Mystiken allestädes närvarande?

0
1316

Nya religioner och alternativ andlighet SR LÄNK, inspirerade Ingvar Selin till att fundera på det ”mystika temat” historiskt och utifrån nutida händelser.

TEXT och MONTAGE INGVAR SELIN

I mannaminne har vilsenheten inte varit större inför höstens val. Vem tar vem och vem skall leda landet? Ideologierna har hamnat i bakvatten och ledarskapen vacklar …

Allt synes alltmer privatiserat. Även vad gäller ledstjärnor i livet. De senaste åren har 90 000 medlemmar lämnat Svenska kyrkan. Vilka ”kryckor” tar nutidsmänniskan till hjälp på vägen framöver …?

P1:s Peter Sandberg tar i ”Människor och tro” (6/7) fram en provkarta på några nygamla mönster. När de thailändska barnen blev innestängda i grottlabyrinten försöker man blidka grottans kvinnliga ande.

Religionsvetaren Per Faxneld vid Södertörns högskola intervjuas om dagens nyandliga strömmar; allt från en urgammal men uppgraderad teosofi till spagettimonstret.

Även Mystikern på Karlaplan dyker upp i ett avsnitt. Jag har en granskande text färdig angående den boken. – Det sägs att mystik inte är intressant, men det mystika är ju grunden i de flesta religioner. Undren är ju själva grunden. För övrigt är ju hela tillvaron uppenbar mystik.

Många stora ledare uppvisar mystika sidor som hos Dag Hammarskiöld och Tomas Tranströmer. Den heliga Birgittas liv började med en mystik syn i 7-årsåldern; vilka konsekvenser fick inte det för henne och omvärlden.

Ingvar Selin

Referenser
SR LÄNK Nya religioner och alternativ andlighet

Mystiker, Carl Dymling, Lindblads 1950

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.