Humanism & Kunskap – Årsmöte 2019

0
1324
Bild från tidigare träff med styrelse. (Foto Börje Peratt)
Bild från tidigare träff med styrelse. (Foto Börje Peratt)

Årsmötet för Humanism & Kunskap i mars 2019 hölls som vanligt på Brygghuset i Stockholm och blev en bra sammankomst för de som kunde närvara.

TEXT: Börje  Peratt

Det var en komplett styrelse med suppleanter och några medlemmar. Kersti Wistrand vår störste leverantör av artiklar ska i år (2019) fokusera på att få sin forskning publicerad och aviserade därför att hon inte längre ville ta det ansvar som styrelsearbete medför. Även Carl-Johan Ljungberg ville trappa ned och accepterade att stå kvar som suppleant. Marianne Hiort af Ornäs valdes in som ordinarie och Ingela Carlberg som suppleant. Undertecknad och Lisbet Gemzell är kvar som ordinarie och Ritva som kassör och även suppleant.
Ekonomin är liten men välskött och givet att alla jobbar ideellt finns inga sådana utgifter. De som skriver artiklar och redaktörsarbetet för hemsidan är således oavlönade.

En medlem ville ha förtydligande text på hemsidan om vad man får som medlem och en sådan text togs fram:

300 kr fullmedlem erhåller kontaktytor med likasinnade (dvs delar humanismens värdegrund).  Får inbjudningar till möten  (kalendarium) erbjudande till gemensamma resor och seminarier och rabatt på event. Kan föreslå projekt och artiklar och nominera och rösta om pristagare samt delta i beslut mm. LÄNK

En reflektion är att många vill ge stöd till föreningen och det vi gör för människor från alla håll och för ursprungsbefolkningar. De positiva utropen finns i kommentarer och personliga mail och de uppskattas. Kersti har fått många positiva gensvar för sina artiklar och vi som gjort filmen om Erik Enby likaså.

Det finns kommentarer som indikerar att klimatet för oliktänkande har förbättrats och granskningen av antihumanismen kan ha medverkat till detta. Undertecknad har fört det mesta av denna strid utanför HK. En blogg för denna granskning är Utforskaren, ett exempel här. Exemplet utgör också ett motiv till alternativa encyklopedier.

Undertecknad presenterade verksamhetsberättelsen och fogar in några utsnitt här.
Vi har under året haft 17 organiserade sammankomster: 11 arbetsmöten/mingelmöten (Stockholm), 2 utflykter (Västerås, Sandemar naturområde), 2 utställningar (Konstrunda), 2 filmvisningar (13 mars ”Läkaren.., 5 dec Patienten…) 1 seminarium (Rita Schwarz), Förutom möten har vi också haft en hög frekvens av artiklar på vår hemsida och ökat views dramatiskt i slutet av 2018 [57%].
Under 2018 blev det 188 artiklar = Totalt 1043 sedan 2012. Det har visat sig att artiklarna har lång livslängd. [720 000 läsarviews 2018!]

Inga utmärkelser delades ut 2018 men det är tänkt att ske 2019. Medlemmarna kommer att bjudas in att komma med förslag och sedan få rösta fram en vinnare bland nominerade.

Dokumentärerna om Erik Enby. Vi kan utgå från att dessa filmer dragit läsare till HK. Läkaren som vägrade ge upp kan ses på Vimeo on Demand och kostar ca 50 kr. Intäkterna 35 kr går till fortsatt filmproduktion såsom ”Sista Striden”, beräknad premiär hösten 2019.

Vi noterade att Newsvoice har fått ett innehåll som inte rimmar med HK’s värderingar. Efter en del olika uppfattningar om innehåll [i Vetapedia] avbröts samarbetet 2018 och Börje producerar nu kring 1-4 artiklar i veckan i nystartad Vetamera. Tanken är att den ska förmedla ett innehåll som är lätt att ta till sig och inte alltför överlastat. Innehållet följer intresseområden som rör HK och kan sammanfalla med HK artiklar och därför ge stöd för och bredda teman. Vid årsskiftet var det ca 160 publicerade poster. De som läser kan kommentera och bidra till innehåll och utveckling av redan publicerat material vilket har skett och därmed blir det ett utbyte som förbättrar innehåll och kvalitet.

Hösten 2018 inleddes med en uppstart där medlemmar från en annan förening tagit initiativ till ett tema för transpersonella upplevelser. Tanken var att det skulle följas upp under hösten men det sköts till 2019. Planer för andra teman på hälsa/helande och psykologi/”inre utveckling” och samarbete med andra finns också i projekt för framtiden. Konsten är en spännande form för existentiella uttryck och vi har kunnat ta del av Konstrundor  (Midsommarkransen) med Marianne Hiort af Ornäs.

Siv Wernborg gör åter en gigantisk insats för hälsofrihet och humanism. Och vi är tacksamma för allt arbete som görs ute i landet och allt stöd.

Vid pennan
Börje Peratt
Ordförande i Humanism & Kunskap

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.