Samernas nationaldag

5
2068

Sami flag
Sami national anthem (Youtube)

Lördagen den 6 februari firar samerna sin nationaldag. Den samiska flaggan, som antogs 1986, kommer då att vaja på flera platser i Sverige, Norge, Finland och Ryssland.

TEXT: Kersti Wistrand

Samernas mäktiga nationalsång finns på nordsamiska, sydsamiska och lulesamiska. På svenska lyder första versen (av fem) sålunda:

”Nordvart nedom Karlavagnen
ser du Samelandet skymta:
Fjäll bak fjäll i fjärran blåna,
sjöar sträcka sig vid sjöar,
bergens branter, fjällens toppar
höja sig mot själva himlen;
bäckar brusa, skogar susa,
tvärbrant stupa stålgrå uddar
strävande mot stormigt hav.”

Hela nationalsången i text och musik kan du lyssna till här. LÄNK

Samernas nationaldag kom till i Trondheim 6 februari 1917 då både Nord- och Sydsamer från hela Nordkalotten samlades till ett stort landsmöte för att manifestera att de hade en samhörighet. Här berättar några samer i Lycksele om sin nationaldag:

Samer youtube
Youtube-Länk

På nationaldagen 2007 överlämnades en samisk flagga till Stockholm stad, där nationaldagen firas vid Stadshuset sedan dess. På denna plats sker i år en offentlig flaggceremoni nu på lördag kl. 9.00 -11.00 (fri entré), men redan kvällen innan inbjuds till berättarafton i Sensus regi i Medborgarplatsen,sal 402. Anmälan till (begränsat antal platser). Folkens museum vid Gärdet har ett digert samiskt firande med föreläsningar och samvaro mellan 12.00 och 20.00. Se vidare länken2  samt länken3 .

samisk-flagga-stadshuset200

5 COMMENTS

 1. Den 3 febriari 2016 meddelades i Gällivare domstol att:

  Tingsrätten förklarar att Girjas sameby i förhållande till staten ensam har rätt till jakt på småvilt och fiske inom Girjas samebys område på Gällivare kronoöverloppsmark 2:1 och att staten inte får upplåta jakt- och fiskerätt på området samt att Girjas sameby har rätt att utan statens samtycke upplåta jakt på småvilt och fiske på samebyns område. LÄNK

  Denna revolutionerande dom kommer sannolikt att utmanas. Inte kan väl staten erkänna sig som förlorare? Tills vidare gratulerar jag ändå till denna seger och delar samernas glädje. Urbefolkningens rättigheter har tagits tillvara.

 2. Kommer staten och mängder med jägare att acceptera detta?
  Det kan jag aldrig tänks mig! Detta skulle ju kunna vara en begynnelse till att andra idag åsidosatta grupper skulle kunna börja att kräva sina rättigheter, som faktiskt finns med i skilda sammanhang, Även i svensk lagstiftning!
  Men bara för att det finns med i lagstiftningen – så är det väl inte helt säkert att det tillämpas?- Eller hur?

  Tänk på alla vilka förlorar i domstol när försäkringsbolag använder sig av försäkringsläkare vilka under ed i domstol ljuger att drabbades skador beror på helt fiktiva orsaker – trots att när detta sker de bryter mot gällande etiska regler – vilket skulle kunna bli fängelse, skadestånd och att bli av med sin legitimation! Hur många professorer och docenter skulle inte då försvinna från ledande sjukhus och tvingas skaka galler, bli av med alla lättförtjänta extrainkomster de tidigare haft utan att ha behövt anstränga sig det minsta?

  Hur skulle då våra stora sjukhus klara sina verksamheter, för att inte tala om alla försäkringsbolag, som plötsligt skulle tvingas behöva betala ut alla ersättningar som utlovats i alla betalda försäkringspremier!

  – Det vore säkert, som amen i kyrkan – något helt omöjligt

  Vem skulle våga dra en regeringschef inför rätta för stöld av pensionärernas insparade pensioner, som hände under Göran Perssons tid

  – Det rörde sig visserligen bara om ett antal hundra miljarder kronor? Somliga räknade ut att det skulle ha blivit en hög av tusensedlar som lagda ovanpå varandra som visserligen skulle ha räckt långt ut tusentals mil ut i rymden – men hur skulle demokratin i Sverige klara av en sådan förödande historia?

