KI:s vice rektor Martin Ingvar under intern utredning

6
2224
Martin Ingvar (wikicommons)
Martin Ingvar (wikicommons)

Karolinska institutets vicerektor professor Martin Ingvar utreds enligt tidskriften Dagens medicin 2017-04-26 av en internrevision och har tagit timeout från delar av sina uppdrag.

Inslag i DN samt i radions och TV:s nyhetsrapportering igår kväll  och idag (27 april) gör gällande att en högt uppsatt chef på Karolinska institutet är under utredning efter att ha sålt en produkt som utvecklats av institutet:
– Han vidareutvecklade en ID – plattform som tagits fram med bidrag från KI och landstinget. Totalt ska han ha fått 4,4 miljoner kronor för produkten. Chefen anser att han själv äger rättigheterna till denna IT-plattform.

Humanism och kunskap kan avslöja att denna chef inte oväntat är KI:s vice rektor Martin Ingvar, som även figurerat i samband med en annan skandal då den s.k. Osherdonationen på 43 miljoner försnillades. Donationens syfte var att skapa ett centrum för vetenskaplig forskning runt de olika alternativa metoder och medel som florerar i medicinens värld, men därav blev intet och pengarna gick till annat. Se LÄNK

Professor Martin Ingvar är ordförande för styrgruppen i det gemensamma it-projektet som heter Program 4D. Bakgrunden till affären är ett delprojekt däri, nämligen en IT-plattform som tagits fram för att föra ihop information från bland annat journaler, kvalitetsregister och biobanker och göra det tillgängligt för både forskare och patienter. Syftet med Projekt Program 4D är att ta fram nya vårdmetoder och mäta vårdkostnader för artriter, bröstcancer, typ 2-diabetes och hjärtsvikt. Sedan starten 2013 har projektet fått totalt 133 miljoner kronor i anslag från landstinget och KI.
Martin Ingvar har vidareutvecklat it-lösningen och tillsammans med vd:n för 4D-projektets it-leverantör genom ett nystartat bolag nu i februari sålt den vidare för 2 miljoner kronor samt 100 000 aktier till ett värde av 4 miljoner kronor.

Internrevisionen ska nu undersöka om Martin Ingvar har handlat lagligt. Han har under utredningen tagit time out som ordförande i styrgruppen men kvarstår som vice rektor. LÄNK

Själv försvarar sig Martin Ingvar mot anklagelserna och hänvisar till att lärare vid universitetet äger rättigheterna till sina idéer och forskningsresultat. LÄNK

Det ska bli intressant att följa utvecklingen av utredningen som kommer att ta max två veckor.

Som utomstående betraktare kan man inte annat än att förundra sig över den machokultur och bristande etik som tycks råda inom Karolinska Institutet. Osherskandalen, Macchiariniaffären med konstgjorda luftstrupar, miljonrullningar i utbyggnaden av KS och nu detta. Ett arbetsklimat med starka inslag av nepotism där de hårdföra lyfts fram och sätter sig på dem med lägre befattning. Samtidigt en försnillning av kapital som genom vården kunnat gynna oss vanliga människor bättre.

/HK

6 COMMENTS

    • Denna syltburk verkar oerhört vid och närmast bottenlös innehållande mestadels en flyktig version av sylt…förhoppningsvis hittar någon…eller stöter på en och annan ditplacerad råttfälla i behållaren…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.