Gerillaslöjd på Mariatorget i Stockholm

0
975

skulptur 1_Kersti Wistrand
Fryser de stackars stayerna, träden och lyktstolparna på Mariatorget? De har åter igen smyckats med värmande fodral i garn och spets. Vem har gjort det och varför? Kersti Wistrand har undersökt företeelsen.Ta del av Bildspelet med Kerstis bilder

TEXT och FOTO: KERSTI WISTRAND

Den tolv grader kalla och gråa söndagförmiddagen den 14 januari passerade jag över Mariatorget i Stockholm. Åter igen kunde jag häpna och glädjas över den färggranna gatukonsten som klädde delar av Mariatorget. Nej, det var inte första gången, men aldrig tidigare hade gatukonstnärerna varit så flitiga som denna kalla vinterdag. Midgårdsormen i ”Tors fiske” hade liksom Swedenborgsbysten fått sig en färggrann halsduk, statyflickan ”Snöklockan” hade fått en chockrosa kjol i tyll och änglastatyn mitt emot henne en tjock stickad mössa. Stackars Snöklocka – det är klart att hon fryser! Att stå där naken mitt i vintern kan inte vara en höjdare – varför har jag inte tänkt på det tidigare?

Jag drar på munnen och börjar vandra runt bland installationerna. Många träd har värmande fodral med budskap: ” Vi har ont om jordklot”, ”Livet är en sexuellt överförd åkomma och dess dödlighet är 100 %”, ”Du duger”, “Lev så länge du lever”, ”Kärleken ändrar världen”, ”Var rädda om varandra” …
-Åh, så klokt och typiskt kvinnligt! Det måste vara kvinnor som ligger bakom och har bombarderat Mariatorget med färgglädje och kloka ord. Men vilka är de då? tänkte jag där jag strosade runt.

Men se här! En signatur: Ariadnes döttrar. Jaså, det är så de kallar sig. Sagan om Ariadne hör ju hemma i det antika grekiska världen. När Theseus skulle offras till tjuren Minotaurus i labyrinten på Kreta, ger Ariadne honom ett garnnystan med vars hjälp han ska kunna finna vägen ut när han dödat tjuren. Jag får väl gå hem och googla och se vilka dessa svenska kvinnor är.

Väl hemma finner jag flera intressanta artiklar på nätet. Yarn bombing, garnbombning, som man kallar det internationellt, förekommer i USA och i många europeiska länder. Enligt engelska wikipedia har företeelsen sin början i och med att Magda Sayeg från Houston 2005 fick en idé att klä handtaget till sin boutique med färgglatt garn. Detta utvidgades till andra allmänna föremål och idén spred sig sedan över hela Texas och världen i övrigt.

Yarn graffiti

Foto på Magda Sayeg ovan och hennes pionjärarbete LÄNK till youtubevideon

Den äldsta kända kvinnan som sysslar med garnbombning eller gerillaslöjd, som man även kallar det, är Grace Brett, 104 år och bosatt i Selkirk i Skottland. Hon tillhör en textilslöjdande kvinnogrupp som vill göra gatubilden lite gladare.

104-åring youtube

104-åringen YoutubeLÄNK

Och vilka hade satt upp garnkonsten på Mariatorget? En vecka senare fick jag svaret i lokaltidningen ”Mitt i Södermalm”. Bakom installationen står ett tiotal personer i åldrar mellan 25 och 80 år. De kallar sig Ariadnes döttrar och vill vara anonyma. Klockan fem på söndagsmorgonen den 14 januari hade kvinnorna pälsat på sig och smugit iväg för att under ett par timmar klä Mariatorget i sprakande färger. De var hela tiden rädda att polisen skulle dyka upp och stoppa dem:

”Vi gör det här dels för att det är så roligt, dels för att göra folk glada”, säger de och berättar att de fått inspiration från Frida Arnquist-Engströms bok ”Gerillaslöjd”, som utges av Hemslöjd.

Jag gick över torget nyligen. Installationerna är kvar så när som på några av statyerna, som åter står där och fryser.

Kersti Wistrand

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.