  – Var det inte H C Andersen som berättade en historia om ”att det far gör är alltid rätt” – och det måste väl även gälla för den före detta landsfadern med namnet just Göran Persson!
  – Eller hur var det egentligen?
  – Vilka andra politiker från andra partier klagade då? Den gången – då det hände? – Eller senare?

  – Kunde det vara så att de blev helt tysta av häpnad? Eller var det så att de själva med glädje skulle ha gjort detsamma för att få alla sina vallöften att gå ihop efter ett vunnet val?

  Saken är nog den att det enda man säkert kan lita på – är att man aldrig kan lita på politiker och deras löften – inte heller allt som står i lagtexter som skulle kunna gå ”makten” emot …

 3. Bo Sonnsjö!

  Jag vill med min artikel hedra samerna till deras firande av sin nationaldag, något som de länge kämpat för och nyligen fått igenom. Så till den grad accepterat av den svenska staten att de utför sin flaggceremoni inkluderande sin vackra och stolta nationalsång vid Stockholms stadshus. Samerna är alltså på god väg framåt i vårt gemensamma samhälle och vi borde kunna glädjas med dem!

  Tyvärr tycks Du inte kunnat se och lyssna in detta utan hakar på med ett helt annat dig närliggande spörsmål – är det så här samerna bemötts och bemöts så kan jag förstå deras frustration ännu bättre!

  Med vänliga hälsningar, Kersti Wistrand

  • Kersti, även för engagerade kan det lätt bli så att de hamnar Off Topic. Dessa vill gärna få sitt sagt och då blir det ibland så att det verkar som att man man inte bryr sig om huvudspåret. Och det kan man ju tycka är brist på lyhördhet, förståelse eller rent ut av intresse för sakfrågan. Men jag kan också tänka mig att för en del blir det så att man skenar iväg på ett eget spår och egentligen inte menar illa.

 4. Ja, det är lätt att svepas med av mörkret i vårt samhälle och i världen. Och ibland svårt att se ljuset som ändå finns och som -vill jag tro- kommer att segra och då menar jag att det finns flera nivåer, inte enbart den synliga materialistiska världen. Tanken är fri och man kan rikta den på olika vis. Det gäller att också kunna se ljuset så att bitterheten inte tar över.

  Jag har förstått att H&K:s nättidning har flera äldre, sjuka och handikappade läsare, som alla har en stor och beundransvärd livserfarenhet. Jag tänker också på er när jag skriver, går på aktuella föreläsningar och utställningar och skildrar en del av detta utifrån min synvinkel i mina artiklar. Igår var jag t.ex. heldag på Folkens museum (Etnografiska) och lyssnade till intressanta föredrag om samernas historia och nutid. Jag har länge samlat fakta och kommer under våren att ha ett tema med ”Sameliv”, där jag allsidigt kommer att belysa samernas liv, även deras förhållande till naturen, kraftplatser och religion i äldre tider.

  Jag får tacka för era inlägg, Bo och Börje. Det visar på ett intresse för juridik. Först ut kommer jag på grund av era inlägg att snart skriva och publicera en artikel med ett referat av journalisten och författarinnan Lilian Ryd från Jokkmokk. I sin bok ”Tusen år i Lappmarken”, som bygger på två års research i tusentals dokument, visar Lilian Ryd hur förankrade lagarna kring samernas ägande och leverne är i vårt rättsamhälle. 700 års dokument finns samlade i svenska arkiv. Samerna liknades ibland med bönder och betalade tionde. De hade dessutom samma skattemannarätt som adeln och ägde sin mark genom att de betalade skatt. Enligt de gamla lagarna som förtfarande gäller, äger de fortfarande sin mark, fastän staten olagligt gör intrång på den.

  Samerna var högt ansedda inte minst på grund av sin leverans av skinn och andra råvaror. En omsvängning ägde rum i slutet av 1800-talet, då industrialiseringen krävde råvaror som skog och gruvmalm. Under 1900-talet utsattes samerna för liknande vidriga behandling som jag tidigare beskrivit i en del artiklar om indianerna i Nordamerika. Konstigt nog är vi mer bekanta med indianernas situation än samernas. Jag kommer alltså att i flera artiklar belysa vår egen urfolkning och deras situation, men som alltid försöka ta upp även den ljusa sidan och den viktiga betydelse de har för hela vårt samhälle än idag.

  Välkomna med i den framtida läsningen!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.