Sveriges Radio – Ordvalet: Vad är humanism?

0
638
Nathalie Rothschild och Olle Hägg gör Ordvalet i P1. Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Efter en debatt i Riksdagen där Stefan Löfvén (S) uppmanade Jimmie Åkesson (SD) att googla humanism beslöt sig programmakarna bakom “Ordvalet” i Sveriges Radio, Nathalie Rothschild och Olle Hägg, att göra ett utredande inslag (knappt 10 minuter).

Länk till programmet Ordvalet, från lördag 23 juni 2018.

Utgångspunkten för riksdagsdebatten handlade om de 9000 afghaner som skulle beredas möjligheter att stanna kvar i Sverige.

Anders Bergman på Natur & Kultur intervjuades för att förklara begreppet humanism. Han anser att humanism innebär att se bortom här och nu och se bortom sina ryggmärgsreflexer.

Författaren Elisabeth Åsbring uttalade sig också och tar upp begrepp som självständighet, frihet och kunskapsbildning men också medkänsla. Just medkänsla är ett centralt begrepp inom omvårdnad och barnomsorg men dyker enligt Åsbring bara upp i samband med invandring. Vi som inom HK och andra grupper som studerat och diskuterat begreppet under nu snart sex år håller kanske inte med om just denna begränsande syn på exponering. Det visar kanske bara att Åsbring och kanske även programmakarna helt enkelt inte observerat vad som pågår utanför main-stream-media. Googlar man så kommer HKs värdegrund upp på första sidan liksom Vetapedias historiska beskrivning.

Man kommer i programmet också in på flera hundra år gamla tankar kring humanism. Och dagens moderna svenska historik och humanistiska insatser för människor i nöd.

Lyssna gärna på programmet och se om du kan få något nytt i kunskap om humanism. Har man som många av oss trängt djupare in i denna begreppsvärld så kan ju dessa knappa 10 minuter tyckas något magra men ändå vittnar det om att begreppet har många perspektiv och en rik historia.

Börje Peratt

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.