Tack till samerna på deras nationaldag

1
1293

sina fångar ren

För er som inte har möjlighet att ta er till något firande av samernas nationaldag idag, ges här möjligheten att knyta an till den naturmänniska vi alla bär inom oss genom denna vackra videofilm från 1999. Vi får följa Stina Lundberg Dabrowski på en hisnande vacker färd då hon till häst får uppleva hur några samer i en jämtländsk sameby samlar in sina renhjordar.
Stina om Samer SVT Öppet arkiv

renar1.
Det är september och renarna ska samlas in, säljas och slaktas. Det är väldigt viktigt för det är detta som ska bli årets inkomst.
Förr gick alltid samerna till fots när de skulle samla in sina renar. På 60-talet började de använda skoter och sedan motorcykel. I slutet av 90-talet gjordes försök med hjälp av EU-bidrag att använda häst i just denna sameby i den södra fjällkedjan.
Med ridturer upp till tio- tolv timmar per dag i det vackra fjällandskapet blir detta den mest omtumlande och exotiska resa Stina någonsin gjort.

Vi passar också på att tacka samerna för den viktiga länk de fortfarande utgör till naturen och allas vår Moder jord.

Kersti Wistrand

1 COMMENT

  1. Varmt tack Kersti för denna påminnelse om ett fantastiskt naturfolk, som vi har förmånen att fortfarande få ha inpå våra knutar här i Sverige. När jag växte upp i Hammerdal i Jämtland var de ändå närmare. Vi såg renskiljningen på vår sjö utanför vårt barndomshem.
    Det var en underbar och mycket sevärd dokumentär som Stina gjort.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.