 studioalbum och gett hundra konserter per år. Han har deltagit i rockfilmer samt skrivit en självbiografi och prosapoesiboken ”Tarantula”. Nordstedts förlag har just givit ut hans memoarer på svenska. Dessutom tecknar och målar han och har haft flera konstutställningar.

Mina reflektioner

Jag har varit förtjust i många av Bob Dylans sånger, men måste medge att jag sällan lyssnat så noga på texter. Det är faktiskt endast ”Blowing in the wind” som fastnat någorlunda. Det överraskade mig stort att ett nobelpris i litteratur kunde gå till en musiker och artist och att Svenska Akademien nu vågar bryta ett gammalt mönster. Beskedet var ju inte särskilt väntat. Kultursverige har i och med detta pris lyft fram poplyriken, men det har också sagts ”Medan Elvis gav rocken en kropp, gav Bob Dylan den ett huvud”.

Sara Danius kallar Bob Dylan för ”ett örats poet” och betonar att den typ av muntlig poesi som han framför, har sina anor långt tillbaka till de gamla grekerna. Hon nämner Homeros och Sappo, som framförde texter till musik.

Kanske blir det dags att framöver se lite närmare på Bob Dylans texter. Om inte annat kommer nog media att förse oss med analyser. ”Mr Tamborine Man” har nämnts som ett läsvärt poem. LÄNK

Nobelpriset delas ut den 10 december. Kommer Bob Dylan hit för att motta sin medalj och 8 miljoner kronor? Och kommer han att uppträda i frack för första gången i sitt liv? Eller är han i själ och hjärta fortfarande en rebell som ställer sig utanför? Det återstår att se.

Kersti Wistrand

Källor:
Bonniers Musiklexikon
TV-utsändningar under dagen

6 COMMENTS

 1. Du nämnde inte Dario Fo i samband med ”alternativ kommunikatör” och en egenhet med detta är att när den ene går ur tiden så tar den andre över ”stolen”.
  Man har spekulerat i ”bakomliggande motiv” … Nu under USA’s bedrövliga presidentkampanj och kritiken mot eliten så ”sitter” denna utnämning perfekt: En röst från LIVET.

 2. Jag är djupt besviken över att de inte valde ADONIS, den syriske poeten som beskrivs som arabvärldens främste nu levande poet. Han har varit på tal flera gånger. Jag kände inte till honom tidigare, men har just läst hans omskakande bok VÅLD OCH ISLAM. Flera förhandstippare nämnde honom och jag var nästan säker. Ett argument var att det hade varit ett sätt att visa solidaritet med Syriens utsatta folk. Om han hade fått priset hade dörren kanske öppnats för samtal och diskussioner om islam, om religionsfrihet, om tanke-, tal- och åsiktsfriheter, om rätten att få vara sekulär i ett muslimskt land, om våldet inom islam och mycket mera. Det är en fantastisk bok. Min starka känsla är att Nobelkommittén var feg. Det är ett starkt ord, men det är min starka känsla. Även Salman Rushdie var på tal. Men man vågade inte. Tänk om Adonis och Rushdie hade fått dela priset tillsammans! Istället väljer man en ”ofarlig” amerikansk sångare. Pinsamt tycker jag!

 3. Jag är ett fan till Bob Dylan och håller flera av hans texter, hans musik och hans utförande som världsklass. Men är det litteratur?

  Poesi är en litterär konstart. Ett poem är ett litterärt verk avsett att läsas eller reciteras eller framföras musikaliskt. Poesi kallas också skaldekonst, lyrik, dikt och vers. Lyrik – används ofta som synonym för poesi och avser då poesi som litterär form. Så jo, nog kan i och för sig Dylan kvalificera sig för ett pris i litteratur. Men jag är tveksam till Nobelpriset. För mig handlar det om ett litterärt verk av en annan dignitet. Och från en källa med traditionella rötter av författarskap.

 4. Jag har under två dagar diskuterat med min man om detta Nobelpris. I litteratur. Vi är båda lika häpna över detta pris. Någonstans krymper och förminskas konstarten litteratur. Blir det ABBA nästa gång eller stand-up-artisten Babben Larsson? Pop-poesi har sina kvaliteter. Men står texterna för sig själva UTAN musiken? Inte i min mening. Det här är en speciell konstart. INTE LITTERATUR. Jag hade hoppats på att man skulle ha valt en författare som i enbart utvalda ord, kunnat förmedla var vi befinner oss på denna jord när det gäller att medvetandegöra vårt eget ansvar för krigen, kriserna, klimatet, freden och försoning mellan folk och kulturer. Jag skulle ha velat se en Afrikansk KVINNA i den rollen. Dom finns!

  Hjördis Herlitz

 5. CNN kommenterar Nobelpriset till Dylan raljerande över möjliga framtida nobelprisvinnare: https://www.youtube.com/watch?v=IRzjikIFnJQ

  En fakeartikel i satirtidskriften Utzoomat Citat:

  – Priskommittén består av en bunt baktunga boksnobbar som för länge sedan lämnat scenen och nu sitter som asgamar i frack invid litteraturens slagfält och lystet blickar mot slamsorna av det som en gång var en gärning i mänsklighetens tjänst, i dag förvandlad till ren kommers. Jag varken kan eller vill associeras med den typen av avfallshantering, säger Dylan väsande men behärskat i inspelningen utan att titta upp från sina anteckningar en enda gång.

  Dylan har uppenbarligen ännu inte kommenterat.

 6. Om Bob Dylan fortfarande står bakom sina ord i ” Masters of War ” kanske han inte borde ta emot priset. Alfred Nobel var ju en stor vapentillverkare (Bofors Kanoner) och dagens Nobelpriskoncern är sponsrad av vapenindustrin i direkt anknytning till Alfred Nobels egen verksamhet: http://saab.com/region/singapore/about-saab/stories/saab-singapore-stories/2015/saab-supports-the-nobel-prize-series-in-singapore/

  Come you masters of war
  You that build all the guns
  You that build the death planes
  You that build all the bombs
  You that hide behind walls
  You that hide behind desks
  I just want you to know
  I can see through your masks.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.