Finland förbjuder Nordiska Motståndsrörelsen!

1
1304
NMR Finland Bild: Lehtikuva
NMR Finland Bild: Lehtikuva

Bild: Lehtikuva

Svenska Yle rapporterar att Finland har beslutat att upplösa (förbjuda) föreningen Nordiska motståndsrörelsens finländska falang (NMR) och till den direkt eller indirekt hörande regionala avdelningar samt den registrerade föreningen Pohjoinen perinne. Det innebär att Åbo hovrätt har olagligförklarat NMR från 20180928.

”Åbo hovrätt går på samma linje som tingsrätten i Birkaland. Enligt pressmeddelandet från hovrätten baserar sig domen på att ”NMR har utövat verksamhet som väsentligt strider mot lag eller god sed”. Hovrätten hänvisar till föreningslagen.

– Jag tycker att det är en jätteviktig milstolpe, också därför att hovrätten har bekräftat grunderna som tingsrätten gav, och sett igenom hela paketet, säger Kimmo Nuotio, professor i straffrätt vid Helsingfors universitet.

– Dessutom kan domen genast verkställas. Det har en viss betydelse, även om den kan överklagas ännu till Högsta domstolen, säger Nuotio.

Nuotio tror inte att Högsta domstolen kommer att ta fallet till behandling, eftersom tingsrätten och hovrätten redan har gått så noggrant igenom fallet.

Upplösning av en förening förutsätter att verksamheten som föreningen utövar väsentligt strider mot lag eller god sed. Den förbjudna verksamheten måste vara kontinuerlig och uttrycka uppenbar likgiltighet mot bestämmelser som givits för att skydda ett allmänt intresse.
Läs vidare Länk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.