En uppdatering av Enbyfilmer och egna andra projekt

0
1199


Vi har haft kontakt med flera internationella intressenter när det gäller att distribuera Läkaren som vägrade ge upp. Till och med till arabiska länder. Justitiemordet har kommit en bit på väg men ca hälften återstår. Mina tidigare projekt om John Bauer och filmen Trägudars Land är återstartade.

TEXT BÖRJE PERATT

För Läkaren som vägrade ge upp har det varit mycket arbete med översättning och subtitling. Vi har en subtitlad version på engelska som visades på Nordisk Panorama. Flera kontakter etablerades men inget konkret ännu.

Helst vill vi att filmen visas på biograf. Där händer något i salongen som gör att människor börjar diskutera. Också mellan bänkraderna. Vi har sedan uppmaning från en medlem och publik uppmanat till en förlängd visning och en moderator som kan leda diskussion efter visning. Detta har oftast gått mycket bra.
Intäkterna från visningar går till att göra uppföljaren ”Justitiemordet – Vittnet som försvann”.

Just nu står dock biografvisningar för Läkaren som vägrade ge upp still.

Frågan om streaming och se första filmen ”Läkaren som vägrade ge upp via dator.
Om vi skulle gå den vägen så finns några frågor. Hur mycket ska vi ta för en streaming via Vimeo? En biobiljett idag kostar ca 120 kronor.
Det finns också en risk. Om någon lyckas kopiera filmen och lägger upp den för gratis visning så får vi ingenting. Visst filmen kanske sprids än mer genom tjuveri. Men det ger oss sämre möjligheter till att finansiera uppföljaren.

Förutom arbetet med uppföljaren ”Justitiemordet – Vittnet som försvann” har jag också återstartat två filmprojekt som fick bli liggande på vänt då jag slutligen åtog mig att göra dokumentären om Erik Enby.

Film om John Bauer

Det gäller ”John Bauer & Bergakungen” där vi under hösten tagit fram en pilot/trailer som visar hur John Bauer kom till Stockholm och sökte in på Konstakademien.Vi har även fått fram en vacker poster.Projektet kommer att visas under Stockholms Filmfestival ”work in progress” då vi fått tillfälle att ”pitcha” filmen i ett internationellt forum av möjliga finansiärer, medproducenter och distributörer .

Trägudars Land

Det andra återstartade projektet är också en livsdröm, Jan Fridegårds ”Trägudars Land” om trälparet Holme och Ausi och deras kamp för att rädda sitt nyfödda barn från Vikingahövdingens dödsdom. Den 4-5 november spelade vi in scener för en kommande trailer. Materialet blev mycket intressant så vi har att se fram mot en spännande redigering.

Enbydokumentärerna

Jag hoppas på att en väntande publik av Enbydokumentärerna kan visa en förståelse för att det tar tid, vi är en liten grupp som arbetar obetalda för detta. Men samtidigt är det så att de återstående intervjuerna för Vittnet som försvann kräver sina delikata förberedelser. Vi räknar med att kunna bli klara och ha premiär inom ”utlovad tid” 2018.

Förhoppningen är också att fler tar initiativ till fortsatta visningar av Läkaren som vägrade ge upp. Det är nu alla som anser att det behövs en förändring kan hjälpa till. En kan inte gör allt men alla kan göra något.

Börje Peratt

Angående Crowdfunding till filmprojekten
Skriv film antingen Enbyfilm2, Bauer eller Trägudar
NORDEA Swish 1234524831
Plusgiro: 320793-3 Föreningen Kulturnätet

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.