Ny studie från Karolinska institutet tyder på goda hälsoeffekter av en antroposofisk livsstil

0
1695

Alladin
I ett nyhetsinslag i SVT 1 den 30 maj intervjuades en allergiforskare, Johan Alm, på Karolinska institutet om resultaten av den sk Alladinstudien.

TEXT av Carl Johan Ljungberg

Johan Alm har i ett forskningsarbete som pågått under tolv år granskat förekomsten av allergier hos barn, liksom prövat tänkbara orsaker till dessa allergier. I den så kallade Aladdinstudien har han nått en preliminär slutsats som för många kan verka oväntad. Han har nämligen funnit att barn som lever i antroposofiska familjer visar sig ha klart mindre allergiproblem än barn hos normalpopulationen. (Uttrycket används här givetvis rent deskriptivt).

Förekomsten av allergier i familjer med en antroposofisk livsstil visar sig närmare bestämt vara enbart hälften så hög som hos andra barn. Vad kan då förklara en så påtaglig skillnad?

Johan Alm säger: – Det är inte helt orimligt att tro att den här miljön som de växer upp i är lite lugnare och lite mer genomtänkt, och då är det inte konstigt att tänka sig att det påverkar barnets stressnivå.

Johan Alm uppger också att han nått denna slutsats efter att ha prövat och förkastat andra förklaringar. Tidigare har man exempelvis antagit att en uppväxt i lantliga omgivningar kan ge positiva hälsoeffekter, men barnen i Järna bor i de flesta fall i lägenheter. Antroposofernas omdiskuterade vaccinationsmotstånd verkar heller inte ha någon större inverkan på barnens hälsa.

Alm betonar att teorin om den lägre stressnivån ännu inte är helt underbyggd, men menar att man kan betrakta den antroposofiska miljön och dess mer ordnade livsföring som en viktig orsak.

Carl Johan Ljungberg

Referens Alladin-studien

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.