Tack och adjö till Svenska Nyheter med Jesper Rönndahl

1
915
Jesper Rönndahl i “Svenska nyheter” (Skärmdump SVT)

Programledaren Jesper Rönndahl liksom Michael Lindgren, producenten och ”hjärnan bakom programmet”, slutar med det hyllade satirprogrammet ”Svenska Nyheter” i SvT (Länk). Det drog i gång för ett år sedan med tittarsiffror på över en miljon varje fredagskväll. Kersti Wistrand är en av alla dem som kommer att sakna programmet.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Skärmdumpar från SVT

Jag kommer att sakna radarparet Jesper Rönndahl (i rutan) och Michael Lindgren (bakom rutan). Liksom så många andra svenskar har jag satt mig i TV-soffan varje fredagskväll för att avnjuta samhällsföreteelser och politiska skeenden i pedagogisk tappning, där ”kejsarens nya kläder kastats av” under åskådarnas befriade skratt.  Framgångskonceptet har varit det stora intresset för aktuella saker som händer i samhället och är skrivit så att både sverigevänner och vänsterfolk ska kunna skratta. ”Viktigt, pedagogiskt, humoristiskt om aktuellt” har varit vinnande ledord.

Allt har gått att driva med och nästan allt har varit tillåtet trots alla anmälningar till granskningsnämnden från uppretade personer, som tyckt att man gått över gränsen. Satiren har dock högt i tak vad det gäller sändningstillstånd och svensk lag och det ska mycket till för att bli fälld. Närmast fällning var programmakarna i och med satirinslaget om den kinesiska turistande familjen som i verkligheten skrikande och klagande lagt sig på gatan utanför ”sitt” obokade hotell i Stockholm och blev bortsläpade av poliser. Rönndahl gör sedan i sin satir ett inslag med ”råd till kinesiska turister”. Det var ungdomligt plumpt och onödigt men kom att ses och väckta upprörda känslor hos 200 miljoner kineser. Producenten Michael Lindgren tvingades senare sitta i möte med en svensk-kinesisk delegation och be om ursäkt. I det följande programmet försökte man lägga allt till rätta (på ett satiriskt sätt). Producenten erkänner att programmet hanterat Kina inkompetent. Lärdomen blev att visa respekt för enskilda länders kulturarv.

Svenska Nyheter har ibland varit starkt opinionsbildande. Ett exempel är tillfället då svenska donationsregistret tillfälligt kraschade i och med att programledaren Jesper Rönndahl berättade om varför det är bra att donera organ och instruerade tv-tittarna hur man skulle registrera sig. Socialstyrelsens sajt klarade helt enkelt inte av det massiva flödet av personer som erbjöd sig donera organ. Senare hyllades Rönndahl – Lindgren som hjältar av samma myndighet.

Något inslag som jag minns tydligt? Ja, i näst sista programmet 22 mars 2019 visar Jesper Rönndahl på olika folks värderingar och tar som exempel den svenska kulturyttringen ”dubbelmoralen med sexualiteten i vårt svenska samhälle” vilket är svårt att förstå och kan ställa till problem för nysvenskar.

Jesper Rönndahl drar ned Worid Values Service ansedda kulturkarta, som visar vilka värderingar folk har i olika länder, se bilden nedan.

Svenska moderna kulturvärderingar

Så ikläder sig Jesper Rönndahl sin pedagogiska roll och börjar undervisa:

 • – Y-axeln går från supertraditionella värderingar längst ned till supersekulära (gudsfrånvända) värderingar högst upp medan x-axeln går för överlevnadsvärderingar (”jag måste ha någonting att äta”) till självförverkligande värderingar (”jag måste få bli en you-tuber”).
 • -Ta t.ex. Litauen längst upp till vänster: de har ganska lite Gud och nästan inga förväntningar på att förverkliga sig själva. Det intressanta är att Sverige är längst upp till höger: vi är inte landet lagom; vi är världens mest extrema land! Landet Grekland är landet Lagom – de ligger precis i mitten: sött vin och präster i knasiga hattar. De flesta av jordens invånare lever i mitten: mycket mer traditionella och mer religiösa än vi. Så om folk flyr från ett land långt ned till vänster på kartan och upp till Sverige kan det uppstå situtioner som man kallar ”kulturkrockar”.

Så visar Svenska Nyheter några inlägg med sexinslag från svenska tv-program, bl.a. Paradise hotel. Hur reagerar en nyinkommen flykting på t.ex. detta?

 • -Poängen är att man får knulla i TV om man vill och att vara med i sådana här program i Sverige är så OK att man blir hyllad som utvald. Svenskarna i allmänhet reagerar inte nämnvärt, men för resten av världen är inte våra värderingar självklara. Därför måste vi berätta om dem: `det här är OK och det här är inte OK! ´
 • -Att ta den konflikten är inte att vara rasist. Det är när vi inte vågar ta den som det är rasism. Vi måste därför börja inse vilka vi är, vilka värderingar vi har och berätta det för folk som flyttar hit. Detta förstod Fadime Sahindale, som hedersmördades av sin far p g av att hon hade en svensk pojkvän, redan för sjutton år sedan: ´Hade samhället hjälpt mina föräldrar att bli mer delaktiga i det svenska samhället så hade detta kanske kunnat undvikas. Det är viktigt att man gör något åt det så att det inte upprepas i framtiden! `

 • -Detta sa Fadime i riksdagen 2001 och fortfarande har inte polletten trillat ned! Hur ska folk kunna integreras med någonting som de inte vet vad det är? Svenska värderingar togs upp under valrörelsen (folkhemmet t.ex.), men ingen har berättat att det nu är extrema värderingar jämfört med resten av världen. Så vilka är vi egentligen? När vi funderar på vad gamla svenska värderingar är så är det lätt att tankarna går till gamla Bullerbyn, midsommarfirande och gamla ordspråk som `Tala är silver och tiga är guld´ och `Så ska en slipsten dras´. De där gamla ordspråken säger emellertid ingenting om oss nu för tiden i Sverige. Här delges ni nu en uppdatering av våra tio vanligaste ordspråk, avslutar Jesper Rönndahl:

Topp- tio- nysvenska ordspråk

10.Tala är silver, tiga är guld – men det är helt okej att prata skit om folk när de gått hem.

 1. Som man bäddar får man ligga – med allt och alla hela tiden i tv. Men sitt inte nära någon på bussen bara!
 2. Guds vägar är outgrundliga – så vi skiter i han bara!
 3. Man kan inte lära en gammal hund att sitta – man kan inte lära Per Nuder att sitta i styrelsen!
 4. Gammal är äldst men sämst – in med dem på hem så att vi kan glömma bort dem!
 5. Ett glatt skratt förlänger livet och det är svinroligt att vara full!
 6. Lika barn leka bäst – men du får inte gifta dig med dem!
 7. Det är ingen ko på isen – det är ett vegetariskt alternativ!
 8. Släkten är värst – anmäl hedersbrott till polisen!
 9. Finns det hjärterum, finns det stjärterum – så det är okej att böga i röven!

 Ja, det där sista var i grövsta laget och sprider andra fördomar; det håller jag med om, men kanske är det så det kan missförstås eller? Hela detta program kan dock ses t.o.m. 18 september i år på LÄNK

Kersti Wistrand

1 COMMENT

 1. Detta måste vi få en ändring på. När det äntligen görs ett begåvat program, så ska det läggas ner. Folket blir för upplyst! Det kan förstås bli farligt med ett tänkande/analyserande svenskt folk. PROTEST mot nedläggning!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.