FN:s klimatmöte i Katowice

0
1101

FN-klimatmöte_Katowice, Greta Thunberg, Skärmdump Svt

Just nu pågår FN:s klimatmöte i Katowice. Representanter från 190 länder ska försöka komma överens om regelverk som ska styra genomförandet av Parisavtalet från 2015. 15-åriga Greta Thunberg som sedan sensommaren sittstrejkat utanför riksdagshuset varje fredag deltog och höll ett tal.

TEXT OCH SKÄRMDUMPAR (4 dec SVT1): KERSTI WISTRAND

Greta Thunberg sitter trygg och målmedveten där intill FN:s generalsekreterare António Guterres. Det är den 3 december och denne har just inlett dagens konferens med att allvarligt konstatera: ”Vi har inte nått målen som sattes upp under Parisavtalet från 2015 och dessutom har dessa visat sig vara otillräckliga. Därför behöver vi en ökad ambition för att nå målen.”
Så är det dags för Gretas tal, där hon bl.a. säger:
Vi har redan alla fakta och lösningar på klimatkrisen. Våra världsledare har vetat detta så länge, men har valt att inte göra någonting åt det. Varför ska vi studera för framtiden som snart inte kommer att finnas till? Och ingen vill göra någonting för att rädda framtiden.

Greta Thunberg, dotter till Malena Ernman, har gjort sig känd genom att hon började skolstrejka för klimatet inför riksdagsvalet. Varje fredag sitter hon utanför riksdagshuset ofta i sällskap med andra elever. Hon har uppmärksammats av media från olika länder. Hon har talat inför stora folkmassor både i London och Helsingfors. Detta har drivit igång en global klimatrörelse bland skolungdomar som följer hennes exempel. Nyligen uttalade sig Australiens primärminister mot att 1000- tals ungdomar skolstrejkade där. Där har en stor klimatdebatt skapats och primärministern vill att ungdomarna ska tillbaka till skolan. På frågan hur hon ser på detta svarar Greta:

Det är många som säger att man ska gå tillbaka till skolan. Om man inte förstår klimatkrisens innebörd verkar det som vi gör väldigt konstigt. Så vad jag har att säga är att primärministern inte riktigt förstår. Att gå till skolan och studera för att senare forska på klimatfrågor löser inte klimatkrisen. Vi har redan den forskning och de lösningar som krävs. Och vi har ingen tid på oss så vi måste agera nu.
Våra ledare beter sig som barn. De har valt att inte göra någonting. Som det ser ut idag kan de fortsätta att ignorera frågan och inte göra någonting så länge vi inte ser till att sätta press på dem. Vi måste få människor och media runt om i världen att sätta denna press på dem. Särskilt unga människor säger: `Ni får sluta att riskera vår framtid! Vi har fått nog! ´

Greenpeace i aktion mot pensionsplaceringar

Som ett brev på posten blir jag under pågående artikelskrivning uppringd av en representant för Greenpeace:

-Vet du om att svenska AP-pensionsfonderna investerar 1300 miljarder kronor i de 100 största miljöförstörande företagen? Dit hör bl.a. Lundin Petroleum, som begick folkrättsbrott i Sudan. LÄNK1 Nu ska de börja borra efter ny olja i Arktis, något som vi vill försöka stoppa och göra politikerna medvetna om. Vi uppmanar berörda svenskar att byta pensionsfonder. LÄNK2 och LÄNK3

Kersti Wistrand

Källa: Morgonstudion, SVT 1, 4 december 2018 och Greenpeaceföreträdare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.