Godhetens mångfald får genomslag

0
1394

Erik Enby diplom motivering HK
Frihet handlar om att människans djupaste och högsta egenskaper får utrymme att växa och utvecklas. I denna frihet finns inget utrymme för elakhet eller förtryck.

Här råder humanismens grundvärden och viljan att medverka till en öppen, tolerant värld som erbjuder mångfald. När detta utmanas behöver vi klargöra varifrån inskränktheten kommer som hotar våra mänskliga rättigheter och vill förhindra vår frihet.

TEXT: Börje Peratt

Ett svårt hot mot vår frihet är inkvisitionen oavsett religiös, ideologisk eller vetenskaplig. I Sverige har vi idag en vetenskaplig inkvisition. Jag har granskat och beskrivit den i flera artiklar och återupprepar mig inte här. Andra har dessutom gjort det före mig och bättre som Ursula Flatters (LÄNK). Jämfört med det som pågår i Mellanöstern och Afrika kan man tycka att vi har ett lyxproblem. Vi i Sverige kastar oss inte i Östersjön och flyr undan. Men klimatet för demokrati, medievärlden och människa är definitivt påverkat på ett sätt som vi bör ändra på.

Vår tids inkvisition skulle vara chanslös om individen kunde klara av att stå upp för sig själv och tillsammans med andra bygga kraft för förändring. Erik Enby och alla som ställt upp för honom, Siv Wernborg, Ulla Premmert m fl är exempel på det. Vi kommer att kunna riva paradigm som för länge sedan är förstelnade och kontraproduktiva.

I täten går 2000-talets vetenskap under ledning av Ingemar Ljungqvist och med Bo Zachrissons artiklar. Leif Lundberg och Kostdemokrati är en annan kämpe. Torbjörn Sassersson med en lång rad artiklar i Newsvoice. Pia Hellertz engagemang går inte att ta miste på. Samtliga dessa har upptäckt och givit stöd åt Erik Enby långt innan Ulla Premmert tipsade mig om att göra en film om honom.

Ingen människa kan göra allt. Men varje människa kan göra något.

Mitt fokus nu ligger på att göra en dokumentär om Erik Enby. Läkaren som vägrade ge upp. Initiativet kommer från medlemmar inom Humanism & Kunskap. Jag driver projektet som fri producent (jmfr independent film) med stöd främst av HK väst (manusreferensgrupp och crowdfunding) och Föreningen Kulturnätet vars uppgift är att administrera och bygga projekt. Här ingår att söka extern finansiering och att skapa förutsättningar för TV-visningar. Konstruktionen garanterar att inga medel tas från HK. Crowdfunding blir särskilda öronmärkta donationer på ett eget ENBYFILMkonto. Konstruktionen innebär också att ingen drabbas privatekonomiskt utom att var och en bjuder på sin tid. Förhoppningen är att vi får ihop en budget för en 55 minuters TV-dokumentär.

Du kan se en 3 minuters trailer här.

Läkare Erik Enby Foto: Frank Palm i GP 1983-08-15
Läkare Erik Enby Foto: Frank Palm i GP 1983-08-15

Enby står för en teori och metod som bevisligen återställt hälsan hos patienter mer eller mindre omöjliga att hjälpa inom sjukvården. Visst han har inte lyckats med alla men i jämförelse med sjukvården så lär han enligt Ingemar Ljungqvists vetenskapliga studier (LÄNK) ha en respektabel framgång och eventuella biverkningar är inte att jämföra med de skador som läkemedel och sjukvårdens insatser kan föra med sig. Så mitt motiv här har flera perspektiv. Det rör rätten att få följa sitt vetenskapliga spår och att få det prövat. Det rör en metod som borde få forskningsstöd för att se om den kan ingå i sjukvården som accepterad komplementär medicin. Dokumentären kommer också att beskriva hur inkvisitionen agerat.

Varför skrämmer det VoF så att de måste satsa så mycket på att förgöra en enskild människa som kan ha en lösning på sjukdomsproblemet.

Enby har utsatts för ett justitiemord och ett mångårigt häxdrev.

Dan Larhammar har här grävt ned sig så djupt att han inte med bästa vilja i världen tycks kunna ändra på sin inställning. Tyvärr kan vi inte ignorera honom då han med sitt nätverk fortsätter skada enskilda människor. Vi bör också fråga oss vad det är för krafter bakom hans förgörelselystnad.

Ondskans underlägsenhet i antal uppväger sig med djävligheten. Godhetens överlägsenhet i mängd blir en kraft då var och en inser denna överlägsenhet och gör något för att bidra till en bättre värld.

HK-grupp Väst uppvaktar Erik Enby vid DIplomutdelning
HK-grupp Väst uppvaktar Erik Enby vid Diplomutdelning

En sak är säker om vi sluter oss samman och samverkar med goda mål är vi om inte osårbara så oändligt mycket starkare.

I nuläget försöker vi bygga upp ett filmteam i Göteborg som ska göra punktinsatser där. Vi har folket men behöver förstärka tekniken.

Jag bjuder in alla som vill se TV-dokumentären om Erik Enby förverkligad till att donera en slant. Liten som stor är den guld värd. Passar på att tacka för allt som kommit in. STORT TACK! Så möjliggjordes trailern och nu behöver vi en storsatsning för att fortsätta.

Siv Wernborg gör här en fantastisk insats för denna crowdfunding. I dagsläget har det kommit in straxt under 25 000,-. Vi behöver till årsskiftet få in 200 000 till.  Bland donatorerna finns kända filmskapare.

Börje Peratt

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.