Zaida Catálan mördad i Kongo – kämpade för en bättre värld

1
1317
Zaida Catálan
Zaida Catálan

FN-anställda svenskan Zaida Catálan gav sitt liv för kvinnors och flickors rättigheter och en bättre värld. Hon hittades mördad i Demokratiska republiken Kongo 29 mars efter att ha varit försvunnen där i två veckor. Kongo hör tillsammans med Syrien till världens farligaste länder. Kersti Wistrand redovisar situationen i landet.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Ännu en stark och framåt kvinna har lämnat oss. Den 29 mars hittades Zaida Catálan mördad tillsammans med en annan FN-anställd kollega och en tolk efter det de kidnappats två veckor tidigare under ett FN-uppdrag i DR Kongo ( eller Kongo-Kinshasa som det också kallas). Hennes uppgift var att undersöka rapporter om övergrepp i Kasairegionen sedan lokala rebeller trappat upp våldet i området efter att en lokal kung dödats. Hon riskerade sitt liv för att hjälpa andra och blev 36 år.

Zaida Catálan, vars far kom från Chile och mor från Sverige, ville redan i barndomen kämpa för en bättre värld. Hon engagerade sig tidigt för djurens rätt och blev 2001 språkrör för miljöpartiets Grön ungdom. Hon utbildade sig till jurist och kämpade för rättvisa och jämställdhet i samhället, inte minst mellan etniska svenskar och andra grupper. Hon arbetade också för införandet av lagen mot sexköp. Hösten 2008 kandiderade hon för EU-parlamentet, men kom inte in. Zaida Catálan vände blickarna utåt världen och lyssnade in den internationellt kände kongolesiske förlossningsläkaren Mukweges vädjan om omvärldens hjälp för att stoppa det sexuella våldet mot kvinnorna i Kongo. 2010 blev hon expert på sexuellt våld för EU:s polisinsats i Kongo. Vid sin död var hon anställd som expert av FN för att utreda brott mot mänskliga rättigheter i Kasai.

På miljöpartiets hemsida (1) skriver Mp:s språkrör följande om Zaida Catálan:

– Vi känner stor tacksamhet för det arbete Zaida gjort för Miljöpartiet. Hennes uppdrag i DR Kongo var talande för hennes drivkraft att kämpa för en mer rättvis värld. Hennes engagemang för de mänskliga rättigheterna och särskilt kvinnors och flickors rättigheter var grundmurat och tog henne till Afghanistan, Palestina och nu till DR Kongo på olika uppdrag. Att svenskar engagerar sig inom FN är viktigt och har en oerhört stor betydelse. Världen hänger ihop och vi måste samarbeta och visa solidaritet över gränser för att klara de utmaningar vi står inför. Zaidas bortgång är en svår förlust, men hennes gärning kommer att leva vidare. Hon är en sann förebild och det ljusa minnet av henne ska vi vårda ömt.

Här kan du se en nyhetsrapportering om Zaida Catálan: LÄNK

Kongo och Katanga

Bakgrunden till striderna i Kongo
I mer är tjugo år har ett krig rasat i Demokratiska Republiken Kongo. Närmare sex miljoner invånare har dödats och mer än en halv miljon kvinnor har systematiskt blivit våldtagna av rebellgäng. Orsaken? Katanga i södra Kongo – en provins stor som Spanien – är rikt på mineraler och i gruvorna bryts en tredjedel av världens sällsynta kobolt och en tiondel av kopparfyndigheterna. Kanske har mineraler härifrån använts i den mobil eller dator du just nu använder. (2)

– Det rör sig alltså om ett ekonomiskt krig där olika grupper strider om kontrollen och makten över områdena,

berättade förlossningsläkaren och gynekologen Denis Mukwege som i oktober 2016 besökte Sverige för att informera och visa sin film om vad som händer med kvinnorna i Kongo. (3) Han var även i Sveriges riksdag för att uppmärksamma politikerna på problemen.

En grupp av de stridande utgörs av hutuer. Efter folkmordet i grannlandet Rwanda 1994 flydde många av hutuerna över gränsen och bildade motståndsgrupper. (Det är detta folk som anses bära skulden till vad som hände i Rwanda.) År 2000 bildade de rebellgruppen FDLR. Genom att ta kontrollen över gruvorna och sälja mineralerna för miljontals dollar kan de köpa vapen. En annan grupp utgörs av Mai Mai Kata Katanga-rebeller. (2)

– Och det blir bara värre med åren. Från att enbart existerat i sydöstra delen av Kongo, sprider sig nu våldet mot kvinnor över hela landet. Det är kaos och valet har blivit uppskjutet, informerade dr Mukwege i höstas.

Denis Mukwege tar emot Sacharovpriset och talar inför Europaparlamentet, Strasbourg den 26 november 2014

Våldet har senare trappats upp på grund av president Joseph Kabilas vägran att avgå efter att den lagstadgade tvåmandatsperioden löpt ut.

Dr Mugwekes arbete
Gynekologen Denis Mukwege på Panzisjukhuset i Kongo lanserade sin film ”The Man who mends the Women” vid besöket i Sverige. Han är världsberömd för sitt arbete att försöka återställa tiotusentals kvinnors sönderskurna eller sönderskjutna underliv efter organiserade våldtäkter av rebeller.

