Tack för entusiasm och framtidshopp, Hans Rosling!

1
1087
Hans Rosling om båtflyktingar

Hans Rosling om båtflyktingar

Den världsberömde professorn och läkaren Hans Rosling (1948–2017) lämnade vår tillvaro den 7 februari. Han arbetade med globala utvecklingsfrågor och ägnade stora delar av sitt yrkesliv åt hälsoarbete och fattigdomsbekämpning i några av världens fattigaste länder. Med en aldrig sinande optimism ingav han hopp och förklarade komplicerade globala folkhälsoproblem och dess samband med ekonomi på ett pedagogiskt och konkret sätt som alla förstod.

TEXT: KERSTI WISTRAND

– Du var och är en stor inspiration för världen! Tack för ditt livsverk, Hans Rosling! I en tid då alldeles för många intressenter talar i egen sak och förvränger fakta för egen vinning, steg du fram och förklarade komplicerade skeenden i världen på ett träffsäkert sätt.

Ibland med powerpointpresentationer och diagram med färggranna bubblor i olika storlekar som kunde symbolisera t.ex. barnöverlevnad eller den ekonomiska tillväxten i olika länder; ibland med färggranna klossar som staplades på varandra för att åskådliggöra statistiska fakta. I ”Hela Sverige skramlar” använde du dig av de 12 000 personerna i galapubliken i Globen för att förklara storleken på tragedin i Syrien. Andelen som kommit till Sverige motsvarade de tre första raderna på främre parkett, sa du, och hälsade dem sedan välkomna. LÄNK

Ja, du var verkligen en skicklig estradör som älskade att stå på scenen och trollbinda din publik med snabbhet, elegans och humor i presentationerna. Drivkraften bakom det hela var din stora människokärlek och strävan att visa fakta och inge hopp att världen faktiskt går framåt när mänskligheten hjälps åt. Som tur är finns många av dina föreläsningar bevarade på TED talks. Liksom den datorgrafik som din son och sonhustru utvecklade och som kommer att fortsätta att användas framöver.

Världen behöver fler människor som du, nu mer än någonsin. Vi behöver kunskap för att skingra oro och sticka hål på fördomar; för att ge oss förståelse och mål att sträva mot. Du gav kunskap och inspiration i kombination med värme och omtanke för dem som har det allra svårast i världens fattiga länder. Efter det att du för SIDAs räkning gjort en utvärdering av läget i Angola, gav du rådet att ge alla pengarna till de läkare som kunde ge sig ut på de svåraste platserna där de verkligt stora behoven fanns. Du var strax därefter med att grunda den svenska sektionen av Läkare utan gränser och lärde oss svenskar att öppna famnen för dem som behöver hjälpen mest.

Överhuvudtaget visste du vad du talade om efter lång erfarenhet som ”läkare på fältet” i många afrikanska länder. När ebolan spreds i Västafrika reste du på eget bevåg dit 2014 och hjälpte till att informera och organisera hjälparbetet. Så småningom sjönk dödstalet från femtio till en per dag för att till slut försvinna för gott.

Visst hände det att du fick kritik [1], men du kunde bita ifrån och var alltid en obotlig optimist. ”Det omöjliga är möjligt!” var din paroll. På you tube finns många populära klipp.

Hela världen har reagerat på din allt för tidiga bortgång. En av dem är Bill Gates som kallar dig ”en sann inspiratör”: LÄNK

Jag vill här endast citera utrikesminister Margot Wallström [2]:

”Åhh, vad vi kommer att sakna Hans Rosling! En klar och tydlig pedagogisk röst som gav oss fakta och kunde krydda det med berättelser och symbolik och scener som han spelade upp för oss för att beskriva viktiga händelser i världen och för sådant vi borde ta större ansvar för. Han kommer definitivt att saknas oss!”

Slutligen en SvT-video (inspelad 2010) om Hans Roslings liv: LÄNK

Kersti Wistrand

Referenser:

1. Svenska Dagbladet: LÄNK
2. Margot Wallström i Aktuellt, TV2 kl 21.00 den 7 februari.

1 COMMENT

  1. Härligt att läsa om Hans Rosling en sann humanist med mycket humor och som med alla sina tabeller, ballonger m.m. åskådliggjorde på ett enkelt sätt hur världen förändrades till det bättre! Tack Kersti för en fin artikel

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.