Nobels fredspris till vård av kvinnor utsatta för våldtäkt samtidigt som Trump hånar våldtäktsoffer.

3
1442

Synen på kvinnor i världen är märklig. Under ett och samma dygn lyfts i krig våldtagna kvinnor fram och dess förkämpar uppmärksammas med Nobels fredspris samtidigt som USA:s president Trump fortsätter att håna våldtäktsoffer offentligt och montera ned landets demokrati.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Två personer vilka båda kämpat för kvinnor som fallit offer för sexuellt våld i krig, har fått årets Nobels fredspris. Den ene är den fantastiske förlossningsläkaren Denis Mukwege i östra Kongo-Kinshasa som flera gånger tidigare nominerats till priset, men fått vänta tills nu. Den andra är den unga Nadia Murad, en yazidisk kvinna från norra Irak. Hon speglar den andra sidan av att kvinnor används som vapen i krig. Efter att ha blivit sexuellt utnyttjad som sexslav under fångenskap hos IS har hon blivit en förkämpe för andra kvinnor i samma situation.

– Det var så gripande, säger Denis Mukwege, jag stod och opererade då jag plötsligt hörde kvinnorna utanför sjukhuset börja gråta. Det visade sig att jag fått Nobels fredspris och de grät av glädje. Vårt arbete består i att ge kvinnorna en slags värdighet.

För tjugo år sedan startade han sin klinik för att ta hand om födande kvinnor. Den första patienten var en kvinna som blivit våldtagen. Efter våldtäkten sköt de mot hennes könsorgan. Det var en fruktansvärd upplevelse att se detta och senare förstå sammanhanget. ”Det var en chock för mig och min personal,” berättar dr Mukwege. ”Massvåldtäkter sker systematiskt i inbördeskrig som pågår här. Barn våldtas inför sina föräldrar och kvinnorna våldtas inför sina makar. Varje vecka sker ungefär 1500 sådana våldtäkter i provinsen. Detta är en del i en mycket medveten krigföring, där hela samhällen traumatiseras och upphör att fungera.”

Doktor Mukwege behandlar idag kvinnor som utsatts för sexuellt våld. Jag har tidigare presenterat dr Mukwege i en artikel LÄNK:

Nadia Murad var tonåring då hon tillfångatogs. Samtidigt avrättades resten av hennes familj av IS. Hon lyckades fly och har sedan dess varit en röst för de tusentals kvinnor som drabbats. Så här sade hon för två år sedan:

– Jag ser ingen framtid, men jag lever i nuet.

Margot Wallström som tidigare var FN:s särskilda representant för sexuellt våld i konflikter, var särskilt glad:

Jag tycker Denis Mukwege är en allt igenom god människa med ett stort hjärta men framför allt är han en professionell kirurg och gynekolog. Han är också modig som med risk för sitt liv utför sin gärning. Han har varit utsatt för attentat och en gång dödades hans chaufför medan dr Mukwege som satt i bilen, klarade sig.
Nadia Murad är en av de mest sorgsna personer jag har mött. Nobelpriset blir en uppmuntran för något hon har gjort och för hennes modiga arbete.

Priset ska gå till någon som främjar fred i världen. Denis Mukwege och Nadia Murad har blivit utvalda bland 331 kandidater.

I USA tar nu den omstridde Brett Kavanaugh plats i Högsta domstolen som ny konservativ högste domare på livstid trots anklagelserna om sexuella trakasserier under studenttiden. Omröstningen skedde i senaten 6 oktober kl 21.30 och direktsändes i TV inte utan dramatik. Gång på gång avbröts röstningen av desperata kvinnoskrik och protester samt vicepresidentens uppmaningar till ”vaktingripanden i galleriet”.  Över tusen kvinnor demonstrerade samtidigt utanför senaten, skanderande ordet ”Shame!” (skam). Det blev 50-48, en knapp seger för Brett Kavanaugh. Politisk historia kommer därmed att skrivas i USA: en konservativ republikansk majoritet har bildas inom Högsta domstolen för första gången på decennier. Utredningen mot president Trump då det gäller inblandningen från ryskt håll riskerar att läggas ned. Demokratin är på väg att stegvis nedmonteras och med detta även de rättigheter som kvinnor idag har i USA då det gäller aborträtt och HBTQ- frågor.

Psykologiprofessorn Christine Blasey Ford vittnade i domstol om ett sexuellt övergrepp som hon i tonåren varit utsatt för av Kavanaugh. Ytterligare två kvinnor har framträtt med liknande anklagelser. 2 500 juridikprofessorer har skrivit ett uttalande till Senaten att de anser honom vara olämplig p g a hans temperament och sitt agerande att göra en rad politiska och partiska uttalanden under förhören. Manliga f.d. skolkamrater till Kavanaugh har påtalat att denne far med osanning. Trump har emellertid offentligt gått ut och hånat Christine Blasey Ford med detta offentliga utspel och denna dialog under publikens jubel:

– ”Jag drack en öl… ” ”Tror du det var en öl?” – ” Hur kom du dit?” ”Jag minns inte.” – ”Hur kom du hem?” Jag minns inte”. -”Hur många år sedan hände det?” – ”Vet inte…” (President D. Trump)

Detta är ett helt oanständigt framträdande av en president som ska företräda en av världens största demokratier. Han förnedrar inte endast Christine Blasey Ford utan även alla andra amerikanska kvinnor som varit utsatta för sexuella övergrepp. Han uttalade sig också innan domen var fälld och har därmed kunnat påverka utgången. Att USA valt en sådan president är ett tecken på en stormakt, som tillåter sådana här yttringar, och en demokrati i sönderfall.

Kersti Wistrand

3 COMMENTS

  1. Fred är vägen till fred TROTS allt. På torsdag 12 okt kl 19-21 talar biskop emeritus KG Hammar om detta! Nacka församling. Bussar från Slussen. Gå av Finntorp. Man ser och går mot kyrkan. KG talar också om mordet på Dag Hammarskiöld. Kaffe smörgås kaka.

  2. Detta mitt inlägg innehåller en medveten polarisering och ger bl.a. uttryck för mina personliga åsikter om president Trump och vad han åstadkommer. Det är avsett som ett debattinlägg och inte en artikel och har hamnat fel, varför jag ber administratören att placera inlägget på rätt plats.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.