Svensk läkemedelsindustri stagnerar öppnar för komplementär

3
728

löpande+bandet+medicinförpackning

Medan exporten från svensk läkemedelsindustri har stagnerat och antalet anställda halverats på tio år, så har den danska läkemedelsindustrin växt kraftigt.

Det största danska bolaget, Novo Nordisk, planerar att anställa ytterligare 6 000 personer i Danmark de kommande åren, säger forskningschefen Peter Kurtzhals till SR (Dansk läkemedelsindustri växer – svensk tappar)

Svenskt Näringsliv menar att FoU, driven av läkemedelsindustrins motiv, stagnerat i Sverige. (LÄNK: Är Sveriges storhetstid över?) Man säger sig vilja lyfta problematiken enär läkemedelsbolag lämnar Sverige och flyttar sin forskning utomlands.

“Läkemedelsbolaget AstraZeneca hotar (20 juli 2004) att dra ner sin verksamhet i Sverige och flytta forskning utomlands om inte landstingen blir mer positiva till företagets nya mediciner. Det säger AstraZenecas utvecklingschef Martin Nicklasson till Ekot. En eventuell neddragning gäller isåfall företagets kliniska forskningssamarbete med landstingen” (LÄNK SR)

En slutsats av detta är att Svenskt Näringsliv tyck ställa sig på läkemedelsindustrins sida. Man säger sig vilja försvara arbetstillfällen i Sverige.

Men om det nu är så att svenska folket önskar alternativ och komplementär medicin, kan man tänka sig att stöda en sådan branschutveckling?

Det finns annan forskning än sådan som handlar om läkemedelsindustrins produkter. Den integrativa forskningen får ofta kämpa en undanskymd kamp till och med under hotbilden av att få pris som “Årets förvillare”. Mycket starka intressen vill nämligen ha monopol på sjukvård både avseende forskning, metoder och inriktning. Mot denna bakgrund kan vi se hur Osherdonationen tillintetgjordes och hur exempelvis homeopati angrips och förföljs under ledning av Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF).

Ett cirkusartat event mot homeopati i Almedalen (2011) utfört av Vof och med rymdfarare Fuglesang som dragplåster, visar att det handlar varken om vetenskap eller folkbildning [1] . Läkaren Christian Doctare intervjuades av SVT om detta VoF event och hon var inte nådig. [2]

-Det är inte så läkemedelsprövning går till. De antroposofiska behandlingarna har hela människan i fokus och är ingen quick-fix utan bygger på en långsiktig effekt i kombination med andra medel, säger Christina Doctare.

-Och resultatet av Christer Fuglesangs planerade “självmord” kunde nog alla tv-tittare konstatera … Där slirade han på orden och vevade med armarna med ett fånigt flin i ansiktet. Det var inte den skärpta astronauten jag tidigare har sett. Om det inte det var resultatet av ett “overksamt homeopatiskt medel” vad var det då?

Eventet föregicks av stor mediauppbackning och man kan fråga sig varifrån kommer resurserna som gör att alla medier hakar på VoFs spektakel? [3]

Är det nu läge för ett skifte. Kan det öppna för en politisk vilja till att möta en önskan om helandevård.

Börje peratt

Referenser

1) (20110711) Christer Fuglesangs självmordsförsök resulterade i sludderprat och tilltro till homeopati. LÄNK Vof.nu

2) Helena Nosti (20110707) Alternativ medicin: Läkare: Fuglesang slirade på orden, SVT

3) Mikael Åkerman, 7 juli 2011, Fuglesang genomförde sitt ”självmordsförsök”, SvD

 

3 COMMENTS

 1. Svaret kom mycket snabbt! ETT TRENDBROTT

  Läkemedelsbolaget Astra-Zeneca planerar att satsa 2.3 miljarder kronor på att bygga en produktionsanläggning i Södertälje – en satsning analytiker kallar ett trendbrott för bolaget i landet.

  – Det är tillverkning av biologiska läkemedel, vilket vi inte haft tidigare i Sverige. Det är en väldigt strategiskt viktig investering för oss, säger Jan-Olof Jacke, vd för Astra Zeneca i Sverige.

  Frågan är vad detta innebär. Jan olof Jacke använder begreppet biologiska läkemedel. Det bör inte blandas med biologisk medicin.

 2. Biologisk Medicin är en annorlunda vårdfilosofi än den skolmedicinska. Den har ett annat synsätt på sjukdomar och en annan strategi för hur de ska behandlas. Vi klargör skillnaderna här i följande text och anger även tips om litteratur.

  “Biologisk Medicin hävdar att de flesta sjukdomar kan förebyggas och i sina tidigare stadier botas med naturliga medel och genom olika livsförings- korrigerande åtgärder” skriver den biologiske medicinaren Karl-Otto Aly i sin bok Tallmogårdens Väg till Hälsa. Biologisk Medicin hävdar också, fortsätter Aly: “att det inom människan (liksom hos varje annan organism) finns en vid varje sjukdom och skada verksam självläkande förmåga som skall aktiveras och stödjas genom olika terapeutiska åtgärder.”

  De självläkande krafterna utgör grunden för biologiskt – medicinskt handlande till skillnad från skolmedicinen som i alltför hög utsträckning nöjer sig med symtomöverslätande sjukdomsbehandling varvid risken är stor att svårbotade och kroniska sjukdomar och defekter utvecklas. Om våra kroppar klagar och vi tystar med piller vad som är just varningssignaler, skadar vi på detta sätt ytterligare kroppens naturliga förmåga att läka sig.

 3. Ordet Läkemedel bör ha sin exakta definition, vilket inte är fallet med betraktande på dess användning.
  Definitionen bör vara och är vad ordet säger ett medel som läker ut en åkomma. Alltså läker ut, m.a.o. den försvinner för gott och medlet blir då ett back-up för kroppens egen läkningsprocess.
  Alltmer talar dock för att utläkning av besvär mer handlar om statiskt elektricitet än biokemi. Elektrisk laddning (el. likn.) kan kallas emotioner och där finns många. En negativ laddning måste ha någonstans att ta vägen, m.a.o. en ytterligare pol. Således här har vi ett 2-polssystem som fungerar likt en kondensator. Kortslut polerna och laddningen far iväg och problemet tonar ut som en biografbelysning. Och detta görs med lite tanke-disciplin. .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.