Alla donationer till mig!

2
1225
Martin Ingvar (wikicommons)

Vi har fått lite inside information från folk som arbetat på Karolinska Institutet och som responderat på Martin Ingvars senaste ”affärer” och internutredning.

TEXT: DAG STÅÅLSJÖ

Först och främst, det har förekommit flera internutredningar på KI. De ledar aldrig till annat än möjligen reprimand.
Macchiarini-skandalen kunde ha gått åt samma håll om det inte blivit så uppmärksammat och att starka krafter krävde en utomstående objektiv utredning.

”Själv försvarar sig Martin Ingvar mot anklagelserna [om att ha tagit för sig av utvecklingen av en ny modell] och hänvisar till att lärare vid universitetet äger rättigheterna till sina idéer och forskningsresultat.”

Karolinska Institutet är en statlig myndighet. Begreppet staten kan inte missförstås: det är alla medborgarna i ett land, som via skattemedel finansierat verksamheten.

Att då – för egen snöd vinning – tillskansa sig resultaten av denna gemensamma verksamhet måste betraktas som moral-etiskt helt förkastligt. Om inte, ja, då tycker jag att många andra grupper i samhället skulle kunna göra likadant, men hur 17 skulle Sverige då se ut? Som en klassisk bananrepublik, eller hur!?…

Drar man det ett stycke längre så kan man tänka sig att en utredning om olagligt förfarande faktisk för ovanlighetens skull leder till en polisutredning och sedan till åtal. Fast enligt alla våra kontakter så sker aldrig det om KI själva står för utredningen.

…Kanske dags att införa titeln ”Årets Försnillare”!?

Andra KI medarbetare formulerar sig så här:

Från första dagen jag började på KI kände jag tydligt av denna underliga machokultur och över åren blev den allt värre och värre. I dag verkar hela golvet ha gått ur verksamheten.


Martin Ingvar är den mest kända av alla som försnillat forskningsmedel.

KI belönar hans framgång då han lyckades försnilla Osherdonationen (43 miljoner kr) med att i år få ansvaret för donationsfrågor på Karolinska Institutet. Det är som att be den onde försvara moralen. Och javisst ja det har han ju gjort:

”Annars blir det omöjligt för staten att upprätthålla grundläggande moraliska anspråk,”

Undertecknat Martin Ingvar, Christer Sturmark och Åsa Wikforss, DN debatt 22 mars 2015.

DN ja, … Dagens Nysning.

Och nu denna dag 1:a Maj så har vi alltså skymtat herr Ingvar i eget tåg demonstrerande för att alla pengar ska gå till direkt till hans privata konto.

D.S

2 COMMENTS

  1. Påminner om Peter C Götzsche’s bok
    ”Dödliga Mediciner Och Organiserad Brottslighet”!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.