Right Livelihood-pris 2018 till tre fängslade saudier

0
514


Tre fängslade saudiska människorättsaktivister får ett av årets Right Livelihood-pris. De har kämpat för demokrati och mänskliga rättigheter och tagit strid för kvinnors rättigheter i ett land där makten helt ligger hos männen.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Right Livelihood Award eller ”alternativa Nobelpriset” som man också kallar det delas sedan 1980 ut till människor och organisationer som på olika sätt försöker lösa globala problem. Sammanlagt fem personer får i år dela på priset.

Måndagen den 24 september tillkännagavs årets mottagare. Ett av prisen gick till Abdullah al-Hamid (professor i litteratur), Muhammed Fahadal-Qahtani (professor i ekonomi) och Walid Abu al-Khair (jurist vilken försvarat människorättskämpar, bl.a. den bloggare som 2015 dömdes till tusen piskrapp och tjugo års fängelse för regimkritiska inlägg). Alla tre avtjänar långa fängelsestraff på 10 – 15 år i Saudiarabien. Brottet är att de arbetat för politiska reformer och bildat organisationer för mänskliga rättigheter. Dessa är idag förbjudna. Brottsrubriceringen lyder bl.a.: ”Spridande av falsk information”, ”uppvigling” och ”förtal av statliga tjänstemän”. Saudierna är de första från arablandet som får priset.

Saudiarabiens kungahus har enväldig makt och de tre pristagarna har på ett fredligt sätt genom frivilligorganisationer de skapat velat föra en diskussion och försöka verka för att kungamakten ska delas med ett folkvalt parlament så att samhället inte enbart får nya ekonomiska reformer utan även blir mer jämställt. Idag står kvinnorna under männens förmyndarskap och alla större livsval en saudisk kvinna gör måste först godkännas av en man. Kvinnorna har nyligen beviljats ta körkort, men som tidigare rapporteras bygger det på att förbättra landets ekonomi. Kvinnliga medborgarrättskämpar för jämställdhet har parallellt fängslats och Kanada, som stödde dem, hotades med handelssanktioner. LÄNK

Saudiarabien har visserligen fjärmat sig från wahhabismen, den strängt bokstavstrogna varianten av islam, men ännu är det långt kvar till demokrati. Kronprinsen Muhammed bin Salman är ung och dynamisk och försöker charma och sälja in sig i västvärlden, bl.a. genom att öppna biografer och välkomna utländska popartister. Med tanke på alla fängslade rättskämpar är detta endast en ytlig fernissa, som tyvärr somliga av världens ledare, bl.a. president Trump, går på.

Right Livelihood-priset

Priset instiftades 1980 av Jakob von Üexkull, en svensk-tysk politiker för det tyska miljöpartiet Die Grünen. Han hade föreslagit Nobelstiftelsen en ny priskategori ”för miljö-och fattigdomsbekämpning” men fått avslag, varpå han sålde sin värdefulla frimärkssamling. Dessa pengar har tillsammans med donationer från privata givare finansierat de priser som delas ut. Pristagarna utses av en internationell jury efter en öppen nomineringsprocess. Idag är systersonen Jakob von Üexkull ansiktet utåt för stiftelsen. Han säger:

– Al-Hamid, al-Qahtani och Abu al-Khair beskrivs i juryns motivering som tre av de mest framstående saudiska människorättskämparna. De har envist arbetat med att reformera ett land där kungafamiljen har ett oinskränkt maktmonopol och samarbetar med ultrakonservativa wabhabitiska ledare för att stärka det totalitära styret.
-Vi hoppas att priset visar att det finns alternativ även i Saudiarabien, alternativt politiska reformer och att det kommer att gå framåt. Det räcker inte med ekonomiska reformer. Det ska också medföra ökade politiska rättigheter, särskilt för kvinnor. Det är skamligt att se världens ledare liera sig med den repressiva kungafamiljen i Saudiarabien.

Förutom den saudiska trion premieras den australiske agronomen Tony Rinaudo för sina projekt att hindra avskogningen i Afrika söder om Sahara. Jordbrukaren Yacouba Sawadogo från Burkina Faso i Västafrika belönas för projekt som lyckats hejda ökenspridningen. Dessutom går två hederspris till juristerna Thelma Aldana från Guatemala och Iván Velásques från Colombia. De har bekämpat brott och korruption i Guatemala, något som bl.a. lett till 300 fällande domar och att president Otto Pérez Molina fick avgå sedan brottssyndikat med band till regeringen avslöjats.

Priset väcker stor internationell uppmärksamhet. De som får priset är utsatta på hemmaplan och det är viktigt att visa dem att omvärlden ser deras viktiga arbete och stödjer dem.

Kersti Wistrand

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.