Dags för extern utredning av Osher Centrum

0
1240
Newsvoice, T. Sassersson ©
Newsvoice, T. Sassersson ©

Karolinska institutet har i samband med Macchiarini-skandalen tvingats till omprövning av beslutet om internutredning av egna missförhållanden i samband med  forskningsfusk. Men det finns fler upprörande fall och exempel på brister i utredning av KI.

Det har förekommit ett stort antal tveksamheter kring forskares etiska uppträdande, och hantering av donationer och skattemedel. När det uppdagas brister och kritik som kräver utredning anstränger sig KI alltid om att få till en internutredning. Det leder i stort sett alltid till frikännande och att man slätar över eller snarare mörkar det som hänt. Det är självklart att allvarliga brister ska utredas externt i en oberoende revision. Hur kan KI ständigt komma undan detta jäv?

Torbjörn Sassersson genomförde (2011-2013) en omfattande journalistisk granskning av Karolinska Institutets förskingring av Osher-donationen på 43 miljoner kr. Sassersson visade på hur illa det blev då KI gjorde en ”internutredning” på en uppenbar kriminalitet begången av egna anställde.

Sasserssons granskning kan mycket väl ligga till grund för att ta upp en extern utredning: Osher Centrum: KI vill inte besvara fler frågor – Lokaler låsta och skylten är borta.

”Efter att ha rådfrågat en jurist om hur avslaget från Förvaltningsrätten kan överklagas blev bedömningen att det inte går att komma längre. Så här långt kan en journalist maximalt komma.” Länk

Torbjörn Sassersson borde för detta arbete ha nominerats till Stora Journalistpriset.

Det märkliga var att ingen annan journalist tog upp problematiken. Endast en forskare på KI som internt genom egna iakttagelser konstaterade hur illa det låg till. Också detta har Sassersson publicerat i artikeln: Osher Centrum granskas av professor Johan Thyberg, KI.

Efter omfattande kritik mot Karolinska Institutets etiska och vetenskapliga ofullkomlighet i samband med KI-kirurgen Paolo Macchiarinis forskning och operationer av konstgjorda luftrör har KI nu tvingats acceptera kritiken.

Flyktvägen är stängd, dvs en internutredning som innebär att man ”undersöker” sig själva, i strid mot principer för revision, och KI måste nu acceptera det självklara rättesnöret och utsättas för en helt och hållet extern utredning.

-Det här är väldigt allvarliga saker och det är väldigt viktigt att det tas emot på ett seriöst sätt. Det finns en risk att man kan uppfattas som jävig, säger professor Nelson Follin (Karolinska sjukhusets chefsläkare).

Att KI nu tvingats till detta beslut riktar också blicken mot internutredningen av Osher Centrum. En donation på 43 miljoner som förskingrades under professor Martin Ingvars överinseende och ett bedrägeri som sopades under mattan av KI´s mörkläggning. LÄNK

Börje Peratt

Källa: Text TV 20160204

KI´s mörkläggning av bedrägeriet mot Osher Centrum bör också få extern utredning.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.