26 maj, 2019

Skeptiker

Skeptiker kan härledas till begreppet tvivlare. Det är ett mentalt och emotionellt tillstånd som påverkar både logik och känslor. Det som kännetecknar skeptikern är ett sunt tvivel på sakernas tillstånd eller på fakta som inte är tillräckligt kontrollerade eller substantiellt grundade. Se mer Vetapedia

Spread the love
About Börje Peratt

Börje Peratt, filmare, författare, journalist, musikskapare, bildmakare, beteendevetare och forskar - "Om medvetandets uppkomst".

Comments

  1. Skepticismen och tvivel har en lång historia. Descartes är den som gjorde tvivlet till kunskapens och filosofins utgångspunkt och kom fram till sitt: “Jag tänker ,,, således är jag”. En av hans motståndare var Giambatista Vico, vars utgångsprincip var det s.k. “factum verum”: Människan kan bara förstå det som hon själv har skapat, det andra kan bara Gud förstå”. Allt detta är någorlunda känt, men den mest radikale skeptikern är nästan okänd: det handlar om den spansk-portugisiske filosofen och läkare Francisco Sanches, av judisk härkomst, som levde i Södra Frankrike vid sekelskiftet 1500-1600 och gav ut en skrift på latin som heter QUOD NIHIL SCITUR (Att man ingenting vet). Den börjar så här: “Inte ens detta vet jag: att jag ingenting vet”.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.