Nomineringar till Humanism & Kunskaps diplom 2015

2
1671
"Universe Globe" av konstnär Staffan Lessner, Sweden Crystal Design. Kristall-lampa som utdelas i samband med Diplomet den 5 december
"Universe Globe" av konstnär Staffan Lessner, Sweden Crystal Design. Kristall-lampa som utdelas i samband med Diplomet den 5 december
”Universe Globe” av konstnär Staffan Lessner, Sweden Crystal Design. Kristall-lampa som utdelas i samband med Diplomet den 5 december

Rösta fram Humanism & Kunskaps DIPLOM-MOTTAGARE för ”Livslång gärning i humanismens tjänst” 2015. Vi vill ha din röst senast 6 november. På Bokat eller på mail till Pia Hellertz. Röstberättigade är Medlemmar och stödmedlemmar

De tre nominerade är:

Ursula Flatters – Vidarkliniken, Järna   Nominerad av Ulla Premmert
Ursula Flatters är legitimerad läkare, specialist i allmänmedicin och utbildningschef på Vidarkliniken, antroposofiskt sjukhus i Järna. Hon har under mer än 30 år undervisat i Asien, Afrika, USA och Europa och verkat för att ge god, effektiv och holistisk vård samt sprida kunskapen om komplementär medicin via media. När den komplementära medicinen angrips ställer hon upp i debatter och skriver insändare och debattartiklar. Hon har förmågan att gå till kärnan och svarar balanserat, tålmodigt och insiktsfullt även då angriparen använder riktiga skamgrepp.
Vidarkliniken är sedan en tid tillbaka under hård press eftersom det undantag som gällt för behandling med antroposofiska mediciner inte längre accepteras. Starka krafter inom skolmedicinen motsätter sig att EU:s regler ska gälla i Sverige. Läkemedelsverkets utredning har resulterat i ett förslag som Ursula Flatters menar är krångligt, byråkratiskt, dyrt och i praktiken ogenomförbart. 
En utmärkelse till Ursula Flatters skulle betyda mycket för Vidarklinikens fortsatta kamp för att existera på sina egna villkor.
– Se artikel om Ursula Flatters på Humanism & Kunskap.

Inga-Britt Ahlenius  Nominerad av Pia Hellertz
Inga-Britt Ahlenius har orädd och kunnigt under många år granskat makten och avslöjat korruptioner. Hon har vågat ta upp svåra utmaningar, exempelvis krävt djupare utredning av Palmemordet. Hon har till och med riktat kritik mot FN.s generalsekreterare Ban Ki Moon som hon beskriver som en ”oduglig nolla”. Hon är en viktig förebild för kvinnor.
– Se artikel om Inga-Britt Ahlenius på Humanism&Kunskap.

Marika Formgren  Nominerad av Carl-Johan Ljungberg
Marika Formgren har som ledarskribent och senare som frilansjournalist drivit rätten att framföra åsikter enligt yttrandefriheten och god pressed. 
Hon verkar genom sin egen blogg och som fri skribent. 
Formgren har förvärvat god insikt om den svenska debattens olika maktcentra. 
Hon har likaså med god analytisk förmåga benat upp de låsningar och tabun som råder i dessa centra liksom bidragit med inlägg i olika debatter. 
Hennes reflektioner bygger hon på varsamt inhämtade fakta. Språket och beskrivningarna präglas genomgående av uppslagsrikedom och integritet. 
Inte minst detta år, då frågor om invandring, integration och flyktingmottagande har dryftats starkt känslomässigt, har Marika Formgrens inlägg med deras sans och distans haft stor betydelse.
– Se artikel om Marika Formgren på Humanism & Kunskap.

Diplomutdelning sker i samband med julavslutning 5 december.

Styrelsen
Humanism & Kunskap

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.