Cheddarmannen – den första britten

0
2683

Det äldsta funna hela skelettet i Storbritannien är 10 000 år gammalt och tillhörde en 20-årig man i sydvästra England. Genom DNA-teknik har man kunnat konstruera hans utseende och härkomst. Dagens britter uppvisar tio procent av hans DNA.

TEXT: KERSTI WISTRAND
SKÄRMDUMP från Vetenskapens Värld 4 mars 2018.

I början av 1900-talet hittades ett fullständigt människoskelett som är det äldsta i Storbritannien. Dagens forskning har kunnat konstatera att det är 10 000 år gammalt. Med DNA-teknikens hjälp kan man veta hur den här tjugoårige jägaren såg ut och vem han var släkt med.

Den senaste istiden tog slut för ca 10 000 år sedan i Storbritannien. Landet hängde fast med Europa genom landbryggan Doggerland och över den vandrade cirka tolv tusen människor in. De var jägare och samlare. En del av dem bosatte sig i Cheddarravinen i Somerset i sydvästra England. Man har dock hittat mänskliga skelettdelar som är fem tusen år äldre än detta.

Två paleobiologer på Londons naturhistoriska museum har med DNA-teknikens hjälp kunnat konstatera att dessa jägare och samlare utvandrade från Mellanöstern i trakterna av södra Turkiet – Syrien och norra Irak. En gång i tiden hade deras förfäder utvandrat från Afrika, vilket förklarar hudfärgen på ”den förste britten”.

För att ta ett DNA-prov borrar forskarna i ett bra bevarat ben, ofta klippbenet i innerörat, och tar ut benpulver, som sedan undersöks. På så vis har man funnit att Cheddarmannens hud var svart och ögonen blå. Håret var lockigt och svart. Ovan kan du se en rekonstruktion gjord av två konstnärer i nära samarbete med forskarna.

Dagens britter som lever cirka tre hundra generationer senare, visar sig ha ungefär 10 % kvar av det DNA som Cheddarmannen uppvisade. Man räknar med att det tog åtminstone hundra generationer innan huden anpassade sig till det solfattigare klimatet och blev vit.

Se hela Vetenskapens värld om den förste britten här (kan ses t.o.m. 5 september i år): LÄNK

Kersti Wistrand

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.