HK träff 4 maj

0
1258
Majsnö (Foto Börje Peratt)
Majsnö (Foto Börje Peratt)

HK-träffen den 4 maj var planerad till Hellasgården men flyttades till en cityrestaurang pga av kyla och risk för snö. Ja aprilväder kan sträcka sig in i maj.

TEXT BÖRJE PERATT

Just nu behövs på grund av lågt grundvatten, all nederbörd vi kan få och Lisa som bor i Roslagen berättade att hon vaknat med snö på marken. Så mycket mer än några droppar regn blev det nog inte.

Vi flyttade in mötet till en varm restaurang där vi får ett avskilt rum. Det blev fullsatt och det kom några långväga gäster, Bo från Motala och som vanligt Lisbet från Västerås. Soili nyss hemkommen från Peru var också en kär återförening tillsammans med maken Carl-Johan. Soili berättade att det varit en andlig resa där man bland annat naturligtvis besökt Machu Picchu och att en ritual med en schaman vid den gamla inkastaden Ara Mumuro varit särskilt stark. Några av Soilis bilder i ett bildspel:

Den närvarande styrelsen kunde mot Kerstis protester fastställa att HK medlemmar utsett henne till Pennan-pristagare. Artikel om detta kommer i samband med prisutdelning beräknad till våravslutning 1 juni.

Bo hade dagen innan träffen 4 maj sänt en länk om healing och frågat hur vi ser på det.
Ämnet är ju inte nytt för HK och vi är flera som avhandlat det på olika sätt. Kersti i en lång rad artiklar bland annat om ”mannen från Snåsa” och Hjördis med en verksamhet som omfattar kurser i ikonmåleri och resor till Egypten något som hon delade med Lisbet och plötsligt satt de i djupa samtal och delade sina erfarenheter.

I undertecknads projekt Vetamera finns flera artiklar som berör ämnet och en utredande Healing – Helande som också publicerats på HK. Vi har på HK under event lagt upp externa föredrag på temat (ett kommer den 15 maj) och vi har under några år diskuterat ett HK-seminarium som ännu inte blivit av.
På lördagens träff fanns det anledning att släppa loss deltagares uppfattningar och egna erfarenheter.
Bo liksom undertecknad har ju uttryckt skepticism till charlataner som säger sig kunna hela men som tycks ha manipulerat på bedräglig grund. Undertecknad har också diskuterat detta i såväl artiklar som i bokform.
Sedan kan man tänka att helande kan uppstå i sammanhang där man vill varandra väl, uttrycker vänskap och visar omvårdnad, så det i sig är inget märkligt och placebo som vetenskapligt erkänt fenomen kan således ses som ett effektivt helandeinstrument. Utifrån det kunde vi ge exempel på hur man medvetet kan använda metoder för helande. I samband med det blev Moder Jord högaktuell. Kersti berättade hur mänskliga felanalyser kan få förödande konsekvenser för naturen och orsakar öknarnas utbredning med svår belastning på klimatet. Detta lär hon utveckla i artiklar från hennes penna.

Undertecknad nämnde också ett bokprojekt om Machiavellis påverkan på politiskt ledarskap som kommer att bli en studiecirkel för att diskutera innehåll innan den publiceras. Här anmälde sig ytterligare några från mötet till detta. Det diskuterades också hur ett ämne kan dra till sig eller framkalla negativt eller positivt. Hjördis tog upp förekomsten av ondska och menade att det var något som vi kunde diskutera öppet. Hjördis har arrangerat seminarier bland annat med Lennart Koskinen och Olof Buckard på temat som Kersti Wistrand refererat i en artikel Sökande kring universella livsfrågor.

– Människan rymmer många `jag ´ inom sig och är dubbel till sin natur med både ande och smuts. (Olof Buckard)

Det kan handla om att visa hur människor råkat ut för ”ondska” och då innebär det också att belysa hur ondskan kommer till uttryck genom dem som bedrar eller dömer människor till lidande och död.

Hjördis nämnde här ”helig vrede” som kunde få Jesus att driva ut månglarna ur templet. Denna heliga vrede är motiverad och nödvändig för positiv förändring. Se gärna artikel Helig vrede besegrar blint hat!

Man kan också peka ut ondskans metoder, tänkesätt och handlingar för att upplysa om bristen på moral och för att kunna motverka övergrepp.
[se Läkaren som vägrade ge upp]. Frågeställningarna om moral är en viktig utgångspunkt i bokprojektet. [1]

Vi kom även in på religion och alla är inte troende eller intresserade av den rituella formen men kan ändå söka och finna en tro. Vi tog även upp möjligheten av själavandring och tanken om att lära sig av olika liv där alla liv då blir meningsfulla som sätt att förstå människan. (HK anvisar ingen annan riktning än livsåskådnings- och trosfrihet).

Vi pratade sedan om kommande aktiviteter. Besök på Sandemars naturreservat under guidning av Kersti preliminärt planerad till 12 maj men vädret får avgöra. Sommarresa till ön Ven i slutet av juni och resa till Kreta flyttad till oktober.

Börje Peratt

1) Mörkrets Furste – från Machiavelli till Trump.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.