Dr Mukwege (född 1955) vet vad han talar om. (4) Han är förlossningsläkare och gynekolog som 1999 grundade Panzisjukhuset, med ekonomiskt bistånd bl.a. från Pingstmissionen, Läkarmissionen och SIDA, för att hjälpa gravida kvinnor. Ganska snart fick han övergå till att bygga ut för en mottagning med akutvård och rehabilitering av våldtagna och söndertrasade kvinnor. Detta arbete har gjort honom internationellt känd, men han har också blivit hotad till livet flera gånger. Idag bor han på sjukhusområdet istället för i sitt hem och är ständigt omgiven av livvakter. Men det är inte den kongolesiska regimen utan FN som står för övervakningen.

I september 2012 talade dr Mukwege i FN för att uppmärksamma omvärlden på vad som pågick i hans land, vilket retade upp regimen. När han kom hem i oktober överfölls han i sitt hem. En manlig vakt, som gick emellan sköts till döds och dr Mukwege själv föll ihop på golvet. Rummet blev fullständigt sönderskjutet, men som genom ett under klarade han sig utan skador och flydde med sin familj till Europa, men övertalades av sina kvinnliga patienter att återvända. En 20 miles lång kedja av kvinnor tog emot honom längs vägen från flygplatsen till hemmet.

Denis Mukwege har fått mer än trettio utmärkelser och priser över hela världen. Han har bl.a. mottagit Olof Palmes pris 2009. Fyra år senare nominerades han till Nobels fredspris för första gången och det har blivit ytterligare två nomineringar. 2014 mottog han EU:s Sakharovpris. Han är också hedersdoktor i Umeå och är nu på besök i Sverige med sin film om både sitt och hans kliniks arbete med de våldtagna kvinnorna, en film ”The Man who mends Women” som för övrigt inte får visas i Kongo. Han har även gett ut en bok.

Filmen

I filmen berättar kvinnor vad de varit med om och vi får följa Dr Mgweges arbete på sjukhuset. En kvinna berättar t.ex. hur hon under arbetet blev överfallen av en grupp terrorister som våldtog henne med kniv och skar upp henne mellan vagina och ändtarmen, så att urin och avföring sedan kom ut genom samma öppning. Hon genomgår i filmen sin nionde operation. Många kvinnor vill inte leva längre, men de som redan opererats stöder och uppmuntrar sina medsystrar. En del drabbade är så unga som tolv år.
Dr Mugwege säger:

– Detta har inget med sexuella begär att göra. Ofta är det många män som gör det tillsammans. Kvinnorna blir skurna i vagina med knivar eller skjutna i vagina. Ibland används kemiska medel för att förstöra. Männen vill visa sin makt. Ofta görs detta under ljusan dag i åsyn av make, barn och bybor. Kvinnan skadas medan maken som inte kan göra något för att undsätta henne blir förnedrad. Det är en effektiv krigsstrategi och ett effektivt vapen med syfte att förstöra hela samhällen och få folk att lämna områden där mineralresurser som t.ex. kobolt finns. Det är frågan om tortyr och ofta lämnas kvinnor åt sitt öde och dör. Det är ett land där dess folk dödas som djur.
I varje våldtagen kvinna ser jag min egen hustru. I varje våldtagen mor ser jag min egen mor. I varje våldtaget barn ser jag mitt eget barn. -Hur kan vi tiga?

Dr Mugwege understryker att det är ett ekonomiskt krig på flera plan. En aspekt är att samhällsekonomin och familjeansvaret vilar på kvinnornas skuldror. Det är kvinnorna som odlar, syr och går till marknaden för att försörja barnen, men de saknar idag makt och ekonomisk beslutsrätt politiskt sett. Dr Mugwege anser det mycket viktigt att rättvisa skipas, att förövarna grips och ställs inför rätta. Annars kan ingen sämja mellan folkgrupper och ingen fredsprocess komma till stånd. Därför reser han runt i världen vid sidan av sjukhusarbetet och informerar om vad som händer i hans hemland. Han ber oss alla, både olika länders ledare och vi övriga världsmedborgare, att förena oss med Kongos kvinnor och bli en röst för dem:

Hjälp oss att stoppa denna handel! Ta avstånd från konfliktmineralerna. Fråga alltid varifrån mineralen kommer när du köper en ny mobil eller dator! (Denis Mukwege)

Ett lämpligt sätt att hedra Zaida Catálana och hennes arbete för kvinnorna i Kongo är enligt min mening att EU/Sverige nu inför en lagstiftning och förbud kring importen av konfliktmineraler.

Kersti Wistrand

Referenser:
1. https://www.mp.se/just-nu/uttalande-fran-sprakroren-med-anledning-av-zaida-catalan
2. https://rattviselektronik.wordpress.com/category/konfliktmineral/ och http://www.enoughproject.org/special-topics/progress-and-challenges-conflict-minerals-facts-dodd-frank-1502
3. Från TV-programmet ”Go´kväll” 25 okt 2016
4. https://en.wikipedia.org/wiki/Denis_Mukwege

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.