Joshua hyllas med nyskriven låt under pridefestivalen

1
654

SVT_Gomorron_Pridefestival_2015

Idag invigs Pridefestivalen på Kulturhuset i Stockholm för sjuttonde året i rad. Den inleds med en låt om Joshua som tvingades fly från Uganda när han kom ut som homosexuell.

TEXT av Kersti Wistrand

” När jag berättade hemma första gången att jag var homosexuell, tyckte inte min pappa om det. Han sa att jag skulle ge mig iväg hemifrån och aldrig återvända annars skulle han ringa polisen.”

Så berättar Joshua Kigozi. Hans far var en kristen pastor, men myndigheterna är så hårda i Uganda att det blir påföljder om inte homosexualitet anmäls till polisen. Joshua har idag kontakt endast med modern. Flykten till Sverige skedde för ett par år sedan efter det att han och hans pojkvän blev attackerade av en mobb på öppen gata. Hur det gick för pojkvännen har Joshua ingen aning om. Homosexuella har mördats och enligt Amnesty International är det förenat med livsfara om det kommer fram att man är homosexuell. Joshua säger att det dock finns poliser som någon enstaka gång ser mellan fingrarna. Är man rik kan man köpa sig fri. Idag är Joshua en av initiativtagarna till det nystartade projektet ”Newcomers”, en grupp för nyanlända hbtq-personer. (Hbtq: homo-/bi-/trans-/queer-sexuella.)
Låten är skriven av paret Maria Smith och Victor Thell. För ett par år sedan var de inbjudna att uppträda vid festivalen. I år inbjöd arrangörerna tre visskrivare att intervjua var sin hbtq- person om sina liv och sedan skriva en sång som kommer att framföras under festivalen.
Hur länge ska det dröja innan det blir tillåtet att vara öppet homosexuell i Uganda? Maria och Victor svarar att deras låt, som är skriven i jagform, visar på ett framtidsperspektiv och gissar att det kommer att ta ytterligare 50 – 100 år. De anser att det är en mänsklig rättighet att få älska vem man vill och vill därför att deras visa ska spridas till alla oavsett läggning. Intervjun och en liten del av låten kan du lyssna till här: LÄNK:  och här kan du lyssna till en annan visa som Maria Smith och Victor Thell skrivit: LÄNK:

Kersti Wistrand

Källor:
1. Klipp ur TV1: s morgonsoffa 29 juli 2015.
2. DN-artikel: Flydde trakasserier

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.