Läkaren som vägrade ge upp-dokumentärfilm

7
533

Producent Börje Peratt och Fotograf Lars af Sillén (Foto: Anna Hallgren)

”Läkaren som vägrade ge upp” är en dokumentärfilm om Dr Erik Enby av filmaren Börje Peratt med premiär den 24 maj 2016, Bio Victor, Filmhuset i Stockholm.

För mer utförlig information om innehåll och genomförande gå till Vetapediaartikeln

Handling

Filmen handlar om Göteborgsläkaren Erik Enby och hans ungdomskärlek Gunnel Enby som fick polio, 16 år gammal. Han bestämde sig för att bli läkare och forska på sjukdomens orsak. Han fann en naturmetod att hjälpa även svårt sjuka och har behandlat ca 40 000 patienter. Här ställs frågor om varför han har stoppats och av vilka.

Historik

Journalisten Ulla Premmert tog initiativ till att förmå Börje Peratt bli intresserad av projektet. Peratt sökte information och startade en Wikipediaartikel för att se om den kunde visa på ett intresse för Erik Enby. Peratts motiv att göra filmen stärktes enligt Peratt då artikeln deleatades av Wikipediaguerillan/ VoF. En nystart av en Wikipediaartikel säkrades sedan på Vetapedia. Detta låg till grund för att blockera Peratt från Wikipedia och det blev enligt Peratt avgörande för att ta beslut att göra dokumentären.

Budget

Filmen är crowdfunded och målbudgeten 150 000 överskreds och gav ca 164 000. Samtidigt var den planerad för en 45-50 minuters dokumentär och det blev istället en långfilmsdokumentär på 1 timme och 52 minuter.

Produktion

Manus AV-produktion AB är ansvarig för produktionen, inspelning och teknik.
Föreningen Humanism & Kunskap har i samverkan med Föreningen Kulturnätet medverkat för att genomföra crowdfunding och sprida information. Studiefrämjandet har supportat evenemang.

Team

Producent, manus, regissör, klipp:
Börje Peratt

Fotografer:
Lars Af Sillén
Hans Welin
Börje Peratt
Joel Sundqvist, steadycam

Lokalansvarig Göteborg:
Anna Hallgren, dessutom casting och medverkan i scenen Husrannsakan.

Postproduktion:
Anders Dahl

Grafisk design och poster:
Kim Peratt

Musik:
Kim Peratt

Distribution

Filmen sprids först via biografer. Efter Stockholmspremiären 24 maj följer Göteborgspremiär 2 juni 2016. Filmen är finansierad av folket och meningen är att den också ska spridas av folket. Se visningar.

Recensioner

Kersti Wistrand, Premiären på Börje Peratts film ”Läkaren som vägrade ge upp”, Humanism & Kunskap, 26 maj 2016

Länkar:

Officiell sida
Svensk Filmdatabas
IMDb

7 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.