Vernissage inledde oktobermötet

0
1243
Jeanette och Peter Czerniak, vernissage 29 okt 2016 Foto BP
Jeanette och Peter Czerniak, vernissage 29 okt 2016 Foto BP

Humanism  & Kunskaps månadsmöte den 29 oktober inledde vi med att besöka Peter Czerniaks vernissage på ett soligt Stockholm söder.

TEXT/FOTO: Börje Peratt

Om man har följt Peter Czerniaks utveckling under några år som gått från en brun till en blå period så har han nu öppnat upp för att använda alla färger på paletten. Hans skildring av Stockholm har alltid varit den ensamme iakttagarens. Och på något sätt ger nu färgen en ytterligare dimension. Jag tyckte mycket om vyerna över takåsarna men mina fotografiska bilder gav inte rättvisa åt detta så jag uppmanar var och en till ett besök. Har man läst Fogelströms ”Mina drömmars stad” ur han Stockholmssvit så kan Czerniak tillföra en ny dimension av poetisk existentialism.

Stort tack alla medlemmar som slöt upp och de som vanligt mycket intressanta diskussioner och visioner som kom fram. Nästa konstnär som vi kommer att uppmärksamma är Marianne Hjort af Ornäs som ställer ut den 19-20 november på café Ett Skafferi i Midsommarkransen (Stockholm söder).

Vi diskuterade också plats för prisutdelning till Åsa Simma som tilldelas Universe Globe ”för samekvinnans röst ut i världen”. Den äger rum 10 december vilket råkar vara Nobeldagen.

”Läkaren som vägrade ge upp” visades denna dag i Falun. Några kommentarer på facebook:

Har sett denna film nu idag. Filmaren Börje Peratt har gjort en fin spegling av Dr Erik Enby och hans arbete. Hoppas på att den visas på Smultronstället igen. Rekommenderar den varmt!

Jag blev OTROLIGT berörd av filmen.

Jag skulle vilja basunera ut denna films budskap till HELA världen, så att världens sjuka och deras anhöriga åtminstone får MÖJLIGHET att välja vilken behandling de vill ha…

… tacka Börje för en FANTASTISK, ledsam och ”LIVS”-viktig film…

Nästa visning 1 december i Partille utanför Göteborg.

Innan dess håller Rita Schwarz sitt seminarium 29 november: ”Öppna ditt fönster – för kontakt, kommunikation och förståelse” om kommunikation med äldre med demens. Se artikel

Kan också meddela att att vi blir alltfler och att besöken på vår hemsida stadigt ökar. Vi märker att många artiklar har en lång livslängd. Vi uppskattas för kunskapsbildande innehåll och för den vetenskapliga kvalitén. Kommande HK-möte i Stockholm är den 26 november. Personlig kallelse som vanligt till HKmedlemmar.

Börje Peratt
Humanism & Kunskap

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.