Kinas planer – ett hot?

3
700

Kina vill expandera på rysk bekostnad. Detta är det intryck Kersti Wistrand fått efter samtal med ryssar under årens lopp.

TEXT: KERSTI WISTRAND

”Sveriges säkerhetspolitiska läge är försämrat efter Rysslands agerande i Östersjöområdet på senare tid!” Så uttryckte sig försvarsminister Peter Hultquist i TV1:s rapport den 26 juni.

Så visas på hur ryskt jaktflyg provocerande flyger nära ett svenskt signalflygplan i internationellt luftrum där alla länder har rätt att flyga. Sverige har redan framfört en s.k. diplomatisk protest till Ryssland.

Vi får även veta att två kinesiska örlogsfartyg är på väg till Östersjön, där de ska samöva med ryska flottan i juli. Det är första gången i historien som denna typ av samarbete i Östersjön äger rum mellan Kina och Ryssland.

I övningen ingår världens största atomdrivna U-båt, den ryska 172 meter långa bjässen ”Dmitry Donskoy”. Denna är hemmahörande i Severodvinsk i nordvästra Ryssland, där den idag används som en testplattform för ballistiska missiler. SvD har tidigare meddelat att den ska förflyttas utmed norska, danska och svenska kusten och in på Östersjön mot St. Petersburg där den ska delta i en parad i juli (1). Nu meddelar alltså TV1 att en övning i Östersjön ska äga rum.

Robert Dalsjö, forskningsledare på FOI, menar att man nu inte enbart säger saker utan även tar till ”ett säkerhetspolitiskt kroppsspråk”:

”Genom sitt agerande vill Ryssland visa sig stort, starkt och hårt. De vill visa att de inte tycker om vad de små staterna gör utan menar att man ska anpassa sig.”

Robert Dalsjö menar dock att ingen allvarlig risk eller krig som rör Sverige föreligger, men menar att det inte längre kan uteslutas att en konflikt kan komma att uppstå i vårt närområde. Försvarsminister Peter Hultquist menar också att risken fortfarande är låg, men att Sverige måste förhålla sig till det som sker och uppdatera svensk militär förmåga. Sålunda införs mönstring och militärtjänst om än i mindre skala än tidigare. I veckan kallas 6 000 ungdomar födda 1999 till mönstring. 1 500 av dem är frivilliga kvinnor.

Hur ser situationen ut från rysk synvinkel?

När jag någon enstaka gång har möjlighet att träffa ryska vänner utan för Rysslands gränser, har jag möjlighet att få lite inblickar, vilket jag kort redogör för nedan.

I Ryssland lever folket med en stor rädsla inför hotet från NATO. Många talar ofta om vad som sker. Den äldsta generationen har minnen från andra världskriget och deras barn har ”ärvt” rädslan efter belägringen av Leningrad och krigen inne i sitt land. Under andra världskriget (1939–1945) dog drygt 20 miljoner ryssar. Det är en tredjedel av de 55–60 miljoner som man beräknar dog allt som allt under andra världskriget, både militära och civila offer. I stort sett varje familj och släkt blev berörda. Ryssland är därmed utan jämförelse det land som drabbades hårdast och rädslan finns därunder även i vår tid och späds naturligtvis ytterligare på av NATO:s politik. Dessutom är det svårt ekonomiskt för många av dagens ryssar.

Ryssarna är sålunda väl medvetna om att USA har hundratals (ca 600?) militärbaser på alla kontinenter, medan Ryssland endast har tre enligt mina talesmän. I själva verket har jag sett västerländska uppgifter på omkring 20 ryska militära installationer. NATO omringar hela Ryssland, vilket man är väl medvetna om och fruktar inom landet (2). Alla NATO-övningar i rysk närhet upplevs även som skräckfyllt hot – vad vill USA egentligen och vilka är NATO:s framtida planer med Ryssland?

Hotet från Kina

I mina mer än 25-åriga kontakt med ryska vänner har jag upplevt deras rädsla för att kineser ska invadera landet utan tillstånd. Då avses vanliga kineser, inte militärer. Detta har i viss mån skett i gränsområdena mellan Kina och forna Sovjet/ Ryssland. Kina har en enormt stor befolkning och dess invånare söker obruten mark. Man sänder in kvinnor och barn först. Rysk militär har inte velat hejda dem med våld och efter ett tag har männen följt efter över sydliga gränsen i Asien. Det är känt hur kineserna etablerar sig i mängd i Afrika och det vore ekonomiskt mycket svårt för den fattiga ryska befolkningen om något liknande hände i deras land.

Någon vecka innan TV1-rapporten den 26 juni fick jag genom mina ryska kontakter veta att Kina mot Rysslands vilja fått igenom någon form av avtal. Jag frågade tyvärr inte mer om detta, men jag fick det absoluta intrycket att det är Kina som dikterar villkoren. Anledningen till närmandet till Ryssland är Trumps aggressiva politik öster om Kinas närområde, där denne hotat slå till mot Nordkorea, och bl.a. har låtit amerikanska bombplan flyga över området. Läsare av denna artikel ombedes följa med i framtida rapporteringar i svensk press, men då gärna ha denna information i bakhuvudet.

Ryssland bröstar sig inte för att sluka ”små stater” som gärna görs gällande i NATO:s propaganda. De försöker visa att de kan försvara sig i rädsla för NATO:s politik och på så sätt avvärja hotet. Kineserna torde ha komma hit till Östersjöövningarna av egen kraft och av egna orsaker.

En upptrappning, ja visst, men orsakad av amerikansk politik. Jag står fast i min åsikt: Sverige bör behålla den neutralitet vi i alla fall till synes har, och på inga villkor gå med fullt ut i NATO.

Kersti Wistrand

Referens:
1. https://www.svd.se/rysk-atomubat-pa-vag-till-ostersjon-vacker-oro
2. Karta http://media.newsvoice.se/2017/03/USAs-militarbaser-Agneta-Norberg.jpg
3. Russia and China to hold a military exercise in the Baltic Sea
4. China, Russia To Hold Joint Military Drills In Baltic Sea After Trump Visit
5. Beijing in the Baltics: China’s Unique Response to South China Sea
6. Russia and China challenge NATO in the Baltic sea

3 COMMENTS

  1. HELT rätt: “En upptrappning, ja visst, men orsakad av amerikansk politik. Jag står fast i min åsikt: Sverige bör behålla den neutralitet vi i alla fall till synes har, och på inga villkor gå med fullt ut i NATO.”
    P Hultquist & co kastar våra skattekronor i sjön (“Gotlands-försvaret”) p.g.a att US-generalerna behöver ön som Server inför ev. framtida krig. Alla pratar om viktig strategisk plats … och det var det fram till Valdemars brandskattning av Visby 1361. Nu är det bara “munväder” som alla upprepar utan att kunna förklara.
    – I brist på sakligt underlag: Spel för gallerierna !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.