Ge-Bort-Till-Sport-Dagen 10 september

1
1002

Har du några begagnade idrottsprylar som bara ligger där på vinden eller i källarutrymmet? De kan komma väl till pass på något utlåningsställe. Söndagen 10 september är det dags att lämna in dem till en av 58 insamlingsplatser över hela Sverige.

TEXT: KERSTI WISTRAND

För två år sedan startade sportjournalisten Ida Björnstad en stor insamling av begagnade sportprylar över hela Sverige. Nio ton utrustning samlades in och delades ut till barn och ungdomar som därmed fick möjlighet att idrotta oavsett ekonomiska förutsättningar. Läs mer

Nu är det dags igen och man har gått ett steg vidare. Sven-Erik Persson i Deje utanför Karlstad startade en fritidsbank, dvs ett utlåningsställe för idrottsprylar. Det fungerar som ett slags bibliotek, där man fritt kan låna det man behöver under två veckor. På de välfyllda hyllorna finns allt man kan tänkas behöva: fotbolls- och idrottsskor i olika storlekar, ishockey- och bandyklubbor, hjälmar, bollar i olika storlekar, inlines m.m.

Några föräldrar på plats berättar glatt:

– Det är så fantastiskt! Jag har tre döttrar i skolåldern och nu kan vi låna skidor och skridskor till dem istället för att köpa något som de kanske använder några gånger under friluftsdagar och sedan växer ur.
– Så roligt! Nu kan hela familjen pröva på nya aktiviteter med hjälp av andra slags idrottsprylar än dem vi har!

Målet för insamlingen 2017 är att fortsätta och bygga upp mängder av fritidsbanker över hela Sverige. Så snälla, gå upp på vindar och ner i källare och leta och rota och lämna in på någon av insamlingsplatserna! uppmanar TV4.

Här kan du se avsnittet ur Nyhetsmorgon: Läs mer:
och här finns mer information Läs mer:

1 COMMENT

  1. Under morgonen 11 september meddelar Ida Björnstad glädjestrålande att svenska folket gett 29 ton idrottsprylar samt 450 000 kronor! Och tänk att det hela startade med att hennes föräldrar en gång i tiden inte hade råd att köpa skidor till henne! Fantastiskt hur en motgång kan ge förmåga att vändas i en så stor humanitär insats!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.