Spår

0
2242

spar-sundstrom_lena-hk

Spår (provläs)
Av Lena Sundström
Natur & Kultur (2013)

I december 2001, i kölvattnet efter 9/11, avvisades de egyptiska regimmotståndarna Ahmed Agiza och Mohammed Alzery från Sverige med hemligt CIA-flyg från Bromma till Egypten, stämplade som terrorister.

Då var Anna Lindh utrikesminister, Göran Persson statsminister och Thomas Bodström var justitieminister.

Agiza och Alzery handfängslades, fick andra kläder på sig och ögonbindlar samt stolpiller instoppade i baken och blöjor. Sen bar det iväg till långvarig tortyr i fängelser i Egypten. Innan avvisningen hade svenska regeringen fått ett löfte från Egypten om att Alzery och Agiza inte skulle torteras eller dömas till döden om de skickades tillbaka.

Journalisterna Sven Bergman, Joachim Dyfverman och Fredrik Laurin på TV4:s Kalla Fakta avslöjade detaljerna omkring den hemliga avvisningen av de två i en dokumentär, ”Det brutna löftet”, den 17 maj 2004.

För avslöjandet och inslaget i Kalla Fakta fick de Stora Journalistpriset 2005. Samma år fick de det prestigefyllda Overseas Press Club Award i USA för sitt avslöjande.

Det var första gången sedan priset instiftades år 1939 som det gick till svenska journalister.

9789175033075_200_spar_pocket
Nu har Lena Sundström dokumenterat journalisternas fantastiska arbete på ett sätt som verkligen imponerar. Under läsningen kändes det som om hon varit med dem hela tiden, själv observerat, lyssnat, upplevt, oroat sig och våndats med dem. Det är ju så man som läsare kan uppleva det när man läser skönlitteratur.
Men detta är inte skönlitteratur. Det är en redovisning av en skrämmande, nästan otrolig verklighet. Lena Sundström var inte där. Hon redovisar i det avslutande avsnittet ”Källor och kommentarer” (s.361) hur hon gått tillväga, vilka hon samtalat med och intervjuat, vad hon läst och undersökt. Det är en otrolig läsning. Det kan vara lätt att tycka att ”men det hände ju för 15 år sedan”.

Jag är dock ganska säker på att liknande saker händer även idag, även om omständigheter, orsaker, syften m.m. är andra. Under hela läsningen tänker jag på de asylsökande som får avslag och tvingas åka tillbaka till det land de flytt ifrån, på grund av bedömningar som gjorts av tjänstemän på Migrationsverket som inte har kompetens att göra dessa bedömningar, vilket exempelvis Uppdrag granskning avslöjat några gånger.

Pia Hellertz
Läs hela artikeln här Boksida

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.