Journalistens uppgift

4
1685
Min syn på Humanism - Börje Peratt
Min syn på Humanism – Börje Peratt

I en tid av nästintill journalistiskt kaos och förvirring är det angeläget att kontrollera den egna grunden och granska de värden som man anser nödvändiga för att kunna både förstå och rättfärdiga sina egna betraktelser.

En stark journalistisk integritet är avgörande för trovärdigheten. Den som granskar samhället måste också själv kunna tåla att bli granskad.

Basen för mig själv och mitt förhållande till andra är att ”var och en har rätt till sitt liv och bär ansvar för sin val.” Det som triggar igång mig mer än något annat är förtryck mot enskilda och orättvisa. Samtliga mina produktioner bär denna tråd.

Initiativet till Humanism & Kunskap (HK bildat i december 2011) baserade sig på att försvara mänskliga rättigheter mot vid denna tidpunkt aggressiva angrepp på enskilda som ställde frågor som man från ett visst håll försökte förbjuda och idiotförklara.

Det var inför bildandet av HK angeläget att ta fram en värdegrund för humanism för att också sprida kunskap om dess motiv och olika sätt att verka för medmänsklighet och öppenhet.

Inledningsvis kom det också att handla om att återupprätta enskilda människor som blivit hårt utsatta och förföljda och att klargöra den skamliga verksamhet och smutskastning som vissa förbund bedrev mot sina offer. Några av HKs medlemmar uppmärksammade mig på Dr Erik Enby som en av de värst utsatta.

Tyvärr ser vi idag obskyra krafter som i sin verksamhet avser att utnyttja demokratin och mänskliga rättigheter för att sedan mer eller mindre krossa dem.
Så citatet ”Jag håller inte med dig men jag är beredd att dö för din rätt att uttrycka dig” blir kluvet. Jag motarbetar sådana krafter som går emot vår rätt att uttrycka oss och jag anser att sådana krafter ska utsättas för ihärdig granskande lupp och som i Finland förklaras olagliga. (Finland förbjuder Nordiska Motståndsrörelsen)

Sedan 2011 har jag även publicerat mig i Newsvoice men har under senare år och särskilt sedan Trump dök upp blivit alltmer beklämd över de högerpopulistiska och ickedemokratiska röster som fått utrymme där. Droppen kom då en utlandsbaserad svensk i en lång kommentar angrep en trailer för uppföljaren till dokumentären om Erik Enby och beskyllde mig för att utnyttja en person som jag inte ens kände. Angreppet innebar ett hårt slag mot produktionen och beteendet bär drag av de näthatare Torbjörn Sassersson, redaktör för Newsvoice, och jag tillsammans bekämpat men som nu således kom som ett bakhåll från någon som jag betraktat som stöd och partner.

Jag har inte utan sorg insett händelseutvecklingen som lett till beslut att gå skilda vägar och jag tackar Torbjörn för den tid som varit och önskar honom lycka till med utvecklandet av sina projekt.

I och med detta har jag även tvingats lämna vårt samarbete med det gemensamma encyklopediprojektet Vetapedia och har startat ett nytt under namnet Vetamera, där jag fyllt på med artiklar i ämnen som intresserar mig. Vill dock förtydliga att det är inget HK-projekt lika lite som Vetapedia. Båda avser att ge en annan bild av nämnda områden än det som står i svenska Wikipedias artiklar som är styrda av ”skeptiker”. På Vetamera finns nu också originalet till Wikipediaartikeln om Dr Erik Enby som skeptikerna trasade sönder och som slutligen fick mig att göra dokumentären ”Läkaren som vägrade ge upp”. (Du kan hyra och se den här Länk)

Börje Peratt

4 COMMENTS

  1. Newsvoice dikeskörning ned i den bruna söjan är tyvärr tragisk. Torbjörn verkar tyvärr själv inte se förändringen från sin mittpunkt, eller så låtsas han inte om den. Umgänget med gamla National Demokrater i Nya Dagbladets redaktion samt medsvansande Nordisk Ungdom kanske kräver det…

  2. Tänk på att du är fri till skillnad från majoriteten av journalisterna idag, journalister som gärna sliter sönder fritänkare och samtidigt blundar när auktoriteter missbrukar sin makt. Hatten av kämpe. ❤️
    Linus kommentar på Facebook

  3. Kämpa på Börje Peratt! Har sett filmen ”Läkaren som vägrade ge upp” en utomordentligt bra film för att visa orättvisa mot en enskild person

  4. Hej alla vänner jag håller absolut med Börje behandla männikor lika som du själv vill bli behandlad Jag kann ej svänga mej med så vackra ord som ni Har en ypperlig utbildning sju Årig Folkskola O Gudomliga Föräldrar Att Jag Senare i min livsgärning startade Egna Företag Beror ju på att jag ärft förmågan från minn saknade Farfar Som emigrerade till USA Men återvände till hemlandet Sverige ca år 1901 på grund av att farmor blev sjuk Farfar var entreprenör det är även jag o de flesta av oss det går inte att läsa sig till utan det föds man till ja nu är timmen sen läggdags Sov gott ni alla Mvh Ove jag fins på facebook

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.