Brist på Moral

4
1181
John Bauer, Nilas Offer Julbocken Länk
John Bauer, Nilas Offer Julbocken Länk

Just nu är frågan om moral högaktuell. Det är bra för det är humanismens kanske mest centrala frågeställning.Svenska banker inblandade i penningtvätt väcker undringar om hur dessa bakanställda silar mygg och sväljer elefanter. Jo man är väldigt noga med att kontrollera den lilla människan men tycks vara i fritt fall när det gäller maffiosoliknande affärer.

TEXT Börje Peratt
Originalartikel: Sex och pengar och brist på moral (länk)

Jag har alltid förvånats över människor som säger att man enbart jobbar för pengar. Det har inte varit min drivkraft. Främst har det handlat om att vilja skapa något. Och då nästan alltid utifrån en frågeställning om vad man kan förbättra, förändra, lyfta upp.

Till och med då jag som liten knatte en morgon vaknade till snöfall som gjort gården i princip oframkomlig. Jag gick ut och började skotta stigar till alla portar. Jo det gav ett välbehag att se människor slippa fastna och plumsa i snön. En granne framförde ett tack. Jag behövde inte det men det kändes ändå bra.

Sedan har vi det där med åtrå och sex. Jovisst innebär åtrån en oerhörd kraft och motivator men aldrig så att den ger rätt till övergrepp. Jag har till och med sagt då jag var ung tonåring och en kompis tyckte våldtäkt var en del av ett förhållande, att om man ligger där naken med en tjej och det inte känns rätt eller att hon ångrar sig så är det bara att bryta föreställningen.

För mig har kvinnan alltid varit helig och jag har en slags antik riddarmoral inpräntad i mig. Kanske därför jag fascineras av John Bauers romantiska illustrationer. Det nakna, heliga, oförstörbara.

Med #metoo kampanjen har det kommit fram berättelser som beskriver män som obildade apor oförmögna till ett civiliserat uppträdande. Ja värre än så. Tror till och med att det på stenåldern fanns en respekt och en hövlighet.


Donald Trump representerar urtypen för aphannens övergrepp och kränkningar han betraktas som en sexförbrytare och har en typ av självgodhet och råhet som nu synliggörs inom i stort sett alla yrkesbranscher. Att detta maktfullkomliga beteende kommer i dagen är nödvändigt för att få till en genomgående förändring främst hos männen. Naturligtvis finns beteendet även hos kvinnor men sannolikt i bra mycket mindre skala. Å andra sidan har man sett dessa jagande kvinnor som är ute efter apor och som i stort sett uppmanar till mer än tafsande. När spriten och kåtheten tar över så går hjärnan ut. Icke drogpåverkade kvinnor som är Trumpfans signalerar primitiva behov av en alfahanne. Så visst kan det finnas förklaringar som ”ursäktar” beteendet.

Men det finns naturligtvis inga ursäkter. Vi har haft en period av avslöjanden om pedofilövergrepp, våldtäkter och nu #metoo-kränkningar som kräver förändring.

Det öppnar upp för en global utbildning och fostran i humanismens värderingar där jämställdhet och respekt ska prägla människors relationer.

Moralen kring pengar har också ett samband här och de som aldrig blir nöjda och har så mycket att de inte vet var de ska göra av sina pengar ändå försöker smita från skatter. Det ligger något lurt i det. Motivet till pengar måste väl vara att göra något bra med dem.
Medverka till jämställdhet, säkerhet för barn och kvinnor, demokrati och den ursprungliga humanismens värderingar. I det senare fallet är det noga med att ta avstånd från den antihumanism som exempelvis Förbundet Humanisterna och VoF står för. De har båda varit inblandade i övergreppsskandaler för några år sedan.

Vi som verkar för Humanism & Kunskap har en grannlaga uppgift. Och den uppgiften tycks bli än mer angelägen.

Börje Peratt

4 COMMENTS

 1. Utan humanism och kunskap kan inget samhälle överleva i längden! Utan att lyssna på medborgarnas synpunkter kan aldrig politiker tillåtas få styra med hjälp av egna tillskapade regelverk – även om de formellt kommer från riksdag eller departement!
  Senaste tiden har det ena efter det andra avslöjats om vad som pågår bortom medborgarnas blickar och öron! Det spelar ingen roll om det kommer från Margot, Stefan, eller vad myndigheten än heter – korruption kan aldrig tolereras!
  Det föreligger numera bevis för att Sverige trots skrivna löften till EUdomstolen att man här i landet skulle följa vad som där har fastställts, men vid närmare granskning visar det sig ändå att Sverige trots detta – fullständigt struntar i att följa dess domar! – Man omtolkar efter eget godtycke oavsett om det gäller rättigheter som att få ersättning för sjukvård inom EU efter vård och utredning där eller att EUdomstolen har förbjudit kartellbildningar! En sådan kartellbildning är t ex Trafikskadenämnden! Vad Trafikskadenämnden bestämt bakom stängda dörrar i varje granskat ärende styr enskilda drabbades liv – ofta med hänvisning till vad av branschen anställda försäkringsläkare framhållit! När brister påvisas brukar som regel ingenting hända ändå! Förmodligen har det med att försäkringsbranschen gör som den vill – har frikort på något sätt! Att Regering och Riksdag tillåter att brott mot vad som skulle gälla även i Sverige – precis som inom hela EU – är en stor skam och ett brott mot vad landet skriftligen har lovat till EUdomstolen! – Men dagligen påtalas hur Sveriges myndigheter struntar i att följa gällande regler, nästan oavsett vad det än tycks gälla! Generaldirektörer vilka klart bryter mot EUdomstolens domar kan då t o m premieras och klättra högre upp i hierarkierna! Ett påtagligt sådant exempel är hur Dan Eliasson, verksam på Försäkringskassan, trots många omtolkningar av EU-domar ändå kunde utnämnas till Sveriges Rikspolischef! Resultatet tycks nu vara ett stort och klart missnöje – både bland kårens medlemmar, samt många medborgare! – Ändå får han fortsätta för regeringen, trots ett ökat missnöje! Varför då? Vågar regeringen inte medge att den gjort ett stort misstag, eller varför får han fortsätta ändå? Finns det hållhakar någonstans? Klagomål hörs av och till mot andra myndigheters brister av alla de slag, men ändå får ansvariga ministrar sitta i ”orubbat bo”! Varför kan det förbli på det sättet? – Är det månne så att om ingen ändring till det bättre sker, så har ”egentligen” inga fel blivit begångna???
  – Eller hur skall medborgarna dra sina slutsatser om ”landet som är ett föredöme för alla andra länder i vår värld”???
  – För bättre än så här fungerar väl ändå inget annat land???
  Eller????

 2. På DN Debatt den 3 november går att läsa att Sverige behöver en nationell plan mot korruption. (OBS!) Där bekräftas ytterligare hur illa det verkligen står till i Sverige! Kanske att det i slutändan går att bli bättre, men då måste våra politiker också börja föregå med gott exempel! – T ex inte lyfta riksdagslön långliga tider efter att de slutat fungera som riksdagsman!!!

  – Vilket knappast ännu har skett genom allt som kommit fram vid granskningar senaste tiden …

 3. Hej, vilken bra och aktuell kommentarer [artikel], jag kom till Sverige för ca. 26 års sedan från Lima_Peru och upplevde ett nytt förhållande mellan människors.
  Synen och attityder tycker jag återspeglar inte allt som man tror att det ska vara. Då tänkte jag kanske det är bara att lära sig att bygga och återuppbygga kunde vara ett bra sätt att leva och överleva i det nya landet.
  Dr. Alexis C. skriver i sin bok ”Den ökända människa”.
  Så länge det finns människor, vi blir aldrig utan jobb.
  M.V.H.

 4. På den tiden då statskyrkan utgjorde en viss påverkan, fanns begreppen moral i alla fall med, och det skapade en generation som vet hut, men nu har ju denna utbildning tagits bort, och moral träder fram i de mest konstiga kostymer.
  Knappt någon vågar stå fram å tala om detta, och förr handlade det ju om solidaritet också, den biten mördades ju bort..

  Folk idag har det jobbigt å ingen att skylla på heller, för dagens problem är ju skapade av de som har det jobbigt.. å då måste detta erkännas, så att de vill ändra sig själva.

  Hunger och mättnadsprincipen gäller, när fler verkligen är trötta på det som sker med moraliska övertramp, som TRUMP står frö, då kanske det blir bättre att lev i samhället ? K A N S K E ..